حدود شش سال تا ترمیم کامل دریاچه ارومیه و رسیدن به سطح اکولوژیکی باقی مانده است ، اما این نگرانی وجود دارد که فعالیت های مرمت دریاچه در دولت آینده نیز ادامه یابد. رئیس برنامه ریزی و ادغام ستاد توانبخشی ارومیه با اشاره به اینکه دولت سیزدهم سناریوهای مختلفی را برای ادامه توانبخشی ارومیه در نظر گرفت ، گفت: “اگر ارومیه عقب نشینی کند ، خسارات زیادی خواهد دید”
به گزارش گزارشگر یک طبق آخرین اطلاعات ستاد احیای دریاچه ارومیه ، سطح فعلی دریاچه 25/1271 متر ، سطح 3405 کیلومتر مربع و حجم آب 7/4 میلیارد متر مکعب است. با مقایسه این آمار با ارقام سال گذشته می توان دریافت که سطح آب ، سطح آب و حجم دریاچه ارومیه امسال کاهش یافته است. به عنوان مثال ، در مدت مشابه سال گذشته ، دریاچه ارومیه بیش از 6 میلیارد متر مکعب آب داشته است.
سطح آب و روند کاهش سطح آب در دریاچه ارومیه به دلیل کاهش بارندگی و عدم پرداخت مالیات آب توسط وزارت نیرو است. مسعود تجریشی – مدیر دفتر برنامه ریزی و ادغام ستاد احیای دریاچه ارومیه – مصاحبه با گزارشگر یک وی با اشاره به اینکه وزارت نیرو تمایلی به پرداخت آب دریاچه ارومیه در سال جاری ندارد ، گفت: “بارش در حوضه آبریز دریاچه ارومیه 20 تا 35٪ کاهش یافته است اما حدود 65٪ از آب موجود در دریا دریاچه کاهش یافته است. اکنون چندین سال است که ارومیه هیچ هزینه ای پرداخت نمی کند.
او می گوید ما هنوز نمی توانیم محیط زیست را در زمینه مدیریت آب در درجه اول قرار دهیم ، اما قانون حفاظت از تالاب و تصمیم شورای عالی آب باید ابتدا حقوق آب آب آشامیدنی و محیط زیست و سهم آب برای کشاورزی را قرار دهد ، در تخصیص اولویت.
30 میلیارد متر مکعب بدهی انرژی برای دریاچه ارومیه
تجریسی موارد زیر را در مورد بدهی 30 میلیارد مترمکعبی دریاچه ارومیه از وزارت نیرو به دلیل عدم پرداخت قبض های آب طی چند سال گذشته عنوان کرد. “بنابراین ، هنگامی که ما بعد از تقسیم قبض آب ، آب اضافه می کنیم ، دلیل این است که در چند سال گذشته مقداری از آب دریاچه را گرفته اید و کسی نیست که به شما بگوید با آن کار کرده اید.
رئیس برنامه ریزی و ادغام ستاد احیای دریاچه ارومیه ادامه داد: وقتی ستاد احیا در سال های 1392 و 1393 کار خود را آغاز کرد ، قانون حفاظت از تالاب تصویب نشد و توافقی برای پرداخت قبض های آب وجود نداشت. اما اکنون قوانین و توافق نامه هایی وجود دارد. بنابراین ما انتظار داریم که اگر چنین قوانینی در زمینه نرخ آب در سال 1400 وجود داشته باشد ، بهتر خواهد بود.
سطح آب دریاچه ارومیه از ماه مه در حال کاهش است.
