آیا تنوع در رژیم غذایی به کاهش اشتها کمک می‌کند؟

لذت بخشی و تمایل به غذا با تنوع غذایی

دمنوش لاغری دکتر بیز: نکته بعدی در این مطلب این است که ما یک عامل خیلی مهم در بحث در طب ایرانی داریم و آن هم احساس لذّت و تمایل در هنگام صرف غذا است. مسلماً وقتی یک غذایی زیاد تکرار شود آن لذت بخشی آن کاهش پیدا می‌کند. خصوصاً در بچه‌ها، در جوان‌ها که خیلی تنوع طلب هستند و دوست دارند چیزهای مختلف را تجربه کنند اگر شما می‌خواهید که با رغبت سراغ غذا بیایند، شما نگران رشد جسمی آن‌ها هستید، نگران موادی که باید به ذهن و قلب آن‌ها برسد و قوای ذهنی و قلبی آن‌ها را تأمین کند. بنابراین باید طوری غذاها را تهیه کنید که این لذت بخشی را همراه خود داشته باشد و آن تمایل را در فرد مخاطب ایجاد کند و آن فرد بتواند به سمت غذا بیاید و با میل خود غذا را بخورد.

شاید شما هم علاقمند باشید…

دمنوش مصفی خون دکتر بیز: به یاد داشته باشید که این بحث لذت وقتی مطرح می‌شود این‌قدر مهم است که شما یک غذای بسیار عالی را که با زور به یک بچه بدهید یا به یک جوان و بزرگسال بدهید آن ماده غذایی جذب شده در بدن افت پیدا می‌کند، یعنی بدن غذایی را با زور خورده است جذب نمی‌کند. آن مسئله روح این‌قدر مهم است. پس تکراری شدن غذا مسئله لذت و میل را از بین می‌برد و همین‌طور غذا خوردن یک امر کسالت بار و نامطبوعی می‌شود که به اجبار و تکرار می‌شود و باعث می‌شود که شما بهره کافی از ماده غذایی نبرید.

مواردی از تنوع غذایی صحیح

قیمت محصولات دکتر بیز: منظور ما تنوع بین گروه‌های غذایی، البته گروه‌های غذایی سالم و مفید است. این‌که تنوع می‌گویم نه این‌که سراغ فست فودها و کنسرو شده‌ها و غذاهای مضر و غیره بروید. نه، این‌ها اصلاً مد نظر نیست. در بین غذاهای سالم و مفید شما سعی کنید تنوّع ایجاد کنید. به اشتهای فرد بر اساس خصوصیات شخصی یا بر اساس فصل و اقلیم خود این اشتها و میل را توجه کنید.

فرض کنید که الآن اوج تابستان است، شما اختیار دارید بین این‌که آش دوغ درست کنید یا آش رشته درست کنید. نگاه می‌کنید که آش رشته زمستانی‌تر است، فصل و حال و هوای آن به فصل سرد می‌خورد. میل و اشتها به آن کمتر می‌کشد، میل و اشتها به سمت یک خوراک تابستانی‌تر مانند آش دوغ می‌کشد. به آن اشتها نگاه کنید به شرط آن‌که میل و اشتهای شما منحرف نشده باشد.

راهکارهایی برای ایجاد تنوع غذایی

متأسفانه الآن در شرایطی که تبلیغات خیلی زیاد است و غذاهای کاذب زیاد است اشتهاها تغییر مسیر انجام دادند و منحرف شدند. اشتها را باید سالم نگه دارید. وقتی سالم زندگی می‌کنید اشتها هم با شما صحبت می‌کند و به شما می‌گوید که نیاز بدن شما چیست. به سفره ایرانی و فرهنگ آشپزی ایرانی نگاه کنید تنوع و زیبا بودن سفره و متنوع بودن غذاها را، متنوع بودن دیگ افزارها را، طعم دهنده‌ها و غیره را یاد بگیرید و از این تنوع استفاده کنید تا مواد غذایی را به بدن خود و جوانان و فرزندان خود برسانید.

