داربستهای فلزی و چوبی: مزایا و معایب
مزایای استفاده از داربست های فلزی و بست چهارپیچ
وسایل متعدد و مختلفی وجود دارد که می تواند برای تأمین داربست ایمن به عنوان تکیه گاه موقت در حین کار یا ساخت و ساز از آن استفاده شود. اصلی ترین آن ها چوب ، فلز و آلومینیوم است. اگرچه هر کدام مزایای خاص خود را برای شرکت های داربست دارند، امابا توجه به مزایای استفاده از داربست های فلزی و بست داربست که در ادامه به آن ها اشاره شده است، مشخص شد که بهتر است از داربست فلزی برای همه خدمات داربست، استفاده شود. بهره گیری از داربست فلزی مزیت های فراوانی دارد. در این بخش ما برخی از این مزایا را برای شما بازگو خواهیم کرد.
مقاومت داربست فلزی
فولاد تا حد زیادی یکی از محکم ترین مواد برای داربست است که بستری ایمن و ثابت برای کار را فراهم می کند. می تواند بار و فشار زیادی را که داربست باید متحمل شود، به همراه وزن کارگران و تجهیزات را تحمل کند. همچنین داربست فلزی در مقابل سایر نیروها همچون وزش بادهای شدید را مقاوم است. بنابراین نگرانی کمتری در مورد متلاشی شدن یا شل شدن داربست وجود دارد بنابراین امکان به خطر افتادن جان کارگران و یا عابران به حداقل می رسد.
داربست فلزی با دوام است
یکی دیگر از مزایای استفاده از داربست های فلزی این است که از دوام بالایی برخوردار است و می تواند در برابر هوای سخت از جمله باران شدید ، طوفان و برف مقاومت کند. بنابراین از طول عمر بالاتری برخوردار است. لذا می توان سال های طولانی از آن بهره برد. بدون اینکه صدمه ای به آن وارد شود. همین ویژگی آن را به انتخاب پایدارتر و محبوب تر برای داربست تبدیل کرده است. بنابراین این سازه در برابر پیچش و خمش مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می دهد.
مونتاژ و جدا کردن آن آسان است
هنگامی که داربست فلزی را با سایر مواد مقایسه می کنیم، متوجه می شویم جمع آوری فولاد بسیار راحت تر است. از طرفی زمان کمتری نیز برای انجام این کار صرف می شود. بعلاوه مهم نیست که ارتفاع داربست مورد نیاز چقدر باشد. همچنین این مزیت داربست فلزی، این امکان را می دهد که داربست ها با سرعت بسیار بیشتری برپا شوند که به نوبه خود، کار ساخت و ساز زودتر آغاز می شود. وقتی کار تمام شد، داربست ها می توانند خیلی سریع تر جمع شوند که کارایی کلی پروژه ساخت را تضمین می کند.
فولاد برای مشاغل بزرگتر عالی است
برخلاف چوب، به سادگی می توان از داربست های فولادی در ارتفاعات بسیار بلند بهره گرفت. به عبارت بهتر داربست فلزی، شما را قادر می سازد تا بدون محدودیت، کار برای پروژه های بزرگتر ساختمانی را انجام دهید.
فولاد سازگارتر با محیط زیست است
یکی از مزایای داربست های فلزی که کمتر مشهود است این است که ماده ای سازگار با محیط زیست است. چرا که از پایداری بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین نیازی به تولید پی در پی وجود ندارد. در حالی که ، الوار و چوب نتیجه مستقیم جنگل زدایی است. صنعت فولاد با کمترین بهره گیری از انرژی وسایل مورد نیاز را تولید می کند. بعلاوه منابع غیر قابل تجدید را ذخیره می کند. بدین ترتیب از تولید زباله های فراوان جلوگیری به عمل می آید.
قابلیت نصب آسان
برای اتصال لوله ها در این نوع از داربست نیازی به جوشکاری و استفاده از الکترود نمی باشد. لذا به راحتی می توان داربست فلزی را نصب و یا جمع نمود.
ایمنی بالا
بدون شک ایمنی افراد و کارگرانی که بر روی داربست قرار دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین استفاده از داربست فلزی موج افزایش ایمنی می شود. ذکر این نکته ضروری است که سطح به کار رفته رو داربست برای استفاده کار گران باید مساوی باشد. چرا که این کار از صدمه دیدن کارگران تا حد زیادی جلوگیری می کند. بعلاوه سطح صاف و صیقلی لوله ها سبب می شود تا تعادل در ارتفاعات حفظ شود.
