چگونه کپسول آتش نشانی برای واحد مسکونی انتخاب کنیم؟
الزامات تعداد و محل نصب کپسول آتش نشانی
تعداد مورد نیاز خاموش کننده های آتش جهت یک مکان هیچ ارتباطی به وجود یا عدم وجود انواع سیستمهای ایمنی و اطفاء حریق ندارد (بدین معنی که فرض بر این باشد که فقط کپسولهای خاموش کنندهی آتش قرار است ایمنی فضا را تامین نمایند). از شارژ کپسول آتش نشانی تهران در موعد مقرر اطمینان حاصل کرده و در نظر داشته باشید که سیلندرها سالم بوده و در مکان مخصوص به خود قرار گیرند. جهت شارژ کپسول آتش نشانی منطقه ۴ و شارژ کپسول آتش نشانی منطقه ۳ با ما تماس بگیرید.
نکات مهم در محل قرار گیری کپسول های آتش نشانی :
- کاملا در دید باشد
- دسترسی به آن سریع و آسان باشد
- باید از آسیبهای فیزیکی مانند ضربه ، لرزش و تاثیرات زیست محیطی مانند نور آفتاب در امان باشد
- اگر داخل اتاق و یا جایی که امکان دیده شدن آن وجود ندارد قرار گیرد باید علائم و تابلوهایی برای نشان دادن مکان کپسول در نزدیکی آن وجود داشته باشد.
کپسول آتش نشانی باید روی آویز مخصوص خود قرار گیرد به طوری که :
- برچسبهای شارژ سالیانه و تست هیدرواستاتیک آن مشخص و قابل خواندن باشد
- برچسب کلاس بندی خاموش کننده (A,B,C) کاملا قابل دید باشد
- دستورالعمل استفاده از خاموش کننده در دید و خوانا باشد
کپسولهایی که در داخل کابینت و یا فرورفتگیهای داخل دیوار قرار میگیرند باید:
- کابینت آنها هرگز قفل نشود
- محل کابینت نشانه گذاری شده و کاملا قابل دید باشد
- در صورت افزایش دمای داخل کابینت باید برای کابینت محفظههای تهویه هوا در نظر گرفته شود
- ارتفاع نصب کابینتها مشابه ارتفاع نصب کپسولها در حالت عادی (بدون کابینت) میباشد
ارتفاع نصب خاموش کننده های آتش :
اگر سیلندر دارای وزن خالص کمتر از 18 کیلوگرم باشد ارتفاع مناسب برای نصب آن از سطح زمین تا بالای سر خاموش کننده باید یک متر و 20 سانتی متر باشد.
اگر سیلندر دارای وزن خالص بیشتر از 18 کیلوگرم باشد ارتفاع مناسب برای نصب آن از سطح زمین تا بالای سر خاموش کننده باید یک متر یا کمتر باشد.
خاموش کنندههای چرخدار باید روی زمین و مکان تعیین شده خود قرار گیرند و هرگز جابجا نشوند و همچنین کپسولهای خاموش کننده قابل حمل با دست هرگز نباید روی زمین قرار گیرند.
محاسبات تعداد کپسولخاموش کننده برای یک فضا با ابعاد مشخص
حداکثر مساحت پوشش دهنده یک کپسول در 100 متر مربع به مثال یک اتاق با ابعاد 10 متر × 10 متر است که یک کپسول برای آن کافی میباشد.
منطقه کم خطر برای مثال سالنهای اداری و یا منازل مسکونی، منطقه پر خطر برای مثال انبار پارچه، انبار سوخت، انبار چوب، آرد ، تسلیحات و…..