راه کار آن هم خیلی ساده است. برنامه هفتگی داشته باشید. یک برنامه هفتگی متنوّع. از ابتدای هفته یا هفته قبل بدانید برای هفته آینده به چه ماده غذایی نیاز دارید و می‌خواهید چه کار کنید. هر روز می‌خواهید چه چیزی بپزید، برنامه بریزید و حتی خانواده را در این برنامه ریزی دخیل کنید تا همه با لذت و اشتیاق و نشاط سر سفره بیایند و یا حتی در امورات آشپزخانه به شما کمک کنند. یک توصیه به شما می‌کنم که پخت غذاهای اصیل ایرانی را با یک برنامه‌‌ریزی دقیق یاد بگیرید که بتوانید مطابق آن فرهنگ اصیلی که دارید یک غذای خوب و سالم و تازه و بهره‌مند از انواع ریز مغذی‌ها و درشت مغذی‌ها به خود و خانواده خود هدیه کنید.

رژیم غذایی سالم تاثیر زیادی در سلامتی و کیفیت زندگی دارد تغذیه سالم آن قدر ها
هم پیچیده نیست و به سادگی می شود به آن دست یافت تغییراتی کوچک در نوع تغذیه
می تواند به شکل چشمگیری خطر ابتلا به بیماری های کشنده از جمله سرطان
و بیماری های قلبی را کاهش دهد در قسمت زیر در مورد انواع تنوع غذایی و راهکار
های ساده برای متنوع کردن غذا را قرار داده ایم برای افزایش اطلاعات در ای زمینه نیک صالحی را بخوانید.

غذا چگونه غذاهایی که خیلی معمولی و همیشگی به نظر می‌رسند را با تغییراتی کوچک، اشتها آور و جالب کنیم؟
اصلا آیا می‌دانید تنوع غذا علاوه بر بار تغذیه‌ای غذا چقدر می‌تواند در ایجاد علاقه و اشتها به غذا موثر
باشد؟ در این مقاله بر آن شدیم تا با مرور کردن چند راهکار ساده برای تنوع بخشیدن به غذای مصرفی
روزانه سبک زندگی خود را تا حدودی بهبود ببخشیم.در ابتدا چند راهکار برای افزایش ارزش غذایی را مرور می‌کنیم و
سپس می‌پردازیم به اینکه چگونه غذا را اشتهاآور و جالب‌تر کنیم.

آیا تا حالا فکر کرد‌ه‌اید که خیلی
ساده می‌توانید خیلی از غذاهایی که هر روز مصرف می‌کنید، مثل: برنج، ماکارونی، لازانیا، انواع خوراک‌ها، انواع خورش‌ها، املت‌ها، سالاد‌ها،
نوشیدنی‌ها و…
را با همان طعم و مزه سابق، ولی با کیفیت بهتر میل کنید؟ به‌طور مثال برای برنج ساده‌ای که اکثرا
به صورت پلو مصرف می‌کنند، پخت و مصرف آن به صورت «کته» نه تنها طعم واقعی برنج را حفظ می‌کند،
بلکه می‌شود آن را بدون روغن پخت کرد که سالم‌تر نیز هست و مهم‌تر از همه حفظ ویتامین‌های گروه B
است که در غلات به وفور یافت می‌شوند که در صورت آبکش کردن برنج غالبا با آب از دست می‌روند.

ممکن است تصور کنید در مهمانی‌ها نمی‌توان از این نوع برنج استفاده کرد، به هر حال محیط رسمی‌تر است و
باید یک سری مسائل را رعایت کرده ولی اگر مسائل این‌چنینی را رعایت نکنید، بهتر است، در هر صورت سلامتی
و گام برداشتن به سوی سلامتی مهم‌ترین چیز است…
ماکارونی که یکی از غذا‌های مورد علاقه همه است و تقریبا سریع هم آماده می‌شود را هم می‌توان با تغییرات
کوچکی کیفیتش را بالا برد.

راهکار های ساده برای داشتن تنوع غذایی

آیا تا حالا امتحان کرده‌اید که به مایه ماکارونی‌ پنیر اضافه کنید؟ یا درمورد اضافه کردن خلال و پودر بادام
یا پسته، گردو و نارگیل چطور؟ امتحان کنید.
با اینکار علاوه بر اینکه از پروتئین و اسیدهای چرب مفید موجود در این مواد بهره برده‌اید، تنوع طعم نیز
ایجاد کرده‌اید.
در صورت تمایل می‌توان ماکارونی را آبکش نشده مصرف کرد، درطی آبکش کردن ماکارونی نیز مانند برنج، ویتامین‌های گروه B
که مهم‌ترین ویتامین‌های موجود در غلات هستند از دست می‌روند.