موارد استفاده از داربستهای فلزی
- داربست کاربردهای فراوانی دارد. بیشترین استفاده از داربست در صنعت ساختمان سازی می باشد. البته همان طور که می دانید داربست یک سازه موقت می باشد. اصلی ترین هدف استفاده از این سازه دسترسی به ارتفاعات است.
- بنابراین از مزایای استفاده از داربست های فلزی امکان ایجاد دسترسی کارگران به نقاط مرتفع می باشد. لذا می توان به هنگام ساخت و ساز، تعمیر و مرمت از آن استفاده کرد.
- از جمله داربست هایی که استفاده از آن رایج می باشد، داربست پشتیبان است. این نوع از داربست ساده ترین، کم هزینه ترین و نیز ایمن ترین داربست به شمار می آید. معمولا به هنگام حمل و نقل وسایل سنگین از این داربست استفاده می شود.
- داربست معلق نیز همان طور که از نام آن پیداست، به طور معمول از پشت بام، و یا هر سقفی که امکان نصب آن را داشته باشد، آویزان می شود. استفاده از این نوع داربست زمانی صورت می گیرد که امکان برپایی داربست از پایین به بالا وجود نداشته باشد.
- نوع دیگری از داربست ها که کاربرد دارند داربست های غلتان می باشند. این نوع داربست بسیار مشابه داربست های پشتیبان هستند. تنها تفاوت این داربست این است که به جای استفاده از یک پایه ثابت، از یک قرقره متحرک استفاده می شود. از این داربست زمانی استفاده می شود که می خواهیم در مسیر افقی و در امتداد ساز کار کنیم.
ویژگی های داربست فلزی
- داربست فلزی دارای ویژگی های منحصر به فردی است که در این جا برخی از آن ها را برای شما بیان می کنیم.
- لوله های داربست فلزی از جنس فولاد هستند.
- طول لوله های داربستی بین سه تا شش متر می باشد.
- در بیشتر موارد ضخامت لولههای داربستی بین دو تا سه میلی متر است.
- قطر لولههای داربستی ثابت و ۴۸٫۳ میلی متر میباشد.
- در بیشتر موارد از لوله های صنعتی استفاده می شود. رده این لوله ها پنج می باشد.
- لوله های صنعتی به دو نوع فولادی و فولادی گالوانیزه تقسیم می شوند. بنا به شرایط آب و هوایی و نیز نوع پروژه جنس این لوله ها انتخاب می شود.
- به لولههای داربست که به صورت افقی مورد استفاده قرار می گیرند، ledger می گویند.
- از طرفی به لولههایی که به شکل عمودی در داربست از آن استفاده می شود transom می گویند.
- هم چنین لولههای که به صورت مورب و به عنوان عضو بادبندی استفاده میشوند را diagonal نیز مینامند.
- البته لازم به ذکر است که نوع و ملاک انتخاب لوله با توجه به نوع داربست و نیز میزان فشاری که باید تحمل کند، بستگی دارد.
داربست چوبی چیست؟
داربست پشتیبانی شده تشکیل شده از یک سکوی پشتیبانی شده توسط براکت های متصل به ساختمان یا دیوارهای سازه ای است. ساده تر بخواهیم بگوییم داربست چوبی همانگونه که از اسمش پیدا می باشد داربست از جنس چوب می باشد. چوب روس بهترین نوع برای این داربست می باشد. این نوع داربست از قدیمی ترین و ساده ترین داربست ها در ساختمان سازی می باشد. داربست چوبی معمولا به صورت ثابت و توسط یک تخته، خرک و پل انجام می گردد.
ساختار داربست چوبی
نمونه اولیه داربست های چوبی به شکل سکویی ساخته شده است در ساخت این نوع داربست ها پایه ها به صورت مثلثی قرار گرفته است و تخته داربست به شکل افقی به قسمت عمودی متصل شده و آن را کامل می کند و کارگران توسط نردبان به قسمت های بالای این سازه سکویی صعود کند و روی آن می ایستند. برخی داربست های چوبی به گونه ای طراحی شده اند که از یک محل به محل دیگر منتقل می شوند . این داربست ها گاهاً امکان دارد به روی مجموعه ای از پایه چرخ های قفل دار ساخته شود تا در جایی که مورد نیاز است تحت فشار قرار گیرند و سپس در جای خود قفل شوند.
