نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اهداف و نظرات و برنامههایی در رابطه با موضوع اقتصاد به ویژه موضوع رشد اقتصادی، تورم، نقدینگی و نرخ بهره بانکی دارند.
به گزارش گزارشگر یک، همزمان با آغاز تبلیغات و زمان قانونی نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اظهارات و برنامه های اقتصادی آنها در رسانه ها در حال انتشار و بازتاب است. در این میان برخی از نامزها نظرات مختلفی در رابطه با موضوع اقتصاد ایران داشته و در برخی مواد نظرات آنها بسیار به یکدیگر شباهت دارد.
امروز موضوع اقتصاد، مهمترین مسئله کشور است. بی شک اگر نامزدی بتوانند برنامه اقتصادی مناسبی که در خور شرایط اقتصادی فعلی جامعه باشد ارائه دهند اقبال بالایی برای تصاحب کرسی ریاست جمهوری به دست می آورد. با این حال میتوان برخی از برنامههای آنها را در نظرات و انتقاداتی که به مسائل اقتصادی دارند، پیش بینی کرد. در این گزارش تلاش شده تا برخی از دیدگاهها و نظرات نامزهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در رابطه با مسائل کلان اقتصاد، تورم، رشد اقتصادی و نرخ بهره بانکی مطرح شود.
محمدباقر قالیباف؛ برای اجرای برنامه هفتم آمدهام
رئیس فعلی مجلس شورای اسلامی و نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری روز گذشته در برنامه تلویزیونی گفت: یکی از ضروریاتی که احساس کردم حضور پیدا کرده و عافیتطلبی را کنار گذارم، برای اجرای برنامه هفتم است. بودجه و برنامه مرتبط با زندگی مردم است؛ بنابراین باید برنامه هفتم توسعه تغییری در زندگی مردم و معیشت آنها و رشد و توسعه ایجاد کند.
تاکید قالیباف این است که برخی از مشکلات باید ریشهای حل شود و میگوید: کی قرار است تورم و گرانی و نوسانات و عدم ثبات در اقتصاد حل شود؟ حل این موارد با رسیدن به پیشرفت است که برای آن به دنبال سرمایهگذاری و تولید ثروت هستیم، بپذیریم در یک دهه گذشته متوسط سالانه رشد اقتصادی یک درصد بوده است؛ بنابراین، باید کیک اقتصاد را بزرگ کنیم که آن وقت قادر به توجه به این مشکلات هستیم.
این نامزد ریاست جمهوری با این اعتقاد که اگر تولید ثروت و رشد اقتصادی با عدالت همراه نباشد، ممکن است دوباره مشکلات سختتری ایجاد شود، اضافه کرد: مردمی سازی شعار نیست و حقیقت و واقعیت است و حرف ما در مجلس این بود که اقتصاد با رویکرد اقتصاد مردمی پویا و مقاوم میشود.
تلاش برای افزایش سقف بودجه و مهار تورم
قالیباف سال گذشته نیز در رابطه با نرخ تورم و وامهای بانکی گفت: مردم دیگر بیش از این توان گرفتن وام و پرداخت اقساط را ندارند و به همین دلیل به بانکها مراجعه نمیکنند. رئیس مجلس شورای اسلامی معتقد است: هدف مجلس مهار تورم و کمک به معیشت مردم است. وی در زمان تصویب لایحه بودجه گفت: مجلس در جریان رسیدگی به لایحه بودجه ۱۴۰۳ دو هدف عمده داشت که نخست، با توجه به اینکه این بودجه اولین بودجهای است که بر اساس قانون آئین نامه جدید به شکل دو مرحلهای مصوب میشود، تلاش کردیم با قانون جدید به جلوگیری از تغییر تراز بودجه و افزایش سقف بودجه و مهار تورم پایبند باشیم.
انتقاد از ناترازی شبکه بانکی و نرخ بهره
قالیباف، ناترازی در بانکها، مشکلات مربوط به پرداخت تسهیلات به تولید، لزوم اصلاح زنجیره تولید و بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: یکی از کارهای مهم برای اصلاح نظام بانکی، مشخص کردن نرخ کریدور بهره است. وقتی نرخ بهره بعضا تا ۳۷ درصد میرسد، چگونه میتوان در این شرایط تولید در کشور را متصور شد. حتی در بازار سرمایه، مگر امروز کسی در بازار سرمایه از ۳۶ الی ۳۷ درصد سود بهره میبرد؟ در این شرایط رشد اقتصادی پایدار نیست.
رئیس فعلی مجلس معتقد است: بااینکه در موضوه نقدینگی دچار مشکل هستیم اما اگر رشد نقدینگی از جهت کیفی، هدفمند و به سمت تولید باشد، نقدینگی در کشور دچار مشکل نمیشود.
پزشکیان: تنها ۲۵ تا ۳۰ درصد برنامه هفتم محقق شد
مسعود پزشکیان – دیگر نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز در آغاز اظهارات خود اینطور بیان کرد که قرار نیست برنامه جدیدی بنویسد و سیاست جدیدی در کشور اجرا کند بلکه سیاستهای کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری روشن و مشخص است و برنامههای توسعه نیز وجود دارد بنابر این هر دولتی که سرکار آمد باید برنامههای موجود را عملی و اجرایی کند.
وی بر این باور است که اگر ۲۵ تا ۳۰ درصد برنامه ششم توسعه محقق شده دلیلش این بوده که افرادی اجرای کار را بر عهده داشتند که از برنامه خبر نداشتند و هدف و سیاست را پیگیری نمیکردند و فاقد مهارت و علم اجرای کار بودند.
