مزایا و معایب دیوارهای پیش ساخته

دیوار پیش ساخته چیست؟

امروزه در زمینه ساخت و ساز ساختمانها، برخی موضوعات بیش از پیش اهمیت پیدا کرده اند. بحث هزینه و زمان. سازندگان ساختمان یا افرادی که مبادرت به بازسازی ساختمان ها می کنند، بدنبال کمتر کردن هزینه ها و فشرده کردن زمان پروژه هستند. پس طبیعی است که در این بین بدنبال راهکارهایی هم باشند.

در زمینه ساخت ساختمان ها یا بازسازی ساختمان و آپارتمان ها، یکی از راهکارهایی که بسیار به کار می آِید، استفاده از دیوار پیش ساخته است.در این مقاله به طور مفصل به معرفی و بررسی دیوارهای پیش ساخته و انواع آنها پرداخته ایم. ضمن اینکه مزایا و معایب استفاده از آن را نیز بیان کرده ایم تا در صورت تمایل به استفاده دیوار پیش ساخته بتنی، از همه جوانب کار مطلع باشید.

پیشینه تاریخی سازه پیش ساخته

دیوار پیش ساخته بتنی و پیش سازه ها از زمان های قدیم مورد استفاده قرار گرفته اند. به عنوان مثال، ادعا می شود که قدیمی ترین مسیر شناخته شده مهندسی در جهان، Sweet Track در انگلستان در حدود ۳۸۰۰ سال قبل از میلاد ساخته شده است. بخش های چوبی پیش ساخته را به محل ساخت انتقال داده اند و با مونتاژ سازه پیش ساخته، ساخته شده است.

پس از زلزله بزرگ لیسبون در سال ۱۷۵۵، پایتخت پرتغال، به ویژه ناحیه بایکسا، با استفاده از سازه پیش ساخته در مقیاس بی سابقه ای، بازسازی شد. این کار تحت هدایت Sebastião José de Carvalho e Melo، مشهور به عنوان Marquis de Pombal، قوی ترین وزیر سلطنتی D. Jose I بود. او یک سبک جدید معماری و برنامه ریزی شهری ایجاد کرد که ویژگی های اولیه طراحی ضد لرزه ای را معرفی می کرد. او با روش های ساخت و ساز پیش ساخته نوآورانه، توانست ساختمان های چند طبقه بزرگ بسازد و به صورت قطعه حمل و سپس در محل مونتاژ کند. این روند باعث فراهم شدن ساختار های ایمن جدید در برابر زلزله برای ساکنان شهر شد.

مزایای استفاده از قطعات پیش ساخته بتنی

با توجه به اینکه استفاده از سازه های پیش ساخته در دنیای امروز بسیار گسترش یافته و در صنایع مختلف کاربرد دارد، می توان به موارد زیر به عنوان مزایای سازه پیش ساخته اشاره نمود:

  1. صرفه جویی در زمان ساخت و ساز: استفاده از بتن پیش‌ساخته باعث صرفه‌جویی در وقت می‌شود و خطر تأخیر پروژه نیز کمتر می‌شود. تولید بتن پیش ساخته می تواند همزمان با سایر کارهای پروژه مانند خاک برداری، نقشه برداری و موارد دیگر انجام شود و در نتیجه موجب صرفه جویی در وقت می شود.
  2. تضمین کیفیت: عوامل اصلی تنظیم کننده کیفیت قطعات بتنی نظیر عمل آوری، دما، طرح اختلاط ، قالب بندی و غیره را می توان در بتن پیش ساخته مانیتور و کنترل کرد. بنابراین بهبود کیفیت قطعات ساخته شده را به همراه دارد.
  3. استفاده از بتن پیش تنیده: با استفاده از قطعات پیش ساختهی پیش تنیده می توان از مصالح با استحکام بالا و ظرفیت تحمل بار بالا استفاده کرد. به همین دلیل منجر به افزایش فضای آزاد و کاهش اندازه سطح مقطع اجزای سازه می‌شود.
  4. مقرون به صرفه: فرآیند ساخت و ساز، ساده شده و باعث کاهش زمان ، افزایش بهره‌وری، کیفیت و ایمنی شده و در نتیجه هزینه‌ها کاهش می یابد.
  5. دوام : سازه بتنی پیش ساخته دارای عمر طولانی تر و حداقل عملیات نگهداری و تعمیر می باشد. بتن پیش ساخته با چگالی بالا در برابر اسیدها ، خوردگی و ضربه دوام بیشتری دارد. همچنین کاهش حفره های موجود در سطح باعث کاهش تجمع گرد و غبار بر روی آن می‌شود.
  6. زیبایی ظاهری: از آنجا که سازه‌ها در محیط کنترل شده کارخانه تولید می شوند به همین دلیل طیف گسترده‌ای از اشکال و اندازه‌ها در دسترس بوده و قطعات می‌توانند از ترکیب چندین رنگ و طرح تولید شوند. بنابراین زیبایی ظاهری محصولات افزایش می‌یابد.
  7. بستر کاری امن: برای ساخت بتن های پیش ساخته نیازی به ذخیره مصالح در محل پروژه نیست. این امر باعث می‌شود که دیگر نیاز به تامین محل‌هایی برای نگهداری قالب‌ها، پایه‌ها و شمع‌ها و ضایعات نباشد. به طبع آن تعداد کارگران کاهش پیدا می‌کند و یک بستر کاری ایمن در محل پروژه فراهم می‌شود.

