مجتمع مسکونی چیست؟
قبل از اینکه با نکات مهم طراحی داخلی مسکونی مدرن آشنا شویم، تعریف کلی از آن ارائه میدهیم. مجتمع مسکونی یک ساختمان بلند با چندین طبقه مجزا یا مجموعهای از ساختمانهای ویلایی است. تفاوت اصلی این ساختمانهای بلند با آسمانخراش در تعداد طبقات آن است. به ساختمانهایی با بیش از 15 طبقه، آسمانخراش میگویند. مجتمعهای مسکونی معمولاً چندکاربره هستند و میتوانند شامل بخشهای اداری نیز باشند. مقیاس این مجموعه بسیار متفاوت است و بسته به متراژ زمین اختصاص داده شده، طراحی خواهد شد. در داخل و خارج مجتمعهای مسکونی امکاناتی وجود دارد که بهصورت مشاع هستند و همه ساکنین، حق استفاده از آنها را دارند.
انواع مختلف مجتمع مسکونی شامل ساختمانهای کوتاه (یک یا دو طبقه)، ساختمانهای متوسط با 3 تا 5 طبقه و ساختمانهای تک واحدی، دو واحدی، سه واحدی، شش واحدی، هشت واحدی و شانزده واحدی است.
رعایت تناسب بین فضای مجتمع با فضای بیرونی
طراحی داخلی رستوران مدرن:از نکات مهم در طراحی مجتمع مسکونی رعایت مبحث توده و فضا است. در طراحی و ساختوساز انبوه، نهتنها باید به معماری ساختمان توجه شود بلکه باید به اصول خاصی در طراحی فضاهای بیرونی ساختمان نیز پایبند بود. در ساخت مجتمعهای مسکونی باید تناسب بین فضای محصور و فضای باز مطلوب، حفظ شود. این تناسب، یک ترکیب زیبا و خاص بین توده ساختمانی و فضای شهری ایجاد میکند.
بر اساس ضوابط شورایعالی شهرسازی، حداقل باید 40 درصد از مساحت زمین به فضای باز اختصاص داده شود. در زمان طراحی فضای باز مجتمع مسکونی، ایجاد راه ارتباطی وسیع بین بلوکها و بوستانهای عمومی، پیادهرو، فضای بازی کودکان و فضاهای باز دیگر بسیار مهم است. در زمان طراحی فضای باز باید حجم تراکم ساختمان را در نظر گرفت و امکاناتی متناسب با آن را طراحی کرد.
طراحی مناسب برای ورود نور طبیعی به فضا داخلی
قیمت طراحی داخلی اداری:از نکات بسیار مهمی که باید در در نظر گرفت، کنترل نور طبیعی است. طراحی داخلی فضا، باید بهگونهای باشد تا در حد استاندار اجازه ورود نور طبیعی به داخل فراهم شود. وجود نور طبیعی در راهرو ساختمانها نهتنها باعث روشنی محوطه و دلبازی محیط میشود، بلکه در مصرف انرژی برق نیز در طول روز صرفهجویی خواهد شد.
بااینحال، توجه داشته باشید که برخی فضاها وجود دارند که نور زیاد میتواند باعث ایجاد مزاحمت برای ساکنین شود. وجود پنجرههای از سقف تا کف در طراحیهای مدرن بسیار محبوبیت پیدا کرده است. بااینوجود، برخی مکانها مانند اتاقخواب یا آشپزخانه نیازی به ورود بیشازحد نور ندارند. بنابراین، طراحی فضای داخلی برای ورود نور باید با نوع کاربرد و مساحت آن، تناسب داشته باشد.
طراحی داخلی خانه را متناسب با متراژ آن انجام دهید
طبیعتاً هرچه تعداد اتاقهای یک واحد مسکونی بیشتر باشد، خریدار علاقه و توجه بیشتری نشان خواهد داد. یکی از اصولی که میکوشد تا در طراحی نقشههای مجتمعهای مسکونی خود حتماً به آن پایبند باشد، طراحی داخلی واحدها بر اساس متراژ خانه است.
طبق این اصل، برای واحدهایی با مساحت کمتر از 130 مترمربع، تنها باید 2 اتاق خواب طراحی شود. وجود اتاق سوم در واحدهایی با کمتر از این متراژ، کیفیت سایر فضاهای داخلی را کاهش خواهد داد. کمبود فضا، باعث کاهش متراژ اتاقخوابها میشود و درنتیجه خانه، از نظر نورگیری و تهویه مناسب دچار ضعفهایی خواهد شد.
