عمومیگزارشگر کسب و کار

کود مناسب برای نهال یکساله

بهترین کود برای رشد نهال یک ساله

 رشد نهال خصوصا نهال بادام در سال های ابتدای منوط به تغذیه مناسب و تقویت آن می باشد.البته رشد نهال در سال های بعد به موضوع بسیار مهم هرس نیز بستگی زیادی خواهد داشت البته هرس کاری صحیح منظور ما می باشد.که در مقاله هرس درختان به آن اشاره نموده ایم.در اینجا یک سوال پر تکرار مطرح است که آیا نهال نیاز به کود دارد؟بسیاری از کشاورزان به تصور آنکه نهال نیاز به تغذیه ندارد اقدام به مصرف کود نمی کنند که در نتیجه در سال های ابتدای شاهد رشد خوب نهال نخواهیم بود.حال سوال این است که چه کودی برای رشد نهال استفاده کنیم؟ آیا کودهای دامی و یا مرغی برای رشد نهال مناسب است؟و در چه زمان اقدام به کود دهی داشته باشیم.در اینجا یک برنامه غذایی به صورت کلی را بیان خواهیم کرد.

علت خشک شدن و یا عدم رشد نهال:

چرا نهال ما رشد نمی کند؟و یا چرا نهال کاشته شده خشک شده است؟یکی از مهمترین موارد عدم تغذیه مناسب است.اکثر کشاورزان ما اولین کودی که برای نهال های خود استفاده میکنند کودهای دامی است که در بیشتر موارد کود شرایط استاندارد یعنی پوسیدگی به روش فراوری شده و نیز گند زدایی را ندارد و همین خود باعث بروز مشکلاتی از جمله بیماری قارچی و ….خواهد شد.

بیشتر کارشناسان برای نهال یک ساله کود دامی یا مرغی را توصیه نمیکنند و از طرفی نیز کودهای دامی مناسب هستند اما برای تغذیه کافی نمی باشند.البته در بروز عدم رشد و خشکی نهال موارد دیگری نیز وجود دارد که با توجه به آنها و رعایت برخی نکات باعث کاهش آنها  خشکی و عدم رشد خواهیم شد.برخی از موارد که باعث عدم رشد مناسب و یا حتی منجر به خشک شدن نهال می شود را بیان خواهیم کرد.

    استفاده از کودهای دامی نپوسیده و فراوری نشده که دارای قارچ و بیماری هستند. عدم مدیریت صحیح در زمان بندی آبیاری نهال ها زیرا نهال به تنش های خشکی و کم آبی بسیار حساس هستند. عدم تغذیه مناسب و تقویت نهال در برابر بیماری ها و آفات(افات و بیماریهای ابتدا درختان ضعیف را مورد حمله قرار می دهند) عدم توجه به اصلاح خاک و شرایط کاشت. استفاده از نهال های آلوده و قارچی

یکی از اقدامات موثر در رشد سریع نهال این است که معمولا در سال های سوم و چهارم اقدام به هرس و فرم دهی می کنند که در رشد آن بسیار بسیار کمک کننده است.حتما مقاله بهترین زمان هرس را مطالعه نمایید.هرس مناسب باعث افزایش باردهی ۲۰ الی ۳۰ درصدی نهال ها در سال بعد خواهد شد.

کود مناسب برای رشد نهال یک ساله چیست؟

آیا نهال یک ساله نیز نیاز به کود دارد؟و در چه زمان باید از آن استفاده کرد؟در پاسخ به سوال اول اینکه قطعا نهال نیاز به تقویت و تامین مواد غذایی دارد.همانند یک کودک که نیاز به مراقبت و نگهداری بیشتری دارد.برای رشد نهال لازم است که ریشه آن را به خوبی تقویت کنیم در واقع افزایش ریشه زایی و حجیم شدن آن را ملاک قرار دهیم.زیرا افزایش ریشه یعنی افزایش جذب بیشتر مواد غذایی و آب و در نتیجه رشد و افزایش عملکرد را شاهد خواهیم بود.عنصر فسفر و اسید هیومیک در افزایش ریشه زایی بسیار موثر خواهند بود.

اگر بخواهیم که یک کود مناسب و یک برنامه غذایی به صورت کلی و مشترک برای رشد همه نهال بیان کنیم می توان به موارد زیر اشاره نمود.حتما توجه داشته باشید که فرم عناصر و کودهای شما به فرم سولفات باشد و بهتر است که  البته کودهای کلاته قدرت جذب بهتری دارند اما کودهای کلاته معمولا دارای قیمت های بالای هستند.

  • اولین مرحله کود دهی استفاده از ۲ عنصر نیتروژن و فسفر که در کودهای تحت عنوان کود اوره فسفات و اسید فسفریک و یا اوره می توان آنها را تامین نمود.بهترین گزینه کود اوره فسفات است.بسیاری از کشاورزان بیش از حد اقدام به مصرف کود اوره می نمایند.درست است که کود اوره خوب است اما افزایش آن در خاک باعث ایجاد اختلال در تغذیه گیاه خواهد شد.میزان اوره فسفات بین ۲۰ الی ۲۵ کیلو توصیه می شود.
  • دومین مرحله کود دهی استفاده از ریز مغذی ها مانند عناصر میکرو مانند آهن،روی،منگنز،بور،روی…. می باشد.حتما توجه داشته باشید که به دلیل نوع خاک های ما معمولا دارای آهک بالا و شوری هستند همیشه جذب عناصر ریز مغذی با مشکل مواجه است و با وجود مصرف آن عناصر باز هم کمبود عناصر ریز مغذی را شاهد هستیم.توصیه می شود که پس از مصرف شرایط خاک را برای جذب مهیا نمایید که می توان از گوگرد مایع آلی و یا هیومیک کمک گرفت تا احتمال جذب افزایش یابد.میزان مصرف برای هر هکتار ۱۰ لیتر و یا ۲۰ کیلو توصیه می شود.
  • سومین مرحله کود دهی استفاده از دو عنصر پتاسیم و گوگرد است که تحت عنوان کودهای سولو پتاس(سولفات پتاسیم) و جداگانه تحت عنوان گوگرد مایع آلی و یا پتاسیم مصرف نماییم.
  • چهارمین مرحله کود دهی در استفاده از هیومیک اسید مایع و یا پودری است که مایع برای هر هکتار ۱۵ لیتر و پودری برای هر هکتار۱۰ کیلو توصیه می شود.