در گذشته برای ساخت و ساز به محض اینکه مردم شروع به ساختن چیزی بالاتر از ارتفاع شان میکردند ، نیاز به یک سکو برای ایستادن در حین کار و قرار دادن مصالح ساختمانی وجود داشت. هرچه آثار بزرگتر و بالاتر میشد ، سازه های برجسته پیچیده تر از قفسه روی دو جعبه گرفته تا داربست های چند طبقه. برای دسترسی به داربست ها نردبان و گاهی سطح شیب دار داشتید. همچنین بالابرهای لازم برای بلند کردن مصالح ساختمانی وجود داشت.
هنگام نصب داربست فلزی به چه چیزهایی باید توجه کرد؟
داربست نیز مانند تمام تکنیک ها، دچار تحول عظیمی شده است. قاب داربست از چوب (گرد) ساخته شده بود. از آن زمان ، فلز تا حد زیادی جایگزین چوب برای عناصر عمودی شده است ، اما از افقی های چوبی هنوز در بسیاری از داربست ها استفاده می شود.
داربست ها طبق تعریف بالا ساختارهای موقتی هستند که باید از بین بروند. پس از اتمام ساخت ، آنها برچیده می شوند و مواد داربست تا آنجا که ممکن است بازیابی می شوند تا دوباره مورد استفاده قرار گیرند. به همین دلیل قسمت های داربست چوبی تا حد زیادی با طناب متصل می شدند. از این طناب می توان چندین بار استفاده کرد در نیمه اول قرن 20 مردم برای اتصال سریعتر و راحتتر قطعات داربست چوبی شروع به آزمایش قطعات اتصال فلز ، سیم فولادی و زنجیر کردند.
مزایای داربست چوبی
دسترسی آسان را امکان پذیر می سازد ، در صورت عدم دسترسی یا محدود بودن دسترسی به هر قسمت ، ساخت و ساز ، همراه با سایر فعالیت های مختلف ، کاملاً سخت تر می شود. این یک معمای بزرگ است که توسط داربست چوبی مطرح می شود زیرا دسترسی بدون مانع به هر قسمت از ساختار را امکان پذیر می کند. این امر زمانی بسیار سازگار است که ساختار مذکور یک ساختمان بلند است و در آنجا پشتیبانی از اهمیت برخوردار است.. تعادل کامل ایجاد می کند علاوه بر قابلیت دسترسی ، مزیت دیگر داربست چوبی تعادل است. بسیاری از وظایف دقیق در ساخت و ساز وجود دارد که کارگران را مجبور می کند که در زرنگ ترین حالت خود باشند. این تنها زمانی امکان پذیر است که کارگر را محکم و محکم قرار دهند ، کاری که داربست به طور درخشان آن را انجام می دهد.
کاربرد داربست چوبی
داربست چوبی را در ساخت و ساز برای ساختمان های بزرگ و کوچک میتوان استفاده کرد. داربست چوبی دیگر به ندرت پیدا میشود. و در کشور نایاب هستن. گاهی اوقات در کارهای مرمت سازی جاهای دیدنی آثار باستانی دوباره از آنها استفاده می شود.
معایب داربست چوبی
یکی دیگر علت هایی که کمیاب شده اند این است که مقاومت زیادی نسبت به داربست فلزی ندارند. چوب به عنوان یک سطح صاف برای ایستادن کارگران استفاده می شود. اگر چه چوب اغلب تنها یکی از اجزای داربست است.
یک دیگر از علت هایی که این نوع داربست نادر شده است این می باشد که به محیط زیست آسیب جدی وارد می کند و باعث از بین بردن درختان در محیط زیست میشود.
علت هایی دیگر که داربست چوبی کمیاب شده است این نوع داربست حمل و نقل، نصب و تخلیه داربست ها به دلیل جنس آن حساس است و احتمال شکسته شدن و آتش سوزی را دارد در باران نیز وزن چوب سنگین تر شده است و احتمال پوسیدگی می باشد.
بالا و پایین رفتن و تردد روی آن خطرناک است و امکان شکسته شدن را دارد.
حفاظ ندارد و امکان سقوط رو این گونه داربست زیاد است.
امکان پوسیدگی و اشتعال زایی زیادی دارد.
امروزه با توسعه و گسترش صنعت داربست سازی این نوع داربست جایگاه خود را به داربست های فلزی داده و دیگر با شنیدن نام داربست چوبی نه تنها به یاد ساختمان نمی افتید بلکه به یاد گیاهکاری و باغبانی می افتید زیرا برای تنظیم شاخ و برگ گیاهان به کار می روند.