تنوع در تغذیه

به املت خود پنیر بزنید، سبزیجات خشک یا تازه به آن اضافه کنید، همچنین می‌توانید پس از اینکه آماده شد
و سر سفره آوردید، به آن آبلیموی تازه را هم اضافه کنید؛ با این کارها شما پروتئین غذایی را افزایش
داده‌اید، فیبر و مواد معدنی را از طریق سبزیجات گرفته‌اید، مقدار زیادی لیکوپن که یک آنتی‌اکسیدان قوی است را از
گوجه‌فرنگی و ویتامین C را از آبلیمو‌ی تازه دریافت کرده‌اید، به علاوه اینکه با آبلیمو، آهن غذا را در دسترس
بدن قرار داده‌اید، در صورت اضافه کردن آبلیمو‌ی تازه در حین پخت‌وپز بخاطر گرمای زیاد درصد زیادی از ویتامین C
از بین می رود.
برای سالاد‌ها چطور؟ یکی از بهترین گزینه‌های غذایی برای اعمال تنوع، انواع سالاد است.
به هر طریقی می‌توانید سلیقه خود را در این مورد وارد کنید.

گزینه های غذایی بهتر برای اعمال تنوع غذایی

به جای سس مایونز که سرشار از کالری اضافه است، از ماست یا ماست و کمی شربت آلبالو استفاده کنید.
دوغ غلیظ را هم می‌توانید امتحان کنید.
وجود انواع جوانه غلات را در سالاد خود حتی برای یکبار هم که شده بیازمایید، این مواد خوراکی سرشار از
مواد معدنی و ویتامین‌ها هستند، جوانه گندم، جو، ماش، ارزن، عدس، حتی نخود، لوبیا و …
شما می‌توانید برای سالاد خود از انواع میوه‌ها نیز استفاده کنید، موز، سیب، پره‌های پرتقال، کیوی یا هر گزینه دیگری
که خودتان تمایل دارید.

رژیم غذایی ساده و سالم

اصلا لازم نیست حتما همان سالادی که مادر بزرگ‌هایمان می‌خوردند را ما نیز با همان سادگی بخوریم، فقط کافی است
مقداری سلیقه داشته باشیم.
میان وعده‌ها: با شنیدن این اسم معمولا به یاد یک عدد میوه یا چند عدد کراکر با یک لیوان چای،
دو عدد تخم مرغ نیمرو یا چیزهایی مشابه می‌افتیم، ولی ما پیشنهادهای دیگری هم برای شما داریم با انواع تنوع غذایی ، یک کاسه ماست
به علاوه نصف یک عدد انار و یک موز متوسط که به صورت حلقه‌ای برش خورده است، مخلوط چند میوه
مثل توت فرنگی، موز و طالبی با قطعات یخ یا یک لیوان آبمیوه طبیعی به علاوه چند عدد بیسکویت سبوسدار.
نان ، پنیر، گردو و سبزی را هم که همه می‌شناسند.

شما می‌توانید پتاسیم، پروتئین، فیبر و مقداری مواد معدنی را از این میان وعده مناسب دریافت کنید.
اگر مصرف گوشت قرمز را به دوبار در ماه محدود کنیم و مصرف دوبار در هفته ماهی را در برنامهب
خود بگنجانیم و بقیه پروتئین مورد نیاز خود را از مرغ به علاوه پروتئین‌های گیاهی مانند دانه‌های سویا، نخود، لوبیا،
عدس و…
تامین کنیم، هم هزینه‌های خود را کاهش داده‌ایم و هم احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را کم کرده‌ایم، البته یادمان
باشد در صورت مصرف پروتئین‌های گیاهی برای تامین نیاز بدن به انواع اسیدهای آمینه، نیاز است که از انواع حبوبات
و غلات با هم استفاده کنیم

خروج از نسخه موبایل