توجه داشته باشید که این میزان مصرف به صورت کلی است و حتما در هنگام خرید از میزان مصرف دقیق مورد نیاز بر اساس درصد عناصر آن اطلاع حاصل نمایید.

کود نهال برای نهال های تازه کاشته شده

ممکن است تصوری وجود داشته باشد که برای رشد نهال های تازه کاشته شده، از کوددهی در سال های اول بپرهیزیم و فقط با از بین بردن علف های هرز اطراف نهال و حفظ رطوبت خاک به رشد گیاه کمک کنیم، زیرا این درختان جوان و نوپا هستند و به علت حساس و نازک بودن ریشه، کوددهی منجر به سوختگی ریشه آنها می‌شود، در نتیجه به جای کمک به نهال، زمینه را برای از بین رفتن آن مساعد کرده ایم.

برخی دیگر نیز معتقدند بهترین زمان کود دهی به درختان در زمان کاشت آن و سالهای اول رشد نهال است، این افراد از همان اوایل کاشت از کود نهال برای تغذیه سالانه و ماهانه نهال خود استفاده می کنند زیرا معتقدند بهترین و اصلی‌ترین راه، برای دریافت مواد مغذی افزودن کود به درخت از بدو تولد می باشد و با کمک کود، نهال از پایه و اساس بهتر تقویت شده و رشد می کند. بنابراین برای اینکه بدانید کدام نظر درست است و باید کود نهال را از ابتدا به درخت داد یا بعد از دو سال، بهترین کار مشورت با یک مشاور و متخصص این امر است.

بهترین کود برای رشد سریع نهال

همانطور که می دانید ریشه اصلی ترین قسمت گیاه برای رشد و شکوفایی است، پس برای داشتن ریشه خوب و قوی علاوه بر کود نهال باید خاک خوب و غنی و همچنین آبدهی به موقع باشد. در مراحل بعدی رشد نهال، با آزمایش خاک، کود مورد نیاز را فراهم می کنیم که برخلاف زمان اول کاشت، کود شیمیایی می تواند بهتر از کودهای دیگر عمل کند. موضوع مهمتر، استفاده از کود در وقت مناسب آن است. بهترین کود اگر در وقت صحیح به گیاه داده نشود عملکرد خود را از دست می دهد. در این زمان کود نهال مورد استفاده باید باعث زیاد شدن تعداد برگ و بافت سبزینه درخت شود.

شناخت انواع کود شیمیایی به شما کمک می‌کند که محصولی مناسب داشته باشید. کود شیمیایی را به دو دسته کلی پرمصرف (ماکرو) و کم مصرف (میکرو) تقسیم می کنند و اگر کودی به میزان متناسب دارای همه عناصر پرمصرف و کم‌مصرف باشد، به آن کود کامل گفته ‌می‌شود. کم مصرف بودن عناصر به معنای مصرف آنها در دفعات کم نیست یا این تصور اشتباه است که می توان از این عناصر گذشت، منظور از عناصر کم مصرف این است که نهال، آنها را کمتر از عناصر دیگر استفاده می کند.

تامین عناصر پرمصرف و مواد غذایی به مقدار کافی و آبیاری به موقع، به رشد بهتر نهال کمک می کند. کود کامل NPK از مناسب ترین ترکیب کود نهال می باشد. در علامت اختصاری نوشته شده روی بسته این کودهای شیمیایی، حرف N مخفف عنصر نیتروژن و حرف P مخفف عنصر فسفر و حرف K مخفف عنصر پتاسیم است و سه عدد جلوی آن مقدار درصد این عناصر را در کود مشخص می کند. نیتروژن به رشد رویشی و فتوسنتز گیاه کمک می کند. فسفر به رشد ریشه که برای نهال بسیار مهم است، کمک می کند. پتاسیم به تنظیم متابولیسم و در زمان زایش به بارور شدن و رشد میوه کمک می کند.

برای استقرار و تقویت ریشه و همچنین رشد بهتر نهال احتیاج به استفاده از کودهای متعادل کامل پودری (NPK 20 20 20) یا سه بیست، به میزان لازم با توصیه کارشناس متخصص، همراه آبیاری نهال از اوایل فصل رشد و با بیدار شدن درختان توصیه می شود. این اعداد بدان معنی است که در این کود نهال، 20 درصد نیتروژن، 20 درصد فسفر و 20 درصد پتاسیم به کار برده شده که می شود 60 درصد، 40 درصد باقیمانده نیز، عناصر دیگر مورد نیاز نهال است. کودهای 12-12-12 و یا 10-10-10 نیز دیگر کودهای متعادل هستند. تحقیقات نشان داده که نهال ها و درختان به کودهای متعادل بهتر عکس العمل نشان می دهند زیرا متعادل بودن به معنای درصد مساوی این عناصر در کودها، باعث نمی شود تعادل خاک به هم بخورد.

برگرفته از:

plantsguru.com

دکمه بازگشت به بالا