نکات کاربردی ساخت سرور مجازی Virtual Private Server رایگان
آموزش ساخت سرور مجازی
آموزش کامل انواع سرور مجازی VPS | ساخت سرور مجازی رایگان ویندوز، مک، آندروید، IOS
سرور مجازی Virtual Private Server که بهاختصار به آن VPS گفته میشود، موضوع این مقاله است که میخواهیم به صورت جزئی در مورد آن صحبت کنیم تا به یک دید مناسب در مورد آن برسیم و در انتها نیز یک راهکار و روشی را به شما آموزش خواهیم داد تا بتوانید یک سرور مجازی رایگان را برای خود ایجاد کنید. پس با من همراه باشید و حتماً نظرات خود را در انتهای آن وارد کنید.
سرور (Server)
اینترنت یک شبکهی بسیار بزرگ است که با برقراری ارتباط بین دستگاه و کامپیوترهای مختلف درستشده است که میتوانند باهم تبادل اطلاعات کرده و بهسادگی مطالبی که دارند را بین یک دیگر به اشتراک بگذارند. زمانی که شما دو کامپیوتر یا موبایل را به یکدیگر متصل میکنید و اطلاعاتی را بین آنها جابجا میکنید یک شبکهی کوچک تشکیل دادهاید و زمانی که این سیستمها به یک شبکهی جهانی متصل میشوند و همه میتوانند در کنار هم تبادل اطلاعات کنند شبکه اینترنت را تشکیل میدهد. اینترنت بهصورت کلی دارای دو گروه میباشد:
سرویسدهنده و سرویسگیرنده
همانطور که مشاهده میکنید سایتهای زیادی در سطح اینترنت مثل متخصص شو وجود دارند که گروه زیادی برای رفع نیازهای مختلف خود از آنها استفاده میکنند. این سایتها توسط شرکتهای میزبان بر روی یک سری کامپیوترهای بزرگ باقدرت پردازشی بالا در بستر مجازی قرارگرفتهاند که با استفاده از سرویسدهندههای وب که بر روی آنها نصب میشود میتوانند سرویسدهی خود را برای کاربران انجام دهند و آنها با استفاده از مرورگر خود وارد آن سایت شوند.
سرور یا همان کامپیوتر قدرتمند که گفته شد به دلیل قدرت پردازشی بالا با استفاده از سیستمعاملهای مجازی ساز ارائهشده مثل:
- مجازیسازی VMware
- مجازیسازی KVM
- مجازیسازی Xen یا Citrix
- مجازیسازی Virtuozzo
- مجازیسازی OpenVZ
این سرور را به کامپیوترهای کوچک با مشخصات سختافزاری مورد انتظار تبدیل میکنند که هرکدام را برای ارائه یک سرویس مثل وب میتوان آماده کرد مثل یک مجتمع تجاری که در درون آن مغازههای زیادی وجود دارد و هرکدام بهصورت جداگانه محصولات خود را به فروش میرسانند.
سرور اختصاصی (Dedicated Server)
زمانی که یک تجارت بسیار بزرگ باشد و نیاز به یک مجتمع کاملاً اختصاصی دارد تا بخشهای مختلف آن را در هریک از واحدها و قسمتهای آن قرار دهد دیگرکسی نمیتواند به آن مجتمع تجاری وارد شود در بستر مجازی و سرورها نیز به این صورت است و آن تجارت برای سایت و سرویسهای خود در سطح اینترنت یک سرور اختصاصی (Dedicated Server) را تهیه میکند تا بهصورت اختصاصی میزبان و ارائهکننده سرویسهای خودش باشد.
سرور مجازی (Virtual Private Server)
تجارتهای کوچک زمانی که در یک مجتمع واحدی را اجاره میکنند آن واحد بهصورت اختصاصی برای آنها است اما در کنار آنها واحدهای دیگری وجود دارند که فعالیتهای دیگری انجام میدهند و امکاناتی در بین آنها مثل راهرو، آسانسور و راهپله مشترک است و تمام افراد و واحد مجموعه میتوانند از آن استفاده کنند. سرور مجازی (Virtual Private Server) سرورهای مجازی نیز به همین صورت هستند و زمانی که یک سرور مجازی با یک فضا و پردازش مشخص تهیه میشود آن فضا بهصورت اختصاصی برای شما بر روی آن سرور قرار میگیرد اما سرورهای مجازی دیگری نیز وجود دارند که از همان شبکه و پهنای باند استفاده میکنند.
پس اگر بخواهم سرورهای مجازی را به زبان ساده بیان کنم:
سرورهای مجازی قسمتی از منابع یک سرور هستند که توسط یک مجازی ساز جداشده است و بهصورت اختصاصی با سیستمعامل درخواست شده به کاربر تحویل داده میشود.
انواع سرور مجازی
سرورهای مجازی که امروزه ارائه میشود با توجه به نیاز کاربران به دستهبندیهای مختلفی تقسیم میشوند که در هنگام تهیه و خرید آن باید بر اساس نیاز آنها را درخواست کنید. سرورهای مجازی امروزه بر اساس نوع سیستمعامل، سیستم مجازی ساز و موقعیت جغرافیایی تقسیم میشوند.
انتخاب سرور مجازی بر اساس موقعیت جغرافیایی
سرور مجازی که امروزه ارائه میشود میتواند در کشور عزیزمان ایران یا کشورهای دیگر مثل آلمان، انگلیس، هلند و فرانسه باشد که شما میتوانید بر اساس نیاز و کاربرد خود از آنها استفاده کنید اما همانطور که میدانید اگر موقعیت سرور شما ایران باشد پهنای باند کمتری نسبت به دیگر کشورها ازنظر اینترنتی میتواند مصرف کند و بهعنوان یک ترافیک داخلی حساب میشود.
انتخاب سرور مجازی بر اساس سیستمعامل
سرور مجازی با سیستمعامل لینوکس
سرور مجازی که تهیه میشود و سیستمعامل لینوکس بر روی آن نصبشده است. همانطور که میدانید سیستمعامل لینوکس یک سیستمعامل متنباز (Open Source) یا رایگان است به همین دلیل طرفدارهای زیادی را دارد و کشورهایی که حق کپیرایت در آنها رعایت میشود و نمیتوانند نسخههای حرفهای ویندوز را نصب کنند از این سیستمعامل استفاده میکنند به همین دلیل زمانی که شما میخواهید یک وبسایت با زبان PHP یا CMS های معروف مثل وردپرس را نصب کنید باید از همین سیستمعامل استفاده کنید.
سرورهای مجازی معمولاً با یکی از سیستمعاملهای CentOS، UbuntU یا Debian تحویل داده میشوند اما شما میتوانید هنگام خرید درخواست سیستمعاملهای دیگری چون Kali Linux یا … را نیز به دهید که آن را برای شما نصبکرده و تحویل دهند. وبسرویسهایی که سیستمعاملهای لینوکس پشتیبانی میکنند آپاچی (Apache)، انجین ایکس (Nginx) و لایت اسپید (Litespeed) است.
سرور مجازی با سیستمعامل ویندوز
سرور مجازی که تهیه میشود و یکی از نسخههای سیستمعامل ویندوز بر روی آن نصبشده است. سیستمعامل ویندوز به دلیل رابط گرافیکی که دارد دارای طرف دارهای بسیاری است (مخصوصاً در کشور عزیزمان ایران که هزینهای هم نیاز به پرداخت نیست) و نیازی نیست که خیلی از کارها را با خط فرمان (Terminal) انجام دهیم. افرادی که وبسایتهای خود را با زبانهای ASP.NET نوشتهاند میتوانند با استفاده از سرویس IIS (Internet Information Service) که در ویندوز سرورها وجود دارد وبسایت خود را راهاندازی کنند. نحوهی اتصال به سیستمعاملهای ویندوز بسیار ساده است شما با استفاده از Remote Desktop Connection که بر روی پورت ۳۳۸۹ وجود دارد میتوانید به سیستمعامل خود متصل شده و کارهایی که دارید انجام دهید.
سرور مجازی با میکروتیک (Mikrotik)
میکروتیک یک شرکت فعال در حوزهی Router Board و وایرلس شبکه است که مرکز اصلی آن در کشور لتونی قرار دارد و به دلیل ارزان بودن آن نسبت بهکارهایی که انجام میدهد نسبت به برندهای دیگر مثل Cisco در ایران معروف شده است. سیستمعامل سرورهای مجازی میکروتیک بر پایه لینوکس است. کشور ایران توسط خیلی از کشورهای دیگر تحریم شده است و زمانی که ما برخی از محصولات مثل فایروالهای فورتی گیت، سایبرم و … خریداری میکنیم نمیتوانیم آپدیتها آن را دریافت کنیم به همین دلیل با استفاده از Proxy های تعریفشده بر روی این RouterOS ها میتوانیم خیلی از این تحریمها را دور بزنیم.