طراحی یک فضای بازی مناسب برای کودکان
یکی از نکات مهم در طراحی مجتمع مسکونی در نظر گرفتن نیاز همه ساکنین با هر رده سنی است. در ساختمانهای مسکونی ممکن است تعداد زیادی کودک و نوجوان پرشور و نشاط زندگی کنند که برای تفریح، نیاز به یک مکان امن دارند. زندگی آپارتمانی و عدم وجود حیاط شخصی باعث شده است که کودکان برای بازی نیاز به بیرون رفتن از خانه داشته باشند. با وجود خطرات احتمالی که کودکان را در خارج از کانون خانه تهدید میکند، بهترین گزینه، بازی و فعالیت در نزدیکی محل زندگی است. درنتیجه وجود یک فضای بازی امن در محوطه مجتمع مسکونی، ضروری به نظر میرسد.
یک فضای بازی استاندارد، محیطی است که در آن کودک بتواند آزادانه فعالیت کند و بدود. وجود وسایل بازی مانند تاپ و سرسره، خانوادهها را از رفتوآمد به پارک راحت میکند. بهترین گزینه این است که کف زمینبازی با چمن یا پنلهای ابری نرم پوشیده شود تا در زمان بازی، کودکان آسیب نبینند. دور محوطه نیز باید دیوارهای کوتاهی کشیده شود تا وسایل نقلیه خطرناک از آن به دور باشند.
توجه به روابط بین فضاها و سیرکولاسیون داخلی
از اصول مهم ساخت فضاهای داخلی مجتمع مسکونی، توجه به دسترسی و روابط فضاهای همجوار داخلی است:
- وجود یک فیلتر در ورودی آپارتمان سبب میشود که افراد به یکباره و مستقیم وارد فضای خصوصی داخل خانه نشوند. طراحان، معمولاً در این محل، مکانی را برای جاکفشی، رختکن و سرویس بهداشتی در نظر میگیرند.
- استاندار طراحی حکم میکند که آشپزخانه در همسایگی ناهارخوری قرار بگیرد. علاوه بر این، آشپزخانه باید به نشیمن نیز دسترسی مستقیم داشته باشد.
- بهتر است برای محدود شدن دید مهمانان در پذیرایی، یک اپن یا جزیره بلند وجود داشته باشد. این جزیره هم فضای آشپزخانه را از پذیرایی جدا میکند و هم دید مستقیم به فضای داخلی را محدود خواهد کرد.
- وجود فیلتر و فضای مستقیم برای ورودی اتاق خوابها نیز ضروری است چراکه باعث میشود داخل اتاقها از بیرون دید نداشته باشند و فضای خصوصی حفظ شود.
طراحی مجتمع مسکونیهای ویلایی مطابق با فضای کاربری
همانطور که اشاره کردیم، مجتمعهای مسکونی تنها به ساختمانها بلند محدود نمیشوند. بسیاری از مجتمعها، مجموعهای از خانههای ویلایی هستند که در یک محدوده مشخص ساخته شدهاند. چنین مجتمعهایی را اغلب در شمال کشور مشاهده خواهید کرد.
معماران برای باید به اصول سازهای خاصی پایبند باشند. مهمترین نکته در ساخت مجتمعهای ویلایی در نظر گرفتن کاربری آنها است. بهطور مثال، اگر فضای ساختوساز در نزدیکی دریا قرار دارد، فضای بیرونی باید دسترسی مستقیمی به ساحل و دریا داشته باشد. ویلاها ترجیحاً باید با نمایی رو به دریا ساخته شوند. همین موضوع برای ویلاهایی که در نزدیکی جنگل ساخته میشوند، نیز صدق میکند.
تمامی اصولی که پیشتر برای طراحی واحدهای آپارتمانی ذکر شد، برای طراحی داخلی و خارجی مجتمعهای ویلایی نیز صدق میکند. در صورت امکان باید برخی امکانات رفاهی مانند سوپرمارکت نیز در طراحی نقشه مجتمع گنجانده شوند. پایبندی به اصول ساختوساز چنین مجموعههایی، کیفیت نهایی سازه و رضایت ساکنان را افزایش خواهد داد. طراحی کاربردی، دسترسی به امکانات رفاهی ابتدایی، رفتوآمد آسان بین مجتمعها و فضا باز از نکات مهم در طراحی مجتمع مسکونی است