فرمول محاسبه تعداد کپسول آتش نشانی مورد نیاز برای یک فضا
فضا یا طبقه کل مساحت*میدهد پوشش ایمنی برای کپسول یک که مساحتی حداکثر* الزامات تعداد و محل نصب کپسول آتش نشانی = کمترین تعداد کپسول مورد نیاز
*مثال : اگر یک انبار آرد با مساحت 6000 متر مربع داشته باشیم چه تعداد خاموش کننده 6 کیلوگرمی برای تامین ایمنی آن مورد نیاز است و این خاموش کنندهها در چه فاصلههایی از یکدیگر و با چه ارتفاعی از سطح زمین نصب شوند؟
با توجه به جدول شماره یک، هر یک خاموش کننده 6 کیلوگرمی برای منطقه پرخطر 50 متر مربع از فضا را پوشش میدهد در نتیجه :
120= 600050الزامات تعداد و محل نصب کپسول آتش نشانی = تعداد کپسولها
120 عدد کپسول مورد نیاز است که باید با فاصلههای حداکثر 15 متر از یکدیگر و با ارتفاع 20/1 متر از سطح زمین نصب شوند.
حل این مسئله بدین معنی است که فضای 6000 متر مربعی را به 120 قسمت با ابعاد مساوی و 50 متر مربعی تقسیم کرده و خاموش کنندهها را در هر یک از این قسمتها با فاصله 15 متری از یکدیگر قرار دهید.
راهنمای خرید کپسول آتش نشانی برای منزل
کپسول آتش نشانی قابل حمل یک دستگاه ایمنی بسیار مهمی است که در هر خانه و وسیله نقلیه ای باید وجود داشته باشد. در صورت استفاده صحیح ، این کپسول ها می توانند بلایای ناشی از آتش سوزی را کاهش داده و یا از وقوع آن ها خودداری کنند. پس از آشنایی با انواع کپسول آتش نشانی و کلاس های آن ها ، انواع مختلف آتش سوزی که ممکن است رخ دهد را بهتر درک خواهید کرد!
راهنمای خرید کپسول آتش نشانی برای منزل :
تعیین محل استفاده کپسول آتش نشانی
آیا قرار است در گاراژ ، وسیله نقلیه ، آشپزخانه ، نزدیک وسایل پیک نیک و یا یک مکان کلی در داخل یا اطراف خانه استفاده شود ؟! آگاهی از این موضوع به تعیین نوع و سایز کپسول در حین خرید کپسول آتش نشانی برای منزل به شما کمک می کند. حتی در خانه ها یا ساختمان های دیگری که دارای سیستم های اطفاء حریق خودکار هستند ، کپسول های آتش نشانی قابل حمل لایه ای محافظتی در مقابل آتش ایجاد می کند. باید در نظر داشته باشید که تمامی ساختمان های مسکونی باید مجهز به کپسول اطفا حریق باشند.
تشخیص کلاس آتش سوزی اطراف منزلتان
تشخیص کلاس آتش سوزی که در محل زندگی شما ممکن است رخ دهد بسیار حائز اهمیت بوده و بر این اساس می توانید کپسول آتش نشانی مناسب برای منزل خود را انتخاب کنید. به طور کلی پنج کلاس وجود دارد :
A = احتراق معمولی همچون کاغذ و چوب
B = مایعات قابل اشتعال و دودهایی همچون گازولین ( بنزین ) و پلاستیک ذوب شده
C = آتش سوزی الکتریکی که شامل همه اشیاء برقی پر انرژی است
D = فلزات قابل احتراق مانند چرخ های منیزیم یا باتری های لیتیومی
K = گریس و روغن های آشپزخانه
توجه داشته باشید که هر کشوری دسته طبقه بندی مختص به خود را داشته و این کلاس ها استندارد نیستند.
انتخاب صحیح کپسول آتش نشانی برای منزل متناسب با نوع آن
کپسول هایی را انتخاب کنید که نوع آن ها با نوع آتش سوزی که در اطراف منزل شما ممکن است رخ دهد ، متناسب باشد. می توانید برخی از کپسول ها را برای چندین کلاس آتش سوزی استفاده کنید ، اما ممکن است استفاده برخی دیگر از انواع آن برای بیش از یک کلاس خطرناک باشد. کار همه آن ها خنک کردن و خاموش کردن آتش است ، به طور دیگر زنجیره واکنش شیمیایی که ما ” سوزاندن ” می نامیم را می شکنند.
