سبوس برنج، لایه خارجی دانه برنج است که در فرآیند تولید برنج از بین میرود. این سبوس شامل پوسته خارجی و لایه نازکی از دانه برنج است که باعث شده است که خواص بسیاری برای سلامتی انسان داشته باشد. خواص سبوس برنج فراوان و منحصر به فرد است و در درمان بسیاری از بیماریها مورد توجه قرار میگیرد.سبوس برنج در تهیه روغن سبوس برنج بکر بیز و در درمان برخی بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده حاوی مقدار زیادی از فیبر، ویتامینهای گروه B و E، آنتیاکسیدانها، اسیدهای چرب و مواد معدنی از جمله آهن، روی، منگنز، فسفر، مس سلنیوم، پتاسیم و منیزیم میباشد. این ترکیبات باعث افزایش سطح اشباع در خون، کاهش کلسترول بد، حفظ سلامت قلب و عروق، تنظیم سطح قند خون و تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند.
این ماده به عنوان یک منبع غذایی غنی از آنتیاکسیدانها میتواند در پیشگیری از بیماریهای مزمن مانند سرطان معده و روده بزرگ، بیماریهای قلبی و عروقی، تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش انرژی و بهبود عملکرد ورزشی و بهبود عملکرد کبد مؤثر باشد. مردم برخی اوقات سبوس برنج را برای درمان بثورات پوستی آلرژیک مانند اگزما استفاده میکنند.
از دیگر خواص برنج سبوس دار میتوان به درمان دیابت، فشار خون بالا، کلسترول بالا، جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی، درمان یبوست، سلامت پوست، تقویت مو، چاقی و ایدز و… اشاره کرد. در این مطلب از ما که در ارتباط با فواید سبوس برنج است به بررسی کلیه خواص سبوس برنج و سبوس برنج قهوه میپردازیم.
سبوس برنج چیست؟ چگونه تولید می شود؟
سبوس برنج (به انگلیسی: ) به پوسته خارجی برنج و سلولهای خارجی که به بخش نشاستهای برنج چسبیده اند، گفته می شود. این ماده یکی از محصولات جانبی اصلی در تولید برنج سفید است که در طی فرآیند آسیاب جدا می شود. برنجی که سبوس آن حفظ شده و از بین نرفته باشد، با نام برنج قهوهای شناخته میشود.این ماده که حاوی 15 تا 20 درصد چربی است، با تولید بیش از 63 میلیون تن در کل دنیا، عمدتاً برای تهیه خوراک دام یا سوخت برای دیگ بخار کاربرد دارد و فقط مقدار کمی از آن برای استخراج و تهیه روغن سبوس برنج به کار می رود.
نحوه تولید سبوس برنج بدین صورت است که در فرآیند تولید برنج، این ماده از طریق دستگاه میلر از برنج جدا میشود. این فرآیند شامل دو مرحله اصلی است: ابتدا پوسته بیرونی برنج با استفاده از دستگاه جدا میشود و سپس لایه نازک دانه برنج که به عنوان لایه زیرین شناخته میشود، نیز از طریق همین دستگاه جدا میشود. سبوس برنج جدا شده سپس تحت عملیات تصفیه و ضدعفونی قرار میگیرد تا از هرگونه آلودگی و آفتهای ممکن پاک شود. و حالا می رسیم به خواص سبوس برنج!
جدول ارزش غذایی سبوس برنج
ارزش غذایی سبوس برنج به ازای هر 100 گرم به شرح زیر است:
انرژی | 316 کیلوکالری |
پروتئین | 14 گرم |
چربی | 3.5 گرم |
کربوهیدرات | 63.2 گرم |
فیبر | 32.8 گرم |
کلسیم | 79 میلیگرم |
آهن | 16.7 میلیگرم |
منیزیم | 781 میلیگرم |
فسفر | 816 میلیگرم |
پتاسیم | 816 میلیگرم |
روی | 9.5 میلیگرم |
منگنز | 4.2 میلیگرم |
نیاسین | 5.2 میلیگرم |
تیامین | 0.6 میلیگرم |
ویتامین B6 | 0.6 میلیگرم |
اسید فولیک | 29 میکروگرم |
توجه: ارقام ممکن است بسته به منبع اطلاعات و در نمونههای مختلف متغیر باشد. جهت دقت بیشتر، میتوانید به برچسب محصولات مربوطه مراجعه کنید.
فواید دارویی و درمانی سبوس برنج
سبوس برنج خواص درمانی و فواید دارویی متعددی دارد. این شامل درمان دیابت، کاهش فشار خون بالا، کاهش کلسترول بالا، کمک به درمان اعتیاد به الکل، کاهش وزن و کنترل چاقی، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود عملکرد ورزشی و افزایش انرژی، بهبود عملکرد کبد و به عنوان یک آنتیاکسیدان است.سبوس برنج همچنین برای پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی از جمله بلاک کردن عروق و حفظ سلامت قلب، بهبود عملکرد گوارش و حمایت از سلامت روده، و همچنین درمان برخی بیماریهای پوستی مانند اگزما و التهابات پوست نیز مفید است. در ادامه مطلب به بررسی این خواص سبوس برنج با جزئیات بیشتر خواهیم پرداخت.
