حکم ازدواج مجدد چقدر طول میکشد؟
شرایط ازدواج مجدد مرد چیست و چقدر طول میکشد؟ 1402
قانونگذار در مادههای مختلف قانونی، مواردی را در حواشی عقد نکاح تعیین کرده و به نظر میرسد برخی از این موارد، ضمانت اجراهای خاصی داشته و قطعا لازمالاجرا هستند. یکی از مواردی که ممکن است حول ازدواج به وجود آید، بحث مرد است. البته در این میان بحثهایی مانند انواع، شرایط و بررسی ازدواج مجدد بدون اجازه همسر پیش میآید که بهطور کامل در این بخش به آن میپردازیم. این مورد که در گذشته بسیار بیشتر از امروزه کاربرد داشت، از نظر حقوقی با مواد و بحثهایی همراه بوده است. هرچند که نظایر ازدواج مجدد مرد امروزه بسیار کمرنگ شده است، اما همچنان نیز وجود دارد. در ادامه با بهترین وکیل در قم همراه باشید تا به بررسی کامل این بحث و شرایط مقرر آن در قانون ایران بپردازیم.
انواع ازدواج مجدد؛ موارد صدور حکم
انواع ازدواج مجدد طبق قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1353 به این شرح است:
- ابتلای زن به جنون یا امراض صعبالعلاج، از مواردی به شمار میرود که ممکن است دادگاه اقدام به صدور حکم ازدواج مجدد کند. با اینکه جنون زوجه پس از عقد، طبق «قانون مدنی» حق فسخ را برای مرد به وجود نمیآورد، اما باید توجه داشت که بر اساس قانون حمایت از خانواده امکان ازدواج مجدد را برای مرد فراهم میسازد. گفتنی است، در این خصوص باید پزشک مربوطه حتما جنون یا بیماری زن را نیز تایید نماید.
- بر اساس بند 8 ماده 8 قانون حمایت از خانواده، محکومیت زن اگر به اندازهای باشد که در این قانون مورد توجه قرار گرفته است، شرایط ازدواج مجدد را برای مرد فراهم میسازد. این محکومیت 5 سال حبس یا بیشتر در نظر گرفته شده است. همچنین، اگر زن به جزای نقدی محکوم شود و در اثر ناتوانی در پرداخت به زندان رود نیز تحت شرایطی که در این بند به آن اشاره شده است، مشمول این حق برای مرد میگردد.
- بند 9 ماده 8 همین قانون، اعتیاد زوجه را از جمله شرایط ازدواج مجدد مرد معرفی کرده است. البته در این اعتیاد باید نوعی دوام و پایایی وجود داشته باشد، در غیر این صورت اعتیاد نامیده نمیشود.
- بند 14 ماده 8 قانون حمایت از خانواده سابق، از شرط غایب مفقودالاثر شدن زن نام میبرد. منظور از غایب مفقودالاثر، کسی است که برای مدت معینی هیچ خبری از او در دست نباشد. گفتنی است، کیفیت و مقدار آن در قانون تعیین شده است.
- عدم زن از شوهر و ترک زندگی و خانواده، از جمله شروط ازدواج مجدد برای مرد است. زنی که تمکین نمیکند اصطلاحا «ناشزه» نامیده میشود و مستحق نیز نخواهد بود.
- عقیم بودن زن یا ناتوانی از انجام وظایف زناشویی، از دیگر شرایط ازدواج مجدد برای مرد به شمار میرود. هرچند که امروزه بسیاری از این مشکلات به واسطه پیشرفت علم پزشکی قابل درمان است.
- رضایت همسر اول؛ به نوعی به معنای تفویض ازدواج مجدد برای مرد است.
برای ازدواج مجدد چه باید کرد؟
ازدواج مجدد معمولا هرگز مورد پسند خانمها نبوده و همین امر مشکلات و بحثهایی را در کانون خانواده به وجود میآورد. به همین دلیل، قانونگذار کوشیده است که طی موادی در قانون، امکان این ازدواج را اندکی محدودتر کند. به عبارت دیگر، امکان ازدواج مجدد برای مردان بیشتر ریشه عرفی دارد تا فقهی. البته با توجه به شرایط و اوضاع و احوال جامعه اقدامی منطقی را از طرف قانونگذار شاهد هستیم.
