سلامت و دانشگزارشگر کسب و کار

انواع ورق و رول‌فوم کدامند؟ EVA، EPDM یا فوم TVRG؟

آشنایی با انواع فوم و فوم رول

در این متن سعی می کنیم تا مخاطب از ابتدا با معنا و چیستی فوم و انواع آن خصوصا کفپوش تاتامی آشنا شود سپس از مزایا و چرایی استفاده از فوم ها سخن به میان می آوریم و در انتها شروع به تعریف فوم رول میکنیم که نوعی پر کاربرد از فوم می باشد. در صنایع و حتی شاید در منازل و اماکن مختلف یکی از اسامی که می شنوید فوم است و قطعا نام یکی از پرکاربرد ترین نوع آن یعنی فوم رول را شنیده اید. در این نوشته که بیشتر از فوم و فوم رول سخن می گوید قصد داریم شما را با این موضوعات و کاربرد ها و ویژگی های آن آشنا کنیم. ابتدا قصد داریم در این باره که فوم چیست و چگونه تولید می شود صحبت کنیم و سپس به ادامه مطالب بپردازیم.

فوم

به مانند هرچیزی زمانی می توانیم نیاز سنجی درست و به جایی داشته باشیم تا چیستی و اصل آن مطلب اطلاعات کامل را داشته باشیم از همین رو ما ابتدا میکوشیم تا با اصل موضوع فوم و چیستی آن آشنا شویم. فوم از جابجایی گاز ها در مایعات و یا جامدات بوجود می آید چوبه پنبه هایی که بر روی برخی از بطری ها مشاهده می کنید و مثال های این چنینی از جمله فوم هایی هستند که شاید روزانه با آنها برخورد کنیم و به سادگی از کنارشان بگذریم.

حجم گاز گفته شده در مایعات و یا جامدات در اکثر موارد بسیار زیاد این ساختار اگر جامد باشد می تواند ساختاری سلولی از نوع باز و یا بسته داشته باشد. در ساختار سلولی بسته جالب است بدانیم گاز ها به شکل مجزا شکل گرفته و توسط مواد جامد بطور کامل احاطه می شوند و در ساختار باز، این ذرات گاز هستند که به یکدیگر متصل می شوند.

اگر بدنبال مثالی از انواع ساختار سلولی باز یا بسته می گردید می توان به اسفنج به عنوان یک ساختار سلولی باز و تشک کمپ به عنوان یک ساختار سلولی ضد نفوذ بسته اشاره کرد. در فوم ها گاز ها در اندازه های مختلفی تقسیم می شوند و باید بدانیم فوم ها انواع متفاوتی دارند و با اسامی و عناوین متفاوتی شناخته می شوند.

ساختار فوم

فوم ساختاری با نظم ندارد بلکه ساختاری آشفته و بی نظم دارد و البته دارای ساختاری چند سطحی است.

کاربرد فوم ها

فوم ها انواع متفاوتی دارند و آنچه مشخص است این است که با توجه به این تنوع کارایی متنوعی دارد برای مثال فوم ها در ساختمان سازی، عایق، مدارس، سالن های تئاتر، تزئین و … کارایی دارند.

چرا فوم؟

فوم ها دارای مزایایی هستند که هرکدام دلیلی بر انتخاب آنهاست برای مثال فوم ها انواع جاذب کننده و دافع آب دارند، انواع منعطفی دارند، عایق حرارتی مناسبی هستند، با رنگ های متنوعی در بازار موجود می باشند، رنگ ثابت دارند، به سادگی قابل برش می باشند و… تمام این مزایا همانطور که گفته شد دلیلی بر انتخاب فوم می باشد.

فوم رول

یکی از انواع فوم، فوم رولی یا فوم رول می باشد که از کاربردی ترین انواع فوم می باشد و کاربرد بسیاری در صنعت از جمله صنایع کیف و کفش و خودرو سازی، زیر سازی پارکت و حتی مصارف ورزشی دارد. این نوع از فوم در ابعاد و ضخامت های متفاوتی تولید می شوند و با توجه به آن کاربرد های متفاوتی دارند که در ادامه به توزیع و تفسیر جامع تری نسبت به فوم رول، انواع و کاربرد آن می پردازیم.

انواع فوم چیست؟

1. فوم پلی اتیلن :

فوم پلی اتیلن یکی از انواع ورق فوم است که ترکیبی از پلی اتیلن فشرده و حباب های ریز هوا می باشد که به دلیل داشتن ویژگی تراکم سلول بهترین ایزولاسیون و عالی ترین فوم عایق صوتی، عایق حرارتی، برودت، حرارت و رطوبت می باشد. فوم پلی اتیلن در دمای 35- تا 90+ درجه سانتی گراد قابل استفاده است و در مقابل عوامل مخرب شیمیایی و فرساینده محیطی مقاوم می باشد و ضد رطوبت نیز هست و از نفوذ آب جلوگیری می کند. ورق فوم پلی اتیلن، به عنوان عایق حرارتی، عایق صوتی و عایق رطوبتی در صنعت ساختمان سازی در بخش های دیواره، سقف و کف ساختمان برای جلوگیری از انتقال صوت، رطوبت و گرما از طبقات و یا واحدها به یکدیگر استفاده می کند.

