دستاوردهای «دیپلماسی دفاعی» رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح در پاکستان

دستاوردهای «دیپلماسی دفاعی» رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح در پاکستان

مقامات پاکستانی معتقدند که سفر رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران موجب می‌شود تا موضوع تروریسم به عنوان چالش مشترک دو کشور حل و فصل شود.

به گزارش خبرگزاری آنا، دیپلماسی دفاعی یکی از تاکتیک‌هایی است که باعث گسترش روابط نظامی-دفاعی با کشور‌های همسایه و کشور‌های فرامنطقه‌ای می‌شود.

دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر همکاری و هم افزایی با کشور‌های همسایه است و در این زمینه فرماندهان نیرو‌های مسلح از جمله سردار سرلشکر پاسدار «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح سفری به پاکستان داشته است.

سرلشکر «باقری» که به دعوت فرمانده ارتش پاکستان اخیرا در یک سفر رسمی وارد پاکستان شد؛ پس از دیدار با مقامات سیاسی و نظامی این کشور از جمله فرمانده ارتش، فرمانده نیروی هوایی و نخست وزیر پاکستان در مصاحبه‌ای گفت: هیئت نظامی ایران ۵ ملاقات بسیار سودمند با فرمانده ارتش، فرمانده نیروی هوایی، نخست وزیر، رئیس جمهور و اکنون با وزیر دفاع پاکستان داشته است.

گزارش منابع رسانه‌ای نشان می‌دهد که سرلشکر باقری در مورد مسائل متعدد رایزنی کرده و نتایج سودمندی حاصل شد که یکی از مهم‌ترین آن مساله ارتقای امنیت مرز‌های دو کشور و ترسیم مسیر تجارت در راستای منافع هر دو همسایه بود.

همچنین به گفته منابع میدانی، پاکستان از جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در رزمایش چندملیتی «امان-۲۵» به میزبانی نیروی دریایی پاکستان دعوت کرد و ایران هم احتمالا در این رزمایش مشترک چند ملیتی شرکت خواهد کرد.

رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح در شرایطی وارد کشور پاکستان شده که هدف از این دیدار‌ها تقویت روابط دفاعی، مقابله با تروریسم و انسداد مرز‌ها با هدف هم‌افزایی برای برخورد با تحرکات تروریستی در دو سوی مرز عنوان شده است.

در سال‌های اخیر دو سوی مرز ایران و پاکستان آبستن حوادث گوناگونی بوده است و در این زمینه حضور و فعالیت تروریست‌های «جیش الظلم» خصوصا در مناطق مرزی همچون «راسک»، سرباز، قصر قند، خاش و … قابل تامل بوده است.

نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران نیز در واکنش به این تحولات با حفظ آمادگی دفاعی در مقابل تروریسم ایستادند و ضربات سختی به این تروریست‌ها وارد آوردند، اما این تنها بخشی از اقدامات دفاعی برای مقابله با تروریسم است. بخش دیگری از اقدامات در قالب دیپلماسی دفاعی است که سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح به صورت ویژه در منطقه پیگیری می‌کند.

رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح در این زمینه می‌گوید: دو کشور در حال همکاری برای حل چالش‌های مشترک و تبدیل مرز طولانی خود به مرز دوستی و محوری برای ارتقای ارتباطات گسترده اقتصادی میان دو ملت هستند.

وی می‌افزاید: ایران و پاکستان به‌عنوان دو کشور بزرگ اسلامی در منطقه حساس غرب و جنوب آسیا، اشتراکات زیادی دارند و در بسیاری از موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی مواضع مشترکی را دنبال می‌کنند.

یکی از مواضع مشترکی که بین ایران و پاکستان وجود دارد مقابله با تروریسم در مرز‌های جنوب شرق ایران و مرز‌های غربی پاکستان است که تروریست‌ها سعی می‌کنند با دامن زدن به آن، روابط دو کشور را دچار فراز و فرود کنند.

در این زمینه توافقاتی با سفر سرلشکر «باقری» به پاکستان انجام شده که از جمله آن می‌توان به توافقات موجود در زمینه‌های آموزشی، عملیاتی و رزمایشی اشاره کرد.

مقامات پاکستانی هم معتقدند که حضور رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران موجب می‌شود تا موضوع تروریسم به عنوان چالش مشترک دو کشور حل و فصل شود.

به طور کلی دستاورد‌های سفر سرلشکر پاسدار «محمد باقری» رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح در محور‌های زیر است:

۱-تقویت دیپلماسی دفاعی و دوستی نظامی بین «تهران» و «اسلام آباد»

۲-حل و فصل مناقشات مرتبط با تروریسم در دو سوی مرز ایران و پاکستان؛ رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح در این زمینه می‌گوید: مراقبت از مرز‌های دو کشور دوست و برادر نیازمند نیرو و قدرت بیشتری است؛ چرا که دشمنان درصدد سوء استفاده از مرز‌های ما هستند، از این‌رو نیاز به همکاری و هماهنگی بیشتری داریم. مرز مشترک دو کشور دارای مسائل امنیتی است و هر دو طرف تلاش می‌کنیم که با همکاری یکدیگر، مرز را برای دو ملت به مرز دوستی و محلی برای ارتباطات اقتصادی گسترده تبدیل کنیم.

۳-حضور در رزمایش‌های چند ملیتی با محوریت کشور‌های منطقه و نقش فعال جمهوری اسلامی در این رزمایش‌ها

۴-ایجاد یک نیروی مشترک برای مقابله با جریان‌های تروریستی همچون «جیش الظلم» در دو سوی مرز‌های ایران و پاکستان

۵-تقویت حمایت کشور‌های منطقه از جبهه مقاومت

۶-موضوع غزه یکی دیگر از محور‌های حضور سرلشکر پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح در جریان سفر پاکستان بوده است و در این زمینه وی به مظلومیت ملت مظلوم غزه و مقاومت «حماس» و «جهاد اسلامی» در مقابل دشمن صهیونیستی نیز اشاره کرده است. با توجه به اینکه دولت و ملت پاکستان در جریان جنگ غزه حامی جدی فلسطین بودند؛ لذا نزدیکی مواضع بین دو کشور به عنوان دو دولت اسلامی در این زمینه دیده می‌شود.

به نظر می‌رسد اشتراکات زیادی در مواضع «تهران» و «اسلام آباد» وجود دارد و لذا لزوم توجه به تقویت روابط با کشور‌های منطقه ضروری به نظر می‌رسد. بعضا تقویت روابط دفاعی بین کشور‌ها می‌تواند به تقویت روابط فرهنگی و تجاری نیز منتج شود چرا که ممکن است طرفین با ادامه همکاری‌های نظامی مباحث تجاری را نیز به میان آورند و این موضوع یک سود دو طرفه را برای کشور‌های منطقه از جمله ایران و پاکستان در پی خواهد داشت.

این اولین بار نیست که رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح در حوزه‌های دفاعی با کشور‌های منطقه رایزنی می‌کند؛ در آبان ماه امسال نیز سرلشکر «محمد باقری» با فرمانده ارتش عربستان سعودی دیدار کرد و دو طرف به تعمیق روابط نظامی و دفاعی تاکید کردند.

در مجموع، در دیدار‌ها با فرماندهان نیرو‌های مسلح کشور‌های منطقه موضوع رزمایش‌های نظامی مطرح می‌شود و این مهم منجر به ایجاد یک ائتلاف نظامی در بین کشور‌های منطقه در آینده نزدیک خواهد شد.

خروج از نسخه موبایل