بحث ازدواج مجدد برای مردان بیش از هر جای دیگر در قانون «حمایت از خانواده سابق» ذکر شده است. با تصویب قانون خانواده جدید، عدهای تصور میکنند که قانون سابق کاملا نسخ شده است؛ اما باید توجه داشت که قانون قبلی تنها در موادی که تعارض دارد، نسخ شده است. بنابراین، با توجه به اینکه قانون حمایت از خانواده جدید که آخرین اراده قانونگذار میباشد، در خصوص ازدواج مجدد ساکت است و نظری را ارائه نمیدهد، به نظر میرسد که قانون سابق حداقل در این مورد لازمالاجرا است.
ازدواج مجدد مردان تنها در چارچوب و شرایطی که در قانون ذکر شده امکانپذیر است؛ تا کانون خانواده در حد امکان صمیمی باقی بماند و از پاشیده شدن آن جلوگیری گردد. همه ما میدانیم که طلاق، چه مشکلاتی را در جامعه ایجاد خواهد کرد. فرقی هم میان طلاق رسمی و عاطفی نیست و هر دو به یک اندازه آسیبزا هستند. بنابراین، باید تا حد امکان از آن جلوگیری کرد و به نوعی به چشم آخرین گزینه ممکن به آن نگریست.
ازدواج مجدد مرد بدون اجازه همسر چه حکمی دارد؟
در این مسئله نظریات مختلفی ارائه شده است. اما در هر حال، باید توجه داشت که نمیتوان ضمانت اجرایی مانند به هم خوردن زندگی جدید را بار کرد؛ چراکه خانواده جدیدی مجددا تشکیل شده و این کار موجب ضربه زدن به یک خانواده میگردد. به عبارت دیگر، با اینکه قانونگذار چارچوب و موارد ازدواج مجدد مرد را در قانون صریحا مشخص کرده است، اما عدم وجود یک ضمانت اجرای مناسب، گاهی اوقات در این بحث خلل وارد میکند. به همین دلیل شاید بهتر بود که با ضمانت اجراهای محکم، این قوانین را اندکی استحکام میبخشید.
گفتنی است، ازدواج مجدد برای مرد هم شامل «نکاح دائم» و هم شامل «نکاح منقطع» میگردد و تفاوتی از این حیث وجود ندارد. هرچند که در بحث «نکاح منقطع» بیشتر نادیده گرفته میشود.
تاثیر ازدواج مجدد در تعدیل مهریه
پس از درخواست مهریه از جانب زن، گاهی اوقات و تحت شرایطی امکان قسطی کردن آن وجود دارد. این مورد ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد؛ اما تحت یک شرایطی درخواست تعدیل مجدد مهریه میتواند به دادگاه ارائه شود. بهشرطی که در اوضاع و احوال مالی مرد و شرایط زندگی او تغییری رخ داده باشد. این شرایط باید به حدی باشد که تغییراتی اساسی را شامل شود. در غیر این صورت، دادگاه به آنها توجهی نخواهد کرد.
ازدواج مجدد مرد نیز از آن دسته تغییراتی است که وضعیت مالی او را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد. بنابراین، در صورتی که مرد مشغول پرداخت مهریه به همسر دیگر و یا سابق خود باشد و ازدواج مجدد نماید، میتواند درخواست تعدیل مهریه را به دادگاه ارائه نماید. در این صورت دادگاه پس از بررسی شرایط به وجود آمده و تغییرات موجود در اوضاع مالی مرد، اقساط مهریه را تغییر خواهد داد.
حکم ازدواج مجدد چقدر طول میکشد؟
مدت زمان حکم ازدواج مجدد به عوامل مختلفی مانند شلوغی شعبه، دفاعیات طرفین، زمان صدور حکم و اعتراض یا عدم اعتراض طرفین بستگی دارد. بنابراین، نمیتوان زمان دقیقی برای آن اعلام کرد.
سخن پایانی
ما در این مطلب از وبسایت « با من»، تلاش کردیم تا جوانب مهم موضوع ازدواج مجدد را پوشش دهیم. اگر کماکان در مفهوم، انواع، شرایط و جزئیات ازدواج مجدد بدون اجازه همسر ابهامی دارید، در بخش بحث و گفتگو سوالتان را برای ما بنویسید تا شما را راهنمایی کنیم. همچنین، ازآنجاکه ازدواج دوباره از موضوعات پر بحث حقوقی است، در صورت نیاز حتما با یک و یا مشورت کرده و پس از آن اقدام نمایید.
منبع: