کشف دو گونه درختی که برق پاک تولید میکنند
دانشمندان اداره جنگلبانی رواندا دو نوع درخت را کشف کرده اند که میتوانند انرژی پاکی تولید کنند و به جوامع دورفتاده برق برساند.
به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از IE، رواندا قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ دسترسی به برق را برای کل این کشور میسر سازد، اما هنوز مناطق روستایی از این نعمت بی بهره اند.
از این رو، دانشمندان در حال بررسی امکان تولید برق از زیست توده حاصل از گیاهان کشت شده پایدار هستند و ظرفیت انرژی گونههای مختلف درختی را ارزیابی میکنند.
«بوناونتوره نتیروگولیروا» «Bonaventure Ntirugulirwa»، محقق ارشدی که این ابتکار را رهبری میکند، میگوید زیست توده حتی اگر قابلیت جایگزینی با انرژی بالا برای سوختهای فسیلی سنتی را داشته باشد، عمدتا نادیده گرفته میشود.
وی افزود: «این پروژه برای تامین برق مورد نیاز مناطق روستایی طراحی شده است.»
پس از بررسی پتانسیل زیست توده درختان و درختچههای مختلف که به سرعت در حال رشد هستند، محققان دو گونه درختی به نامهای «Senna siamea» (سنای سیامی) و «Gliricidia sepium» (گلیریسیدیا سپیوم) را به عنوان رقبای اصلی برای تولید برق معرفی کردند.
چوب متراکم و ارزش حرارتی بالا این درختان تضمین میکند که آنها به طور موثر میسوزند و در مقایسه با سوختهای فسیلی گزینهای با حرارت بالا را ارائه میدهند.
این پژوهشگر اظهار داشت هدف این مطالعه شناسایی درختانی بود که به طور موثر میسوزند و راه حلهای پایدار برای کمبود انرژی در مناطق دورافتاده ارائه میدهند.
وی خاطرنشان کرد که این مطالعه «دستیابی به اهداف متعدد از جمله حفاظت از زمین، افزایش کیفیت خاک، تضمین امنیت غذایی، مبارزه با تغییرات اقلیم و کاهش فقر روستایی را امکان پذیر میکند.»
گونههای درختان چند منظوره
محققان احتمالات ارائه شده توسط گونههای درختی همه کاره مانند «Cajanus cajan» (نخود کفتری)، «Calliandra calothyrsus, Hagenia abyssinica» (چوب سرخ آفریقایی) و «Senna spectabilis» (سنای پوست سفید) را بررسی کردند.
به گفته نتیروگولیروا، این درختان نه تنها منبع سوخت برای تولید برق هستند، بلکه منابع ضروری برای کشاورزان و جوامع آنها را نیز فراهم میکنند.
وی ادامه داد: «به کشاورزان اجازه داده شد تا مجموعهای از گونههای مختلف را در مزرعه خود آزمایش و آنهایی را انتخاب کنند که با توجه به شرایط آنها، بهترین عملکرد را دارند.»
محققان با شناسایی دقیقترین گونههای درختی، نشان میدهند که تمرکز فعلی آنها بر تولید برق است.
این پژوهشگر اظهار داشت این طرح ابتکاری به سطح مشارکت کشاورزان در کشت زیست توده کافی برای تولید انرژی بستگی دارد.
تا این مرحله، این گروه تحقیقاتی ارزش گرمایی زیست توده را در هیات استانداردهای رواندا ارزیابی کرده است. با این حال، آزمایش برای عناصر ضروری اضافی مانند کربن و هیدروژن باید در سوئد انجام شود، زیرا رواندا تجهیزات تخصصی لازم را در اختیار ندارد.
«باباتونده آجایی» «Babatunde Ajayi» استاد محصولات چوبی و فناوری منابع زیستی در دانشگاه فناوری فدرال در آکوره، نیجریه، روش این پروژه را برای مقابله با کمبود مواد غذایی، فقر و کمبود برق در مناطق روستایی تحسین، و از اینکه چنین طرح ابتکاری، این مسائل را حل میکند ابراز خرسندی کرد.
وی افزود: «استفاده از زیست توده برای تولید برق به ویژه در مناطق روستایی که دسترسی به برق بسیار ضعیف است، یک ایده درخشان است.»
آجایی با تشبیه این روش به انرژی خورشیدی که نور خورشید را به برق تبدیل میکند و اظهار داشت: «هنگامی که زیست توده را در یک دستگاه قرار دهید، آن را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند.»