لازمه رشد اقتصادی سرمایهگذاری است
پزشکیان درباره برنامههایش در خصوص رشد اقتصادی مورد اشاره در برنامه هفتم نیز گفت: اگر میخواهیم به رشد برسیم باید سرمایهگذاری انجام دهیم؛ چراکه بدون سرمایهگذاری نه اشتغال ایجاد میشود و نه تولید افزایش مییابد؛ سرمایهگذاری به این بستگی دارد که ما چه محدودهای از بازار را در نظر میگیریم. آیا فقط کشور را میبینیم یا اینکه منطقه را نیز در نظر میگیریم؟ هرچقدر دید ما وسیعتر باشد طبیعی است رشد افزایش بیشتری را تجربه میکند.
قاضیزاده هاشمی: اختاپوس اقتصادی عامل وجود تورم مزمن
این نامزد ریاست جمهوری که با شعار «دولت مردم و خانواده» وارد شده معتقد است: در صورتی که نظام اداری کشور جراحی نشود، اقتصاد و تورم اصلاح نمیشود. لازم است خصوصیسازی انجام شود و مردم سهامداران داراییهای دولت شوند. توزیع ثروت که در مراکز کشور وجود دارد باید شامل کل کشور شود.
وی عامل وجود تورم بالا در کشور را دخالت دولت و اقتصاد دولتی دانست و گفت: تورم مزمن ۷۰ سال است در کشور وجود دارد و اقتصاد دولتی را به اختاپوسی تشبیه کرد که در همه جا استوار است.
ادعای جلیلی برای رشد اقتصادی بالای ۸ درصد
این نامزد انتخاباتی در برنامه تلویزیونی گفت: حتما رشد ۸ درصدی و حتی بیشتر از آن میتواند تحقق یابد. علاوه بر این، آن طور که در وعدههای جلیلی در ادوار گذشته آمده است، وی قصد حل مشکل گرانی با استفاده از ظرفیت استانها را داشت و اعلام کرده بود که روزانه ۲۰۰۰ میلیارد تومان خلق پول در کشور صورت میگیرد و با این میزان خلق پول نمیتوان بهطور شایسته جلوی تورم را گرفت.
وی همچنین برای دولت خود برنامههایی از جمله: تعامل گسترده با کشورهای خارجی، توسعه ارتباطات با کشورهای دارای نقاط مشترک، غیرفعالسازی اهرم فشار اقتصادی دشمن برای همیشه و حل مشکل تورم با اقتصاد مقاومتی را در دستور کار دارد.
سعید جلیلی که در ادوار انتخابات حضور داشته در رابطه با موضوع تورم در کشور معتقد است: تورم خیلی قدیمی است و مخصوص این چهار سال نیست. شش برنامه پنج ساله قبل و شش برنامه بعد انقلاب وجود داشته است که باید این برنامههای آسیب شناسی شود. اینجا رفتار پوپولیستی جواب نمیدهد، بلکه موجب مزمن شدن مسایل میشود.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره راهکار حل مشکلات اقتصادی کشور میگوید: باید بر دولتها نظارت شود که آیا اولویتها را درست انتخاب میکنند یا خیر. دانشگاه میتواند اولویتها را تعیین کرده و آنها را با دولت در میان بگذارد. او معتقد است: تورم مسأله ناشناختهای نیست و اگر روی آن تمرکز وجود داشته باشد میتوان این بیماری را درمان کرد. دولت باید بر روی مسائل اصلی کشور تمرکز کند.
محمدباقر قالیباف در آخرین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۹۶ گفت: امروز کشور با یک بحران اقتصادی روبرو است؛ بیکاری، رکود و گرانی. وی گفت: بحث این است که در حوزه گرانی هر چندکه میگویند تورم کنترل شده اما گرانی وجود دارد و اقلام مصرفی روزانه مردم مثل شکر از کیلویی هزار و پانصد تومان به سه هزار و پانصد رسیده است.
وی همچنین معتقد است: چنانچه بخواهیم اقتصاد کشور رشد کند باید تولید را در اولویت قرار دهیم. در این زمینه چرا نباید به تولیدکنندگان کوچک و متوسط معافیت یا تخفیف مالیاتی ارائه ندهیم.
قالیباف در سال ۱۴۰۱ در جایگاه رئیس مجلس شورای اسلامی به موضوع تورم و قدرت خرید مردم اشاره کرد و گفت: سیاست مجلس افزایش دریافتی مردم که باعث تورم بیشتر میشود، نیست بلکه سیاست مجلس حفظ قدرت خرید مردم است.
زاکانی از بالا بودن حجم نقدینگی در کشور و راهکار مقابله با آن میگوید
علیرضا زاکانی در مناظرات تلویزیونی سال ۱۴۰۰، علت بالا بودن حجم نقدینگی را چاپ پول دانست و گفت: بانک مرکزی به تقاضاهای دولت پاسخ داد و با چاپ پول آن را در بازار عرضه کرد و نتیجه آن است که دولت بدهی خود را به دولت آینده انتقال میدهد. بانکها بدون نظارت بانک مرکزی اقدام به تولید پول میکنند و ما اکنون ابربدهکاران بانکی داریم.
نگاه کلی پورمحمدی به مقوله اقتصاد
بیشتر نظرات پورمحمدی در رابطه با موضوعات اقتصادی متکی به شفافیت اقتصادی است. وی شفافیت اقتصادی را در راستای همخوانی بسترهای فناوری و تکنولوژی با دادههای اقتصادی میداند. و معتقد است: راه مبارزه با فساد از مسیر شفافیت میگذرد. با این حال نظرات مشخصی در رابطه با موضوع تورم و رشد اقتصادی تا امروز از سوی وی مطرح نشده است.
انتهای پیام