این پرنده لبنانی خواب از چشم اسرائیل گرفت
هدهد بدون شناسایی توسط رادارهای اسرائیلی، بعد از عملیات تجسسی چند ساعته، سالم به پایگاه های خود بازگشت. این شکست امنیتی و اطلاعاتی، بار دیگر ضعف ارتش اسرائیل را که قادر به تشخیص عملیات چند ساعته هدهد در عمق خاک اسرائیل نشد، به تصویر کشید.
به گزارش گزارشگر یک، جمیله کدیور در یادداشتی نوشت: در حالی که از بعد از عملیات طوفان الاقصی بدین سو، اسرائیل با هدف نابودی حماس و آزادی اسرا حمله به غزه را آغاز کرد، به رغم کشتار و تخریب گسترده در این منطقه، تا به امروز به اهداف اعلام شده اش نرسیده است. به تازگی با شدت گرفتن تنشها میان حزبالله لبنان و اسرائیل، ارتش رژیم صهیونیستی شامگاه ۱۸ژوئن (۲۹خرداد) با ارزیابی اوضاع، تصویب کرد تا عملیاتی برای حمله به لبنان طرحریزی شود.
این اعلام ارتش پس از آن صورت گرفت که یسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل اعلام کرده بود «کشور به لحظه تصمیم گیری سرنوشت ساز نزدیک می شود که در آن قواعد درگیری با حزب الله و لبنان تغییر و طی جنگ همه جانبه این گروه نابود و لبنان ضربه سختی خواهد دید…»
در همین روز و میانه همین رجزخوانی ها برای جنگ تمام عیار برای نابودی حزب الله توسط اسرائیل بود که حزب الله فیلمی ۹دقیقه و ۳۱ثانیه ای از مراکز راهبردی، حساس و نقاط شناسایی شده واقع در حیفا – شمال فلسطین اشغالی – توسط پهباد هدهد منتشر کرد. آنچه فعلا منتشر شده، قسمت نخست از فیلمبرداری هدهد است و باید در انتظار اپیزودهای بعدی نشست. فیلم منتشره همزمان با مذاکرات فرستاده ویژه رئیسجمهوری امریکا، عاموس هوخشتاین در لبنان در رسانه های مقاومت انتشار یافت.
با اینکه این اولین بار نیست که پهپادهای حزب الله به حریم هوایی اسرائیل نفوذ می کنند، عملیات تجسسی هدهد از جهات مختلف قابل توجه و مهم است. از جمله:
نخست: عملیات تجسسی هدهد برای ساعات طولانی در فضای هوایی اسرائیل اجرا شد و در این مدت، از مکانهای حساس مختلف از مرز لبنان تا بندر حیفا، فیلمبرداری و مکان های مهمی را به نام و مشخصات دقیق شناسایی کرده است. مکان هایی که گویی حزبالله آنها را دقیقاً میشناسد.
سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان بعد از انتشار این فیلم، در سخنانی در این رابطه تاکید کرد: «حزبالله تمامی اطلاعات به دست آمده را منتشر نکرده و نخواهد کرد و آنچه که از اطلاعات حاصل شده توسط پهپاد هدهد منتشر شد تنها بخش اندکی از اطلاعات بود چرا که این پهپاد ساعتها در آسمان فلسطین اشغالی به پرواز درآمد و تصاویر زیادی از شهر حیفا در اختیار دارد.»
دوم. گفته شده که هدهد به تنهایی بر فراز سرزمین های اشغالی پرواز نکرده، بلکه این عملیات به عنوان بخشی از یک اسکادران از پهپادهای هدهد برای انجام عملیات تجسسی بوده است.
سوم. هدهد بدون شناسایی توسط رادارهای اسرائیلی، بعد از عملیات تجسسی چند ساعته، سالم به پایگاه های خود بازگشت. این شکست امنیتی و اطلاعاتی، بار دیگر ضعف ارتش اسرائیل را که قادر به تشخیص عملیات چند ساعته هدهد در عمق خاک اسرائیل نشد، به تصویر کشید. به رغم ادعاهای اسرائیل پیرامون قدرت سامانه دفاعی گنبد آهنین و توسعه آن در زمینه نظارت، پیگیری، جاسوسی و بازدارندگی، این عملیات و شکست اطلاعاتی اسرائیل باعث ایجاد هراس در بین شهرک نشینان و سکنه اسرائیل در مناطق مورد تجسس شده است.
آنچه در این فیلم بیشتر جلب توجه می کند این است که چگونه هدهد توانسته بر فراز منطقه استراتژیکی مانند حیفا پرواز کند؟
در اهمیت اقدام حزب الله در اعزام موفقیت آمیز پهپاد تجسسی هدهد در حیفا، باید به اهمیت استراتژیک حیفا توجه داشت. حیفا سومین منطقه بزرگ و پرجمعیت اسرائیل – بعد از بیت المقدس و تل آویو – است و در ۹۰ کیلومتری شمال تل آویو قرار دارد. خلیج حیفا مرکز صنایع سنگین، پالایش نفت و فرآوری شیمیایی است. پالایشگاه نفت حیفا، یکی از دو پالایشگاه نفت اسرائیل است و سالانه ۹میلیون تن (۶۶میلیون بشکه) نفت خام را فرآوری می کند. ماتام (مرکز صنایع علمی) بزرگترین و قدیمی ترین پارک علم و فناوری و تولید محتوا در اسرائیل، در ورودی جنوبی شهر قرار دارد و میزبان تأسیسات تولیدی و تحقیق و توسعه برای تعداد زیادی از شرکت های فناوری پیشرفته اسرائیلی و بین المللی مانند اپل، آمازون، ابوت، اینتل، آی بی ام، مایکروسافت، موتورولا، گوگل، یاهو، فیلیپس، و… است. حیفا سالهاست به عنوان شهری با امیدبخش ترین ظرفیت تجاری و بزرگترین فرصت های سرمایه گذاری در جهان معرفی شده است.
با عنایت به نکات فوق اهمیت عملیات هدهد حزب الله در حیفا روشن می شود.
چهارم. این عملیات توانایی اطلاعاتی و دقت فنی و تصاویر با وضوح بالای پهپاد هدهد را نشان داد و بانک اطلاعاتی حزب الله را برای انجام هر عملیاتی در آینده تامین کرد. گفته می شود فیلمبرداری هدهد به حیفا و بندر آن محدود نبوده، بلکه فراتر از حیفا گسترش یافته است که شاید فیلم هایش در آینده منتشر شود. نتیجه آنچه تاکنون منتشر شده این است که حزبالله اکنون اطلاعات مستندی در مورد تاسیسات حیاتی و استراتژیک و حساس حیفا و یک بانک هدف بالقوه دارد که شامل اهداف مختلف نظامی و اقتصادی و غیرنظامی است. از جمله اهداف نظامی شامل سایت های حساس و استراتژیک نظامی مانند مجتمع صنایع نظامی، شرکت رافائل، پایگاه نظامی حیفا، انبارهای سلاح و موشک، بنادر دریایی، فرودگاه های شهر حیفا، سکوهای گنبد آهنین و فلاخن داوود، اسکله و لنگرگاه زیردریایی ها، کشتیهای جنگی: کشتی پشتیبانی لجستیک پاتیام، کشتی های ساعر۴.۵، کشتیهای ساعر ۵، کشتیهای ساعر ۶، قایقهای دیورا ، تاسیسات حساس پتروشیمی و … بود. اهداف غیرنظامی مانند منطقه پرجمعیت کریوت، مناطق مسکونی با جزئیاتی شامل مناطق، محلهها، جمعیت، مساحت و فاصله از مرز لبنان، مجتمع های تجاری و … که همگی در برد موشکها و پهپادهای حزبالله خواهند بود و با وجود سامانههای راداری که موفق به شناسایی پهپادها نشدهاند، امکان دستیابی به این اهداف بسیار زیاد است. این بدان معناست که توانایی ها و زیرساخت های اسرائیل، یعنی صدها هدف در داخل، در معرض موشک های حزب الله خواهد بود و هرگونه حماقت اسرائیل علیه لبنان بهای سنگینی خواهد داشت. همچنین شهرک نشینان و اقتصاد مناطق شمالی سرزمین های اشغالی که توسط پهپادهای حزب الله رصد شده، در صورت جنگ، در تیررس حزب الله قرار دارد.