- خاموش کننده ها به طور معمول حاوی یک یا چند ماده شیمیایی جامد یا مایع برای خاموش کردن و یک ماده شیمیایی دیگر به عنوان محرک هستند ، یا در برخی موارد ، محرک گاز نیز یک ماده خاموش کننده گاز مانند CO2 می باشد. انواع کپسول ها عبارتند از : آب ( با و بدون ضد یخ ) ، کف آب ، مواد شیمیایی خشک ( همچنین پودر خشک ) ، مواد شیمیایی خیس ، کربن دی اکسید ( CO2 ) و ” مواد پاک کننده ” مانند ®Halon و مواد شیمیایی مشابه که آتش را خنک و خاموش کرده و سپس به سرعت تبخیر می شود.
- صرف نظر از محتویات آن ، استانداردهای ملی برچسب های لازم کپسول ها برای کلاس آتش سوزی که بتوانید با خیال راحت از آن استفاده کنید را تعیین می کنند. به عنوان مثال بر روی کپسول خاموش کنند آب باید فقط برچسب استفاده برای آتش کلاس A داشته باشد نه آتش کلاس B ، C ، D و یا K ( که با آب ممکن است اوضاع و شرایط بدتر شود ).
- اگر در واقع برای خنثی کردن فلزات کلاس D به خاموش کننده پودر خشک احتیاج دارید ، به انتخاب مدلی بی اثر حتما با متخصصین حرفه ای مشورت کنید تا بهترین نوع کپسول را انتخاب کنید.
- بسیاری از کپسول ها را می توانید برای انواع کلاس آتش سوزی استفاده کنید که رایج ترین آن ها ABC می باشد. این یک نسبت برای استفاده در آتش سوزی کلاس A ، B و C را نشان می دهد. اگرچه ممکن است کاربرد گسترده ای داشته باشند ، اما ممکن است نتوانند پودر را به درستی پخش کنند بدین معنا که نوع دیگری مناسب خواهد بود. به عنوان مثال ، یک کپسول آتش نشانی CO2 یا “مواد پاک کننده ” ممکن است انتخاب مناسب تری برای آتش سوزی با وسایل الکترونیکی یا ماشین آلات باشد.
- زمانی که کپسول ظرفیتی بیشتر از حداقل میزان داشته باشد ، برچسب عددی را نشان می دهد که نشان دهنده نسبت هر طبقه بندی خواهد بود ، مانند 2-A و یا 10-B. هر چه این عدد بالاتر باشد ، در بهترین شرایط ممکن آتش بیشتری را خاموش خواهد کرد. به عنوان مثال نسبت 10B نشان دهنده قدرت خاموش کردن 0.9 متر آتش مایعات شعله ور است.
خطر انتخاب اشتباه انواع کپسول آتش نشانی
خطرات انتخاب اشتباه کپسول آتش نشانی برای منزل را باید بدانید ، فرض را بر این بذارید که شخصی برای کمک به خاموش کردن آتش بدون اینکه برچسب روی کپسول را مطالعه کند و یا خطرات احتمالی آن را بداند آن را سریع بر می دارد. در صورت استفاده نادرست برخی از این اطفا حریق ممکن است برای سلامتی شما خطرناک باشد :
- کپسول آتش نشانی برای منزل گاز CO2 فواره ای از گاز را در بیش از 100 درجه زیر صفر بیرون می دهد. عدم استفاده صحیح آن آسیب و جراحت های جدی ایجاد می کند. CO2 و بسیاری از عوامل تمیز کننده عامل های خفه کننده ای هستند که می توانند هوا ( و اکسیژن آن ) را از یک فضای بسته بیرون بریزند و نفس کشیدن برای افراد و حیوانات را غیرممکن کنند.
- کپسول ABC چند منظوره نباید در نزدیکی اکسید کننده ها مانند مواد شیمیایی استخر قرار گیرد. فقط باید کپسول آتش نشانی منزل کلاس A آنجا استفاده شود.
- جایی که اطفا حریق کلاس K نصب می شود ساکنین باید بدانند که برای آتش سوزی های عمیق روغن قابل استفاده است ، نه برای آتش سوزی سطل زباله!
- کپسول CO2 قابل استفاده برای محیط خارج از خانه است ، اما باید توجه داشته باشید که تاثیر آن به سرعت از بین رفته و پس از اتمام CO2 آتش ممکن است سریعا بازگردد.