معایب  استفاده از قطعات پیش ساخته بتنی

قطعات پیش ساخته بتنی دارای معایبی نیز هستند که در ذیل مورد بحث قرار گرفته است.

  1. سرمایه گذاری اولیه بالا: برای راه‌اندازی کارخانه تولید قطعات بتنی پیش ساخته، ماشین‌های سنگین و پیشرفته لازم است که به یک سرمایه گذاری اولیه بالا نیاز دارد. برای اطمینان از سود کافی، باید مقیاس بزرگی از پروژه‌های ساختمانی پیش ساخته در دسترس باشد.
  2. مسئله حمل و نقل: محل پروژه می تواند در مکانی دور از کارخانه تولید قطعات باشد. در این حالت، اجزای قطعات پیش ساخته باید با استفاده از تریلر به محل پروژه منتقل شوند. در بسیاری از موارد هزینه حمل و نقل با کاهش هزینه‌های استفاده از قطعات پیش ساخته جبران می شود.
  3. مشکلات حمل و نقل: جابجایی قطعات پیش ساخته باید با مراقبت و احتیاط لازم انجام شود. معمولاً اجزای قطعات پیش ساخته سنگین و بزرگ هستند به همین دلیل معمولاً از جرثقیل‌ها استفاده می‌شود. به همین دلیل کار حمل و نقل بدون آسیب به قطعات دشوار می‌شود.
  4. دشوار بودن اصلاحات: در صورت وجود مشکل در اصلاح ساختار آن‌ها دشوار است. اگر بخشی از ساختار یک دیوار برای اصلاح از بین برود، بر پایداری و مقاومت کلی سازه تأثیر خواهد گذاشت.
  5. حساسیت اتصالات: نصب اجزای قطعات پیش ساخته بتنی یکی از نکات کلیدی و مهم برای اطمینان از ساختار مقاوم آن‌هاست. اتصالات میان اجزای ساختاری سازه باید با حساسیت و دقت بالا انجام شود. اتصالات معیوب ممکن است منجر به نشت آب و اشکال در عایق صدا شود.

 برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دال بتنی پیش تنیده هالوکور لطفا کلیک کنید.

انواع دیوار پیش ساخته

در این بخش به معرفی انواع دیوار پیش ساخته پرداخته ایم:

1- دیوار پیش ساخته کناف

از دیوار پیش ساخته کناف برای تفکیک قسمت های داخلی ساختمان استفاده می کنند. اجرای این دیوارها به دو روش دارای سیستم سازه ای و بدون سیستم سازه ای می باشد. این نوع از دیوارهای پیش ساخته بیشتر در آپارتمان ها کاربرد دارند زیرا عایق صوتی و حرارتی به شمار می آیند و مانع از انتقال صدا در واحدهای آپارتمان می شوند. نصب راحتی دارند و تعمیر آن ها  نیز به زمان زیادی احتیاج ندارد.

2- دیوار پیش ساخته چوبی

از دیوار پیش ساخته چوبی بیشتر برای درست کردن ساختمان های چوبی و ساخت کلبه استفاده می کنند. وزن دیوارهای چوبی سبک است و گزینه بسیار مناسبی برای تکمیل دکوراسیون خارجی و داخلی ساختمان اداری، تجاری و مسکونی می باشد. برای بالا بردن استحکام دیوارهای چوبی، آن ها در دیوارهای باربر مستقیما به پی بتن ساختمان وصل می‌ کنند.

3- دیوار پیش ساخته گچی

دیوارهای پیش ساخته گچی دیوارهلی غیر باربری هستند که از ترکیب الیاف سبک مانند پلی یورتان و پشم شیشه با آب و گچ ساخته می شود. گچ استفاده شده در این دیوارها گچ معمولی دانه ریز است و الیاف نیز حساسیت زا نیستند. این دیوارها نیز نقش زیادی در کاهش وزن ساختمان ایفا می کنند و برای جدا کردن و تفکیک بخش های داخلی ساختمان به کار برده می شوند. به دلیل خاصیت ضد رطوبت، دیوارهای پیش ساخته گچی بیشتر در آشپزخانه، سرویس بهداشتی و دیوارهای خارجی و قسمت هایی که رطوبت بیشتری دارند، کاربرد دارند. این دیوارها در چهار نوع توپر، سوراخ دار، ضد آب و مسلح ساخته می شوند. طول این دیوارها معمولا از یک متر بیشتر است و عرض آن ها بین 50 تا 150 میلی متر می باشد.