پنجم. انتشار این فیلم بخشی از جنگ روانی حزب الله علیه رژیم صهیونیستی و با هدف تحت تاثیر قرار دادن افکار عمومی اسرائیل به عنوان یک عامل فشار بر دولت برای ایجاد بازدارندگی و ممانعت از هرگونه ماجراجویی نظامی گسترده رژیم صهیونیستی علیه لبنان بود.
ششم. با توجه به تهدیدات اسرائیل مبنی بر حمله به لبنان، صحنه های ضبط شده توسط هدهد از تعدادی از اهداف نظامی، غیرنظامی و اقتصادی در عمق اسرائیل، حاوی پیام های متعددی در یک زمان بسیار مهم است. پیام هایی که جنبه های اطلاعاتی، امنیتی، نظامی، سیاسی، اقتصادی و روانی برای اسرائیل و آمریکا در بر دارد. زمان پخش این فیلم را نباید از سفر عاموس هوخشتاین به بیروت و هشدارهایی که او از تل آویو به بیروت درباره احتمال گسترش جنگ در لبنان ابلاغ کرد، منفک دانست. پیامی تهدیدآمیز از سوی اسرائیل به لبنان که در صورت شکست مذاکرات دیپلماتیک جنگ اجتناب ناپذیر خواهد بود. انتشار این فیلم بهعنوان پاسخ مستقیم مقاومت به اسرائیل، پس از ابلاغ پیام هوخشتاین بود.
پیام حزب الله در فیلم منتشره عمدتا و در درجه نخست جنبه بازدارنده و هشدار دهنده برای اسرائیل دارد و نیات حزبالله را از انتشار فیلم به وضوح آشکار میکند تا با به تصویر کشیدن قدرت و اشراف اطلاعاتی خود برای نفوذ به داخل اسرائیل و تهیه این حجم اطلاعات گسترده، به وضوح با نشان دادن اهداف مهمی در عمق اسرائیل، بگوید که اسرائیل با وجود سامانههای راداری که موفق به شناسایی این پهپادهای تجسسی نشدهاند، اگر بخواهد دایره درگیری را گسترش دهد، همه اهداف بالقوه در معرض موشکها و پهپادهای حزبالله خواهند بود. پیام بازدارندگی به دولت بنیامین نتانیاهو، در صورتی که وی تصمیم به گسترش جنگ در لبنان داشته باشد، تصریح می کند که تمام مناطق نشان داده شده، اهداف مقاومت هستند.
به عبارتی اگر اسرائیل جنگ را علیه لبنان آغاز کند، حزبالله متکی به اطلاعات کسب شده توسط هدهد و بانک اهداف مشخص شده و با علم به اینکه آنچه منتشر کرده فقط قسمت کوچکی از فیلم ها و تصاویری است که حزب الله از منطقه دارد، به اسرائیل در حوزه های مختلف آسیب نظامی و اقتصادی وارد خواهد کرد.
پیام دیگر این است که بدون توقف جنگ غزه، حملات حزب الله متوقف نخواهد شد و دولت آمریکا به جای فشار بر لبنان، اسرائیل را تحت فشار قرار دهد تا جنگ را در غزه متوقف کند. حزب الله بارها اعلام کرد حملات حزب الله علیه اسرائیل پس از توقف عملیات اسرائیل در غزه متوقف خواهد شد.
همانگونه که در ۷اکتبر ۲۰۲۳، عملیات طوفان الاقصی یک ضربه مهم به نظریه بازدارندگی و تمام تئوری های امنیتی اسرائیل وارد کرد، عملیات ۱۸ژوئن هدهد حزب الله نیز ضربه دیگری براعتباراطلاعاتی، امنیتی و نظامی اسرائیل بود و ثابت کرد که تئوری بازدارندگی اسرائیل در مقابل حزب الله شدیدا ضربه خورده است و حال نیروهای مقاومت به دنبال ایجاد نیروی بازدارنده علیه اسرائیل هستند.
حملات متعدد حزب الله به اماکن نظامی اسرائیل و هدف قرار دادن دقیق آنها پس از طوفان الاقصی، یاییر لاپید، رهبر مخالفان در اسرائیل را بر آن داشت که بگوید :«آنچه می سوزد فقط شمال نیست، بلکه بازدارندگی اسرائیل و عزت اسرائیل است.» حال بعد از عملیات تجسسی هدهد حزب الله باید دید از اعتبارو ابهت پوشالی اسرائیل چه باقی مانده است؟
انتهای پیام