الکتروموتور ترمزدار چیست و چه کاربردی دارد؟ 

تعریف الکتروموتور ترمزدار در صنایع الکترونیک

در صنایع، احساس نیاز به متوقف شدن بلافاصله موتورهای الکتریکی همیشه وجود دارد. این مهم هنگامی اهمیت بیشتری می یابد که شما بخواهید از این موتور در بخش های مختلف صنایع خود استفاده کنید. قطعا هرچه سرعت چرخش و عملکرد موتورهای الکتریکی بیشتر باشند، توقف آنها پس از دستور ایست زمان بیشتری به طول خواهد انجامید.

حال یک مسئله بزرگ پیش می آید؛ پس از ارسال دستور ایست به موتور، اگر موتور همان لحظه متوقف نشود، باعث خرابی های بسیاری خواهد شد. پس به عنوان یک راهکار عملی و درست، استفاده از الکتروموتور ترمزدار را پیشنهاد می کنیم. البته می توانید بجای خرید الکتروموتور ترمز دار، ترمزدار کردن الکتروموتور را نیز انجام دهید؛ به هر حال مهم این است که موتور الکتریکی شما ترمز داشته باشد. ترمزهایی که در الکتروموتورهای ترمزدار وجود دارند، می توانند انرژی الکتریکی موجود را در آن واحد به انرژی مکانیکی تبدیل کنند. این انرژی مکانیکی می تواند در نهایت باعث توقف بلافاصله الکتروموتور شود. البته باید دقت داشت که منبع تغذیه و تامین انرژی برای این ترمز بسیار مهم است.

شما هم می توانید منبع تغذیه این ترمز را همگام و یکسان با موتور الکتریکی خود در نظر بگیرید. علاوه بر این، می توانید منبع تغذیه ای کاملا جدا برای آن در نظر گرفته و خیالتان را از بابت کارکرد همیشگی و بدون توقف ترمز راحت کنید. در ادامه می خواهیم انواع الکتروموتورهای ترمزدار را بررسی کنیم و بگوییم عملکرد این ترمز الکتروموتور جالب چگونه است.

الکتروموتور ترمزدار چیست؟

الکتروموتور ترمز دار برای دستگاه‌هایی مناسب است که باید بلافاصله در زمان دلخواه خاموش شوند. این الکتروموتور طوری طراحی شده است که در مدت زمان بسیار کوتاهی ابتدا فعالیت موتور را آهسته کرده و بعد از آن باعث توقف کامل آن می‌شود. دستگاه‌هایی که مجهز به الکتروموتور، ترمز دار هستند بلافاصله پس از ارسال فرمان‌ایست، متوقف می‌شوند تا عملکرد دستگاه دچار مشکل نشود.

این دستگاه در مواردی مانند آسانسور، جرثقیل، پله برقی و … که نیاز به کنترل حرکتی دارند، پرکاربرد است. یکی دیگر از روش‌هایی که می‌توان از الکتروموتور‌ها استفاده کرد اتصال ترمز به الکتروموتور است. در این حالت موتور و ترمز می‌توانند با هم کار کنند یا هرکدام به صورت مجزا از منبع تغذیه جداگانه‌ای تأمین شوند. طبق استاندارد‌های موجود بهتر است الکتروموتور و ترمز، ولتاژ برابری با یکدیگر داشته باشند.

انواع ترمز برای الکتروموتورها در صنایع

ترمزهای مختلفی برای الکتروموتورها وجود دارند. معمولا ترمزدار کردن الکتروموتور باعث افزایش بازدهی فرآیندها و افزایش ایمنی آنها خواهد شد. البته به یاد داشته باشید که نباید این ترمزها را به حال خود رها کنید. سرویس های دوره ای برای هر نوع ترمز ضروری اند که باید آنها را انجام دهید.

1- ترمزهای مکانیکی مخصوص برای الکتروموتورها

این نوع ترمزها یکی از شناخته شده ترین نوع ترمزها برای همه هستند! اساس کار این ترمزهای الکتروموتور اینگونه است که پس از قطع جریان موتور و احساس نیاز به ترمز، این ترمزها با داشتن لنت و فنر، به دور روتور سفت می شوند و باعث توقف آن خواهند گشت.

در بالابرهای نفربر و همچنین در دستگاه هایی که باید پس از قطع جریان فشار باقی بماند، این ترمزها استفاده می شوند. در این ترمزها، دو دیسک وجود دارد که یکی ثابت است و دیگری به شفت موتور الکتریکی متصل است. این دو دیسک هنگامی که دستور ایست را ببینند، به سمت هم با کمک فنر و لنت فشرده می شوند و باعث قطع چرخش موتور خواهند شد.

2- ترمزهای جریان مستقیم DC در الکتروموتور

این ترمزها از سریع ترین ترمزهای برای الکتروموتورها هستند. این ترمزها برای صنایعی مناسب اند که پس از قطع جریان موتور، دیگر فشاری روی موتور نمی آید. یعنی اگر شما بخواهید در صنایعی که پس از قطع جریان موتور باز هم فشار چرخش وجود دارد، از این ترمزها استفاده کنید، باعث فشار اضافی بر روی موتور خواهید شد. سیستم پیچیده این ترمزها هرچند وقت یکبار باید سرویس دهی شوند تا هیچ مشکلی در روند کارکرد آنها پیش نیاید. این ترمزها به سرعت می توانند موتور را متوقف کنند؛ البته پس از قطع کامل جریان چرخشی موتور و برداشتن فشار از روی آن.

3- ترمزهای اینورتر دار

این ترمزها، یکی از بهترین انواع ترمز برای الکتروموتورها هستند. اساس کار این ترمزها اینگونه است که آمادگی انجام عمل در هر لحظه وجود دارد. پس از آنکه شما دستور ایست را دادید، کمی تاخیر در ترمز مشاهده می شود و این برای اطمینان از زمان ترمز و همچنین دستور شما است. پس از آنکه پردازش ها انجام شد، با یک سیستم ترمز پله ای، موتور متوقف خواهد شد. در این ترمزها، میکروپروسسور هایی وجود دارند که می توانید به آنها برنامه های خاص خود را بدهید. این خود باعث افزایش کارایی آنها می شود.

4- ترمزهای جریان معکوس برای موتورهای الکتریکی

این ترمزها اساس کار بسیار جالبی دارند؛ برخلاف ترمزهای قبلی، در این ترمزها یک جریان معکوس بر جهت چرخش موتور الکتریکی به آن وارد می شود. این جریان در موتورهای سه فاز، با تعویض جای دو عدد از فازها انجام می شود. در موتورهای تک فاز هم این ترمز با عوض کردن جای یکی از دو سر مدار اصلی عملکرد خود را به نمایش می گذارد.

در ترمزهای جریان معکوس بلافاصله پس از دستور ایست، یک جریان مخالف با مدار موتور وارد سیستم می شود. این جریان مخالف باید به اندازه باشد تا فقط پرخش موتور را نگه دارد؛ در غیر این صورت ممکن است جریان دیگری خلاف جریان دیگر ایجاد شود و این اصلا مدنظر ما نیست.

انواع الکتروموتورهای ترمزدار موجود در بازار

یکی از مهم ترین و محبوب ترین الکتروموتورهای ترمزدار در صنایع، الکتروموتور MGM است. الکتروموتور MGM به دلیل عملکرد مناسب خود در صنایع و همچنین افزایش بازدهی فرآیندهای تولید، همیشه محبوب بوده است. جایگاه این الکتروموتور ترمزدار همیشه به ثبات امروزی خواهد ماند؛ زیرا رفته رفته آگاهی جوامع نسبت به استفاده از این دستگاه بیشتر می شود. علاوه بر این، می توان به برخی دیگر از الکتروموتورهای ترمزدار محبوب بازار نیز اشاره کرد:

هر یک از این دستگاه ها می توانند با مکانیسم های خاص خود باعث افزایش ایمنی واکنش ها و فرآیندهای تولید مختلف شوند. معمولا در صنایع مختلفی از این الکتروموتورهای ترمزدار استفاده می شود که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.

کاربردهای الکتروموتورهای ترمزدار در صنایع مختلف

کاربردهای مختلفی برای الکتروموتورهای ترمزدار وجود دارد. برخی از مهم ترین این کاربردها عبارت اند از:

  1. 1. استفاده از ترمز در آسانسورها
  2. 2. استفاده در انواع جرثقیل ها
  3. 3. استفاده در صنایع غذایی
  4. 4. استفاده در توربین های بادی
  5. 5. استفاده در نوار نقاله انتقال مواد با زاویه
  6. 6. استفاده در تاور کلایمرها
  7. 7. استفاده در دستگاه های بسته بندی

و…

هر یک از این کاربردها برای الکتروموتورها می توانند باعث افزایش ایمنی و همچنین بازدهی فعالیت های شما شوند.

مزایا الکتروموتور ترمزدار

الکتروموتور ترمزدار یکی از تجهیزات الکترونیکی است که به وسیله آن می‌توان دستگاه را در زمان دلخواه و بازه زمانی بسیار کوتاهی متوقف کرد. این دستگاه پرکاربرد مزیت‌های دارد که شرح آن به صورت زیر است:

خروج از نسخه موبایل