مجازی ساز VMware
معروفترین و محبوبترین مجازی ساز دنیاست که همیشه بهعنوان لیدر در این حوزه فعالیت کرده است که امروزه تمام سازمانها و شرکتهای بزرگ از آن استفاده میکنند. شرکت اصلی VMware در شهر پالو آلتو در ایالت کالیفرنیا کشور ایالاتمتحده آمریکا قرار دارد و محصولاتی چون ESXi،vCenter،Horizon و NSX را ارائه کرده است. تمام محصولات ارائهشده آن دارای لایسنس های بسیار گران هستند (اما در کشور ما بهسادگی کرک میکنیم و از آن بهصورت رایگان استفاده میکنیم به همین دلیل ایران را کاملاً تحریم کرده و پشتیبانی هم نمیدهد.). چون این شرکت از تمام سیستمعاملها پشتیبانی میکند شرکتهای هاستینگ نیز از آن استفاده میکنند.
مجازی ساز KVM
مجازی ساز KVM که مخف کلمهی Kernel based Virtual Machine است بهصورت رایگان بر پایهی سیستمعامل لینوکس نوشتهشده است اما پنل های کاربری ویژهای که برای آن تهیه میشود رایگان نیست و معروفترین آنها SolusVM و AutoVM میباشد. مجازی ساز KVM به VMware نمیرسد اما به دلیل کاربرپسند بودن آن طرفدارانی را در بین افراد دارد و به خوبی از سیستمعاملهای لینوکس و ویندوز پشتیبانی میکند.
مجازی ساز Citrix
مجازی ساز Xen در ابتدا در دانشگاه کمبریج انگلیس، دانشکده کامپیوتر شروع شد و به کاربرانش این امکان را میداد که بتوانند بر روی سیستم اصلی خود چندین سیستمعامل را بر روی ماشین مجازی نصب کنند و کمپانی که توسعهی Xen را انجام میدهد Citrix است. سیستمعامل مجازی ساز Xen معمولاً مقدار CPU و RAM کمتری را مصرف میکند چون از حجم پایینی برخوردار است. مجازی ساز Xen از سیستمهای ویندوز و لینوکس پشتیبانی میکند اما شرکتهای هاستینگ و فروش سرور مجازی بنا به دلایلی از این سیستم استفاده نمیکنند.
مجازی ساز Hyper-V
مجازی ساز Hyper-V یک مجازی ساز بر پایهی سیستمعامل لینوکس است و میتوان از آن برای استفاده از چند سیستمعامل در یک سیستم اصلی استفاده کرد که امروزه از آن نسبت به سیستمعاملهای مطرحشده استفاده نمیشود.
مزایا سرور مجازی
- مدیریت متمرکز
- سرعت و امنیت بیشتری نسبت به هاست های اشتراکی دارد.
- دارای آیپی (IP) های اختصاصی و بدون تغییر است.
- امکان نصب سیستمعامل و نرمافزارهای مختلف را دارد.
- قابلیت دسترسی بیشتر و بازسازی سادهتر در صورت بروز مشکل
- امکان تهیهٔ نسخهٔ پشتیبان بهصورت خودکار
- سهولت انجام امور مربوط به نگهداری و پشتیبانی
- دسترسی کنترلشده به دادهها و اطلاعات حساس و وجود مالکیت معنوی از طریق نگهداری ایمن اطلاعات در داخل data center
- عدم وابستگی به سختافزار
- کاهش زمان تهیه و تدارک سرورهای جدید به چند دقیقه
- صرفهجویی در برق مصرفی سرورها
- بهراحتی میتوان سختافزار آن را ارتقا داد.
- دسترسی کامل به سیستمعامل با استفاده از کاربران Root یا administrator
معایب سرور مجازی
- گرانتر بودن قیمت سرور مجازی نسبت به هاست اشتراکی
- دانش فنی کم برای استفاده از سرورهای مجازی