خواص سبوس برنج برای چاقی صورت
از خاصیت سبوس برنج می توان مفید بودن آن برای پوست دانست که سبب از بین رفتن اثر رادیکالهای آزاد بر روی پوست میشود و درنتیجه از پیری و چروک شدن پوست جلوگیری میکند. در کناز این خاصیتها، یکی از خواص سبوس برنج برای چاقی صورت است، زیرا قابلیت بالایی برای آبرسانی به پوست دارد و درنتیجه به پر ماندن صورت کمک میکند.
خواص سبوس برنج برای مو
ویتامین B موجود در سبوس برنج روند سوخت و ساز سلولهای زنده پیاز مو را تحریک میکند و باعث تقویت و رشد مو میشود. دیگر ویتامین موجود در سبوس برنج، ویتامین E است که این ویتامین هم از ریزش مو و هم سفید شدن ناگهانی مو در سنین پایین و میانسالی ممانعت میکند.سبوس برنج غنی از مواد معدنی مانند آهن و مس است که موجب بهبود گردش خون در پوست سر و تقویت فولیکولهای مو در نتیجه موجب رشد موها میشود. همچنین سبوس برنج حاوی روی (زینک) است که در تقویت عملکرد سیستم دفاعی و عصبی بدن موثر است و به سلامت موها کمک میکند.
روغن تهیه شده از سبوس برنج علاوه بر تامین رطوبت مو و پوست سر با داشتن ویتامین های B و E موی سر را نیز تقویت میکند. درنتیجه سبوس برنج موجب رویش مجدد موها و مشکی شدن موهای سفید میشود. از دیگر خواص سبوس برنج برای مو درمان شوره سر است.
ویتامین E و B12 موجود در سبوس برنج موجب آبرسانی به موها میشود و روغن سبوس برنج نیز موخوره را کاهش میدهد. سبوس برنج سرشار از آنتی اکسیدان است و ضد شوره است و حتی میتواند از موها در برابر اشعه ماوراء بنفش نیز محافظت کند.از خواص سبوس برنج قهوه ای برای مو میتوان به وجود ویتامین B اشاره کرد زیرا ویتامین B برای رویش مو و جبران آسیب دیدگی ساقه و ریشه مو بسیار موثر و مفید است. به افرادی که دچار ریزش مو هستند و موهای کم پشتی دارند، توصیه میشود که برای تقویت فولیکولهای مو سبوس برنج قهوهای مصرف کنند.
طریقه مصرف سبوس برنج برای مو بدین صورت است که برای درمان ریزش مو و شوره سر ۲ قاشق غذاخوری سبوس برنج را در ۲ لیتر آب جوشیده بریزید و بعد از ۱۵ دقیقه و ته نشین شدن سبوس، آب را روی سر خود بریزید و سپس موهایتان را با شامپو یا صابون بچه بشویید و سپس آب کشی کنید. بدین ترتیب می توانید از خواص سبوس برنج برای ریزش مو بهره مند شوید.
آیا سبوس برنج برای سفیدی مو موثر است؟
بله، این خاصیت به دلیل حاوی عناصر غذایی مهم مانند ویتامین E، روغنهای طبیعی و مواد معدنی است که به سلامت موها کمک میکنند. سبوس برنج میتواند به نرمی و لطافت موها کمک کند، موها را تغذیه کرده و سفیدی موها را کاهش دهد.برای استفاده از سبوس برنج برای سفیدی مو، میتوانید آن را با آب یا مایعی مانند روغن نارگیل یا شیر مخلوط کرده و به عنوان یک ماسک مو به مدت حداقل 30 دقیقه روی موها قرار دهید. سپس موها را با آب گرم شستشو دهید. برای نتایج بهتر، میتوانید این روش را هفتهای یک یا دو بار تکرار کنید.
خاصیت سبوس برنج با ماست برای مو
ترکیب سبوس برنج با ماست خاصیتهای مفیدی برای مو دارد. این ترکیب میتواند به تغذیه و تقویت موها کمک کند. خواص آن شامل تغذیه عمقی موها، تقویت ساختار مو و افزایش ضخامت آنها، کاهش شکنندگی و شکنش موها، نرمتر و مطیب شدن موها، ترمیم موهای آسیب دیده و افزایش درخشندگی و لطافت موها است.
برای بهرهبرداری از این خواص، میتوانید مخلوطی از سبوس برنج و ماست را به عنوان ماسک مو استفاده کنید. این مخلوط را به موها بمالید و برای مدتی روی موها بگذارید و سپس با آب گرم شستشو دهید. استفاده مرتب از این ترکیب میتواند به بهبود و آرامش موهای شما کمک کند.