4- دیوار پیش ساخته بتنی

دیوارهای پیش ساخته بتنی از ترکیب میلگرد، سیمان، آب، سنگریزه و افزودنی‌ های دیگر ساخته می شوند‌. بیشترین کاربرد این نوع از دیوارهای پیش ساخته در نمای ساختمان است‌. مقاومت دیوارهای بتنی بسیار زیاد است و وزن زیادی را تحمل می کنند. علاوه بر نمای ساختمان در سطوح شیب دار و پارکینگ‌ های طبقاتی نیز استفاده می شوند. ابعاد و اندازه  دیوارهای بتنی با توجه به نیاز پروژه های ساختمانی به صورت سفارشی ساخته می شود. قیمت این نوع دیوار ارزان و نصب آسانی دارد.به همین دلیل طرفداران بسیار زیادی را به خود جذب کرده است.

5- دیوار پیش ساخته یونولیتی

برای ساختن دیوار پیش ساخته یونولیتی یا  تری دی پنل از یونولیت یا همان شبکه فلزی نرم به پلی استایرن استفاده می کنند. دیوارهای یونولیتی خاصیت ضد آب دارند و مانع از رشد موجودات میکروسکوپی و قارچ ها می شوند. برای استفاده از دیوارهای یونولیتی در مناطق مرطوب باید شبکه فلزی آن از فولاد گالوانیزه ساخته شود. دیوارهای پیش ساخته یونولیتی برای قرارگیری در محل خود با استفاده از آرماتور به فونداسیون اتصال می یابند.

ساخت خارج از محل ساخت و ساز

می توان گفت پیش ساخت یا ساخت خارج از محل ساخت و ساز، عملی ساختن طراحی و ساخت اجزای یک ساختار در یک کارخانه یا محل تولید دیگری است. پس از تولید سازه پیش ساخته، به محل ساخت و ساز که ساختار سازه پیش ساخته در آنجا قرار دارد، منتقل می شود. از این اصطلاح یا Off-site fabrication برای توصیف فرآیند ساخت و ساز یک بنا در محیط اولیه و مونتاژ و نصب آن در محیط ثانویه استفاده می شود.

انواع سازه از پیش ساخته شده

می توان گفت سازه پیش ساخته در موارد زیادی برای آسان شدن فرآیند ساخت و سرعت در اتمام سازه های ساخته شده کاربرد دارد و امروزه از آن در صنایع مختلف بخصوص در ساخت و سازهای عمرانی مورد استفاده قرار می گیرد.

از جمله سازه های پیش ساخته می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سازه های از پیش ساخته شده برای ماشین آلات: برای ساخت ماشین آلات به خصوص ماشین آلات سنگین، معمولا آن را به چند زیر مجموعه تقسیم می کنند و هر کارخانه مسئولیت ساخت قطعات آن قسمت ها را برعهده می گیرد. در نهایت این قطعات که سازه پیش ساخته اند، در کارخانه مونتاژ می شوند و محصول نهایی شکل می گیرد.
  • سازه های پیش ساخته برای ساختمان سازی ها: روش متداول در ساخت و ساز خانه ها به اینصورت است که مواد اولیه و مصالح آن مانند آجر، چوب، سیمان، شن و ماسه، فولاد و… به محل ساخت و ساز انتقال داده می شود. سپس کارگران با توجه به نظارت و دستورالعمل های معماران و مهندسان شروع به استفاده از این مصالح برای ساخت دیوار، سقف، ستون ها و… می کنند. اما سازه پیش ساخته برای ساختمان ها می تواند با پیچ و مهره یا همان مواد اولیه ساخته شود و در قالب دیوارها، پنجره ها، درب ها یا به طور کلی به صورت lsf که سازه های فولادی هستند یا به صورت خانه های کامل از پیش ساخته شده می باشند.
  • پیش سازه در ساخت کشتی ها و هواپیماها و انواع وسایل نقلیه ی دیگر که در مرحله ی تولید ساخته شده اند و برای مونتاژ نهایی تحویل داده می شوند. مانند بال ها و بدنه های یک هواپیما
  • کانکس ها، بلوک های ساختمانی، اداری و انبار ها
  • پانل های بتنی پیش ساخته برای ساختمان ها
  • قالب های مورد نیاز
  • برج های مخابراتی و رادیویی که شامل چند سازه پیش ساخته می باشند.

برگرفته از : سایت روزبه شن

دکمه بازگشت به بالا