به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری گزارشگر یک، مالیات به عنوان یکی از منابع پایدار درآمدی برای دولت ها مطرح است که می تواند زمینه را برای اداره امور کشور و انجام پروژه های توسعه ای و عمرانی فراهم کند. در دولت سیزدهم ریل گذاری های اولیه و اساسی در راستای دریافت مالیات حقه از همگان انجام شد. به زعم بسیاری از کارشناسان، این روندها باید در دولت چهاردهم ادامه یابد و در راستای رفع نواقص احتمالی گام برداریم.
مالیات می تواند به عنوان یک ابزار در دست دولت ها عمل کند. به طور مثال، اعتبار مالیاتی که در دولت سیزدهم مدنظر قرار گرفت، در راستای سوق دادن صنایع به سمت توسعه زنجیره ارزش محصولات به کار گرفته شد. همچنین مالیات می تواند کارکردی مبنی بر بازتوزیع ثروت و ایجاد عدالت اجتماعی در کشور داشته باشد.
زمانیکه مالیات ستانی از پردرآمدها در دستور کار قرار می گیرد و درآمدهای مالیاتی در پروژه های عمرانی و توسعه ای به کار می افتد و در زمینه ارائه خدمات به اقشار مختلف جامعه صرف می شود، در واقع از کارکرد مالیات مبنی بر ایجاد عدالت اجتماعی در کشور و بازتوزیع ثروت بهره گرفته ایم.
مالیات یکی از مهم ترین منابع درآمدی پایدار دولت ها محسوب می شود. کشورهای پیشرفته با استفاده از این منبع درآمدی به اداره کشور می پردازند و امور زیربنایی و توسعه ای را پیش می برند.
جمشید عدالتیان، کارشناس اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری گزارشگر یک درباره آخرین دستاورد مالیاتی دولت سیزدهم مبنی بر مصوبه هیئت وزیران که مقرر می کند مالیات دهندگان بتوانند در تعیین محل هزینه کرد مالیات پرداختی شان مشارکت داشته باشند، اظهار داشت: این اقدامی جالب به نظر می رسد که می تواند زمینه را برای مشارکت مودیان در محلی که قرار است درآمدهای مالیاتی به کار گرفته شود، مهیا کند.
وی ادامه داد: انجام اقداماتی مانند مشارکت دادن مالیات دهندگان در تعیین محل هزینه کرد درآمدهای مالیاتی در راستای ارتقای فرهنگ مالیات دهی در کشور است.
این کارشناس اقتصادی توضیح داد: اجرای مصوبه هیئت وزیران نیازمند برنامه ریزی های دقیق و پیش بینی های قانونی است. تا آنجائیکه می دانیم حدود 6 میلیون مودی مالیاتی در کشور وجود دارد. این که آن ها بتوانند در روند تعیین محل هزینه کرد درآمدهای مالیاتی نقش داشته باشند، نیاز به ساماندهی دقیقی دارد.
عدالتیان گفت: بودجه ای در کشور به تصویب مجلس رسیده و مصارف آن مشخص است. دولت هزینه های جاری، سرمایه گذاری و بازتوزیع ثروت دارد. می توانیم از روش نظرسنجی نیز برای تعیین محل هزینه کرد درآمدهای مالیاتی استفاده کنیم. در این روش، مشخص می شود که مالیات دهندگان چه سمت و سوی فکری دارند و ترجیح می دهند مالیات پرداختی شان در چه بخشی هزینه شود.
وی ادامه داد: مشارکت مالیات دهندگان ذیل تبصره ماده 100 در این موضوع که مالیات پرداختی شان در کجا هزینه شود، به لحاظ روانی اثرگذاری خوبی خواهد داشت. این امر به افزایش انگیزه در مالیات دهندگان منجر می شود و فرهنگ مالیات دهی را بهبود می بخشد. هر چقدر مصارف مالیات بیشتر با اطلاع مردم و به انتخاب مردم تعیین شود و مالیات دهندگان بدانند درآمدهای مالیاتی در کجا هزینه می شود، به نفع کشور و نظام مالیاتی است.
عدالتیان گفت: طی سالیان طولانی تلاش کرده ایم که درآمدهای نفتی برای امور سرمایه گذاری و توسعه در کشور به کار گرفته شود. اما می بینیم که دولت بر اثر کمبود بودجه به استفاده از این منابع برای امور جاری می پردازد و در واقع امور توسعه ای محقق نمی شود. درآمدهای مالیاتی می تواند به بهبود این وضعیت کمک کند.
وی ادامه داد: نیاز به اعمال یک انضباط بودجه ای و مالی موردنیاز است که درآمدهای مالیاتی و نفتی در بخش های درستی به کار گرفته شوند. در این راستا، کوچک شدن دولت و اطلاع رسانی به مردم در مورد محل هزینه کرد درآمدها اهمیت اساسی دارد.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: دولت شریک بنگاه های اقتصادی است و 25 درصد از سود را دریافت می-کند. بنابراین، هر چقدر زمینه را برای رونق اقتصادی فراهم کند، سود بیشتری می برد. لازم است دولت سیاست های جدی در زمینه ایجاد رونق اقتصادی در کشور به کار بگیرد. در شرایطی که تولید رونق پیدا کند و بنگاه های اقتصادی سودآوری داشته باشند، دولت سود بیشتری می برد و مالیات ستانی نیز با شرایط بهتری صورت می گیرد.
عدالتیان گفت: یکی از مهم ترین کارکردهای مالیات در همه جای دنیا بازتوزیع ثروت در کشور است. در این روند، مالیات ستانی از ثروتمندان مدنظر قرار می گیرد و درآمدهای مالیاتی در راستای ارائه خدمات به مردم به کار گرفته می شود. در یک روند مناسب مالیات ستانی می توانیم از این کارکرد مالیات نیز بهره ببریم.
وی ادامه داد: نیاز است یک مدل تأمین اجتماعی خاصی در کشور تعریف و پیاده سازی شود. در این روند تحقق آنچه آقای پزشکیان در مناظره ها مطرح کردند که می خواهند سلامت و آموزش را رایگان کنند، تسهیل خواهد شد.
انتهای پیام/