خواص سبوس برنج برای پوست
این سبوس حاوی ویتامینها و مواد مغذی است که میتواند به بهبود و آرامش پوست کمک کند. خواص سبوس برنج قهوه ای برای پوست شامل تقویت و روشنکنندگی پوست، کاهش التهاب و التیام زخمها، جذب چربیهای اضافی و جلوگیری از آکنه، تنظیم ترشح چربی در پوست و کنترل چربی بیش از حد، آبرسانی و نرمکنندگی پوست، و افزایش لطافت و لمسهای پوستی است.
همچنین، سبوس برنج میتواند به تسهیل خشکی و ترکهای پوست کمک کند و بهبود سلامت و ظاهر کلی پوست را بهبود بخشد. برای بهرهبرداری از خواص سبوس برنج برای پوست، میتوانید آن را به عنوان یک ماسک پوستی استفاده کنید یا محصولات آرایشی و بهداشتی حاوی سبوس برنج را انتخاب کنید. قبل از استفاده، مطمئن شوید که هیچ حساسیتی در برابر سبوس برنج ندارید.
روغن ماکادمیا
روغن ماکادمیا اصل، از آجیل درخت ماکادمیا که بومی استرالیا است، به دست میآید. این آجیل از نظر محتوای چربی، مواد معدنی و ویتامینها غنی است. روغن ماکادمیا نیز همین خواص را در خود دارد که میتوان از آن برای تقویت پوست و موها استفاده کرد. این روغن دارای خواص زیادی مانند خواص محافظتی، نرم و مرطوبکنندگی و تقویتکننده پوست و مو است.
روغن ماكادميا روغنی غير فرار است که از مغزهاي آجیل ماكادميا (Macadamia integrifolia)، درختی بومي استراليا به دست میآید. خرید روغن ماکادمیا به منظور استفاده در فرمولاسیونهای آرایشی به عنوان نرمکننده انجام میشود. همچنین از این روغن در غذا به عنوان روغن سرخ کردنی یا روغن سالاد نیز استفاده میشود.
شما میتوانید برای بهبود سطح سلامتی پوست و موی خود از روغن ماکادمیا دکتر بیزاصل به صورت موضعی استفاده کنید. این روغن دارای مواد مغذی و چربیهای مفیدی است که به شما کمک میکند، پوست و مویی نرم و زیبا داشته باشید.لازم به ذکر است توضیحات و عملکرد محصولات به صورت کلی در سایت درج میشود. طبیعتاً تأثیر محصولات بر روی افراد متفاوت است، بنابراین حتماً قبل از تهیه محصولات با مشاورین مجموعه ما در خصوص عملکرد و کارایی هر محصول مشورت کنید.
روغن ماکادمیا چیست؟
روغن ماكادميا اصل، از آجيل درختان ماكادميا که بسیار شبیه به فندق هستند، تهیه میشود. بیش از 75٪ از وزن آجیلهای ماکادمیا را روغن تشکیل میدهد. علاوه بر آن 9٪ پروتئین، 9.3٪ کربوهیدرات، 1.5٪ رطوبت، 1.6٪ ماده معدنی و 2٪ فیبر در این آجیل یافت میشود. مغز ماكادمیا حاوی ویتامین A1، B1، B2 ، نیاسین و عناصر اساسی مانند كلسیم، آهن، فسفر، منیزیم و پتاسیم است. جالب است بدانید که روغن ماكادمیا در مقایسه با روغن زیتون و كانولا حاوی بالاترین درصد چربی اشباع نشده است.
این روغن ظاهری شفاف و رنگ زرد روشن دارد که برخلاف روغن نارگیل در دمای اتاق مایع است. روغن ماكادمیا سرشار از اسیدهای چرب و پتاسیم است. به ویژه غلظت اسید پالمیتولئیک، آن را به عنصری محبوب در محصولات آرایشی و بهداشتی تبدیل میکند. از آنجا که آجیل ماکادمیا یکی از گرانترین آجیلهای دنیا محسوب میشود، قیمت روغن ماکادمیا نیز بالاست. گرچه قیمت این روغن به عوامل بیشتری وابسته است.
روغن آرگان
اگر چه دانه روغن آرگان بیز از مراکش میآید، اما در حال حاضر تمام دنیا از این ماده همهکاره منفعت میبرند. کاربردهای گسترده این روغن از طبخ غذا گرفته تا استفادههای درمانی و آرایشی، آن را به عصاره بیبدیل طبیعت تبدیل کردهاست.عصارهای که در بخش زیادی از ترکیبات محصولات آرایشی و بهداشتی وجود دارد. اما این روغن علاوه بر اینکه به محصولات زیبایی پوست و مو کیفیت بخشیده، محبوبیت زیادی نیز در میان خانمها به دست آورده است. به طوریکه نمونه خالص آن جایگزین انواع لوسیونهای پوست و مو برای خانمها شده است.