در بخشی دیگر ، وی گفت که سطح آب دریاچه ارومیه در سالهای اخیر افزایش یافته است ، معمولاً در ماه مه ، سپس در ژوئن-ژوئیه ثابت می شود و سپس به دلیل تبخیر کاهش می یابد. وی گفت: “متاسفانه امسال به دلیل تبخیر است.” عدم پرداخت مالیات آب دریاچه ارومیه از ماه مه در حال کاهش است. امید فعلی ما این است که سد کارنیسیپ که در حال حاضر 150 میلیون متر مکعب آب دارد ، از طریق تونل آبراهه به دریاچه ارومیه قابل دسترسی باشد. امیدوارم این تونل از اکتبر تا نوامبر سال جاری به بهره برداری برسد.
تونل انتقال آب Kaniyasib سالانه حدود 600 میلیون متر مکعب آب به دریاچه ارومیه می فرستد.
به گفته تجریسی ، تونل انتقال آب کانیاسیب سالانه حدود 600 میلیون متر مکعب آب به دریاچه ارومیه می فرستد و این انتقال آب دائمی است. از طرف دیگر ، اقدامات دیگری برای صرفه جویی در مصرف آب در کشاورزی نیز باید دنبال شود.
450 میلیون متر مکعب آب صرفه جویی در کشاورزی
رئیس دفتر برنامه ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه در ادامه گفت: در بخش کشاورزی حوضه آبریز دریاچه ارومیه باید در حدود 950 میلیون متر مکعب آب صرفه جویی کنیم. به دلیل این مشکل ، حدود 450 میلیون متر مکعب از این مقدار در طول فصل مرطوب گذشته به دست آمد. با انجام اقداماتی از قبیل تغییر الگوی کاشت ، باید طی پنج سال آینده 450 میلیون متر مکعب زمین کشاورزی اضافی صرفه جویی شود
سالانه یک میلیارد متر مکعب آب دائمی به دریاچه ارومیه منتقل می شود.
وی گفت: دو تصفیه خانه در تبریز و ارومیه نیز سالانه حدود 150 تا 170 میلیون متر مکعب آب دائمی به دریاچه می فرستند. بنابراین با توجه به اقدامات انجام شده ، هر ساله در حدود 1 میلیارد متر مکعب آب دائمی هر ساله در دریاچه ارومیه رها می شود ، بنابراین دریاچه ارومیه کمترین ورودی سالانه را در حوضه آبریز (حدود 1.4 متر مکعب) دارد به طوری که شرایط این دریاچه خراب نمی شود و می تواند در سال گذشته به وضعیت بدی برگردد.
دریاچه ارومیه مرحله بحران را پشت سر گذاشته است
با توجه به این موارد ، تجریشی خاطرنشان كرد كه دریاچه ارومیه مرحله بحران را پشت سر گذاشته است و می توان گفت كه در حال حاضر مشكلی مانند خشك كردن دریاچه ارومیه وجود ندارد. 13 دولت عمده نیاز به صرفه جویی در مصرف آب دارند. كشاورزی حق آبه تالاب ها را دریافت می كند. وزارت انرژی اگر وارد خانه شوید ، ممکن است بخواهید آژانس نظارت در موضوع پرداخت قبض آب تالاب ها مشارکت کند ، زیرا در حال حاضر قوانینی بر مردم ، سازمان های نظارتی حاکم است. ، آژانس حفاظت از محیط زیست و غیره ممکن است قبض های آب را به غیر پرداخت کنندگان پرداخت کنند.
روند احیای دریاچه ارومیه در دولت سیزدهم چگونه خواهد بود؟
وی گفت: سناریوهای مختلفی برای ادامه روند احیای دریاچه ارومیه در دولت سیزدهم در حال بررسی است. یکی از این سناریوها ایجاد یک مرکز تحقیقاتی در آینده برای دریاچه ارومیه است. این مرکز پس از اتمام کار ستاد احیا ، دریاچه ارومیه را رصد و نظارت می کند و گزارشات مربوط به سطح دریاچه ، سطح و حجم آب و توسعه زمین های کشاورزی را به نمایندگان مجلس و رئیس جمهور ارائه می دهد.
