بهزاد شریفیپور در گفتوگو با خبرنگار آنلاین، اظهار کرد: یکی از عوامل مهم تخریب عرصههای منابع طبیعی آتشسوزی جنگلها و مراتع است و در صورت وقوع حریق، خسارات سنگین و جبرانناپذیری به این منابع ارزشمند خدادادی و ملی وارد میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان عنوان کرد: بهمنظور پیشگیری از وقوع این پدیده مخرب در جنگلها و مراتع استان که امری بسیار مهم است، همکاری و مساعدت آحاد مردم خصوصاً مردم خطه سرسبز شهرستان دیواندره در مقابله با حریق بسیار حائز اهمیت است.
شریفیپور بیان کرد: در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۶۷ فقره حریق در سطح سه هزار و ۳۷۱ هکتار از اراضی جنگلی و مرتعی استان روی داد.
وی تصریح کرد: این میزان آتش سوزی نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ تعداد فقرات ۲۴۷ درصد و از لحاظ سطح سوخته ۳۰۴ درصد افزایش داشته است.
وی گفت: شهروندان و بهرهبرداران عرصههای منابع طبیعی و روستاییان باید در نظر داشته باشند که نظر به کاهش بارشها و نزولات الهی در سالجاری و با افزایش دما و خشکی هوا، احتمال وقوع آتشسوزی در محیطهای طبیعی فزونی پیدا میکند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان اعلام کرد: بنابراین کشاورزان، دامداران، گردشگران و تمام کسانی که در محیطهای طبیعی و باز، برای فعالیت یا تفریح حاضر میشوند، لازم و ضروری است که نسبت به رعایت نکات ایمنی اقدام کنند.
لزومخوداری شهروندان از رهاسازی بطری در طبیعت
شریفیپور گفت: از هم استانیها تقاضامندیم که از رهاسازی زبالهها بهویژه انواع بطری شیشهای و پلاستیکی، خردهشیشه و اشیا مشابه در داخل طبیعت به دلیل اینکه این اشیا گاهاً همانند عدسی ذرهبین عمل کرده و موجب اشتغال علوفه میشوند، خودداری کنند.
وی افزود: مواد خشک و مواد قابل اشتغال کف جنگلها و مراتع کانونهای آتش در مناطق را ایجاد میکنند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان خاطرنشان کرد: همچنین مردم استان بههیچوجه در داخل طبیعت آتش روشن نکنند و در مواقع ضروری از سطوح بدون پوشش گیاهی که اطراف اجاق آن را با سنگ محصور کنند.
شریفیپور ادامه داد: پس از اتمام استفاده از آتش، حتماً از خاموش شدن آن اطمینان حاصل کرده و هیچگاه خاکسترهای اجاق را رها نکنند بلکه میتوان با ریختن آب یا مدفون کردن خاکسترها با خاک از خاموش شدن کامل آتش مطمئن شد.
وی اذعان کرد: همچنین از پرت کردن ته سیگار یا چوب کبریت استفادهشده در طبیعت و مکانهای مستعد آتشسوزی بهویژه در حاشیه راهها و جادهها خودداری شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان بیان کرد: سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی در مزارع توسط کشاورزان و روستاییان استان کاری نامناسب و در راستای فقر و فرسایش خاک منجر به نابودی زمین خواهد شد که امیدواریم این اقدام توسط کشاورزان رخ ندهد.
شریفیپور عنوان کرد: آتش و مشعل بهعنوان منبع روشنایی در مراتع بهویژه در هنگام راهپیماییهای شبانه نامناسب و مستعد حریق خواهد شد.
وی افزود: بازی کودکان با آتش بهویژه در مناطق با پوشش گیاهی مناسب هم یک عمل نامناسب و حریقزا است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: هم استانیهای ما باید در نظر داشته باشند که در صورت بروز آتشسوزی در عرصه منابع طبیعی (بنا به هر دلیلی)، ضمن تماس با شماره رایگان ۱۵۰۴ بلافاصله با رعایت مسائل ایمنی نسبت به خاموش کردن آن اقدام و تا حضور نیروهای کمکی محل را ترک نکنند.
گونههای گیاهی و جانوری کردستان برای غنای طبیعی آن باید حفظ شود
شریفیپور خاطرنشان کرد: غنای طبیعی کردستان در گونههای جانوری و گیاهی و گستردگی درختهای همچون، بنه، بلوط، سیب وحشی، زالزالک، افرا و بید وحشی، مازو و غیره در استان سرمایهای به مراتب ارزشمند است که باید حتیالامکان از آنها حراست و حفاظت کرد.
وی افزود: در استان تیپهای مرتعی از تنوع بیش از ۳۰ نوع وجود دارد که گستردگی زیادی هم دارد و جدا از بحث استفاده بیرویه و غیر اصولی مردم و گاهاً استفاده بیش از حد دامها، آتش سوزیهای فصل تابستان هم منجر به نابودی این سرمایه طبیعی میشود، لذا از مردم فهیم استان تقاضامند هستیم با نزدیکی به فصل گرم تابستان که مراتع خشک میشوند سعی در رعایت نکات مهم داشته تا از حریق جلوگیری شود.
وی ابراز امیدواری کرد؛ با همکاری و دلسوزی مردم تعداد حریق کمتری نسبت به سالهای قبل را در سطح مراتع و جنگلهای استان داشته باشیم.