رئیس برنامه ریزی و ادغام ستاد بازسازی دریاچه ارومیه با اشاره به ساخت خانوار دریاچه ارومیه توضیحات زیر را ارائه داد. از اول آوریل ، وزارت نیرو مجتمع جدیدی به نام “حوضه آبریز دریاچه ارومیه” برای مدیریت آب فسفر ایجاد کرده است. علاوه بر این ، وزارت جهاد کشاورزی مرکزی را به نام “آب ، کشاورزی ، محیط زیست و انرژی” برای ردیابی دریاچه ارومیه ایجاد کرده است.
وی افزود که یک گام بسیار مهم در پنج سال آینده برای رسیدن به سطح اکولوژیکی صرفه جویی در 450 میلیون متر مکعب آب در بخش کشاورزی است. آنها فشار وارد خواهند کرد. بنابراین ، برنامه هایی برای پنج محصول تهیه شد: یونجه ، چغندر قند ، سیب و انگور ، برخی از آنها در عمل استفاده شدند.
به گفته تجریسی ، این پنج محصول 75 درصد از زمین و 75 درصد از آب آبگیر را تشکیل می دهند. بنابراین ، برنامه ای تحت عنوان “بهبود” تعریف شده است که می تواند باعث کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری و عملکرد شود.
مدیر برنامه ریزی و ادغام ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: “در حال حاضر ، سطح زیرکشت چغندرقند در حال کاهش است و از حوضه آبخیز خارج می شود.” ما همچنین گیاهان را به سمت مخزن هدایت کردیم. محصولات جایگزین “در آن زمان ، بسیاری از مردم می گفتند كه صرفه جویی در آب در مزارع به كشاورزی آسیب می رساند ، اما مطالعات نشان می دهد كه نه تنها این اتفاق نیفتاده است ، بلكه تولید حدود 15 تا 25 درصد افزایش یافته است.
تجریشی افزود: “از سوی دیگر ، برخی گفتند كه كشاورزان از آبهای زیرزمینی استفاده كردند زیرا هزینه آن را پرداخت نكردند ، اما با بررسی مجدد مشخص شد كه سطح آبهای زیرزمینی نیر به دلیل صرفه جویی در مصرف آب در بخش كشاورزی كاهش نیافته است.” قانون گذاران همچنین گفتند که این اقدامات باعث مهاجرت مردم بومی شده است ، اما داده ها نشان داد که روند مهاجرت در دوران احیای دریاچه برعکس بود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اشاره كرد كه در سپتامبر سال گذشته طرحی برای صرفه جویی 450 میلیون مترمكعب آب در كشاورزی طی 5 سال آینده به سازمان برنامه و بودجه ارائه شد كه شامل صرفه جویی در مصرف آب است. بذرهای کاشت گندم را با گندم “کمتر آبدار” جایگزین کنید و برنامه های زراعی مانند سیب ، انگور و علوفه را اجرا کنید. خوشبختانه امسال اولین بودجه کلان برای اجرای این برنامه را از سازمان برنامه و بودجه دریافت کردیم.
وارد چرخه ساخت سد اشتباه نشوید
رئیس ستاد برنامه ریزی و تلفیق ستاد بازسازی ارومیهو گفت که اگر این برنامه ها نادیده گرفته شوند و به ساخت سد بازگردند ، چرخه معیوب سد سازی ، توسعه زمین های زراعی و افزایش فقر تکرار می شود. او به حالت سابق خود بازمی گردد و در این حالت هیچ دستگاهی به فکر بازسازی باتلاق نخواهد بود.
در نهایت ، تجریشی با تأکید بر اینکه اگر وضعیت دریاچه ارومیه معکوس شود ، طوفان های گرد و غبار منجر به کاهش جمعیت روستاهای غرب کشور می شود ، گفت: در آینده ، اگر کنگره دولت را برای ایجاد سد تحت فشار قرار دهد ، به دروغ دریاچه ارومیه تضعیف می شود و رنج زیادی خواهد دید.
انتهای پیام