مزایای فوم اتیلن نسبت به سایر فوم ها :

  • راندمان بالای ایزولاسیون
  • کیفیت و دوام بالا
  • خاصیت ضدآب بودن
  • مقاومت شیمیایی بالا
  • قیمت مناسب
  • سهولت نصب و حمل ونقل
  • عدم آلوده سازی محیط زیست

تمامی موارد ذکر شده باعث شده است تا فوم پلی اتیلن جایگزین بسیار مناسبی برای سایر عایق ها باشد.

همان گونه که ذکر شد پلی فوم به عنوان فوم عایق اتلاف انرژی، فوم عایق صوتی و فوم عایق حرارتی مورد استفاده قرار می گیرد.

برای پوشش نما و یا سقف سوله استفاده از فوم پل اتیلن به صورت متالیز شده همراه با روکشی از آلومینیوم و یا سایر فلزات، بسیار مناسب و از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه می باشد.

2. فوم پلی یورتان :

فوم پلی یورتان يک پليمر ترموست است که از ترکيب متيلن دی ايزوسانات، پلی اول ها و برخی افزودنی های شيميایی ديگر به وجود می آيد. انتخاب هر یک از افزودنی های مجاز و تغيير شرايط شيميايی و فيزيکی فرايند واکنش، می تواند فوم هایی با خواص گوناگون برای کاربردهای متنوع تولید کرد.

به همین دلیل است که فوم پلی یورتان کاربرد گسترده ای در بخش های متنوعی پیدا کرده است. فوم پلی یورتان به دليل بهداشتی بودن به فرم الستومر نیز معروف است و در ساخت روکش مخازن، نقاله و بسته بندی صنايع غذايی و صنایع دارويی، ساخت دستکش، پوشش ها و ساير تجهيزات جراحی و اتاق عمل، قلب و ساير اعضای مصنوعی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

همچنين فوم پلی یورتان به دلیل شکل اسفنجی آن در کف و دسته مبلمان، تولید تخت خواب، موکت و کفپوش های منازل و ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. در صنعت خودروسازی نیز از فوم نرم و فوم اينگرال استفاده می شود. برای مثال برای ساخت قطعات داخلی خودرو مانند صندلی، دستگيره و سپر خودرو از فوم پلی یورتان استفاده می شود. به علت کاربرد فراوانی که فوم پلی یورتان در صنابع متنوعی دارد امروزه ای ورق فوم در رنگ ها و پوشش های ضد خوردگی متنوعی عرضه و تولید می شود. فوم پلی یورتان از عمر و دوام بسیار بالایی برخوردار است.

3. فوم پلی استایرن ( یونولیت ) :

پلاستوفوم یا یونولیت فومی سفید رنگ است که به عنوان عایق حرارتی و عایق صوتی مورد استفاده قرار می گیرد. فوم پلی استایرن اولین بار توسط آلمان نازی در جنگ جهانی دوم برای ساخت پل شناور روی آب استفاده شد. فوم پلی استایرن یا یونولیت از فراورده های صنایع پتروشیمی است که از بلور های ریزی در سطح آن تشکیل شده. پلاستوفوم در مجاورت فشار و بخار منبسط می شود. از ویژگی های اصلی یونولیت می توان به سبکی و کم هزینه بودن آن اشاره کرد، که همین امر باعث شده است تا در صنعت ساختمان سازی بسیار مورد استقبال قرار بگیرد. بلوک های یونولیت در دو نوع متفاوت تولید و به بازار عرضه می شود.

  • فوم قابل اشتعال
  • فوم غیر قابل اشتعال

وزن هر بلوک سيمانی که در صنعت ساختمان سازی به استفاده می شود، ۱۵ کيلوگرم است، این در حالی است که وزن هر بلوک يونوليتی بسيار کم می باشد. استفاده از بلوک یونولیتی در ساختمان اندازه بسيار زيادی باعث پايين آمدن وزن ساختمان می گردد.

بلوک های یونولیتی دارای پوشش نسوزی در زير و روی خود هستند. اما هنگام آتش سوزی، این فوم ها تنها تا ۲۰ دقيقه می توانند در برابر حرارت مقاومت کنند. این بلوک ها به دلیل وزن پایین خود باعث کم شدن وزن ساختمان می شوند و در برابر زلزله بسیار ايمن هستند. اما این بلوک ها در برابر آتش به راحتی حجم خود را از دست می دهند و تنها عیب آنها، مقاومت پایین شان در برابر حرارت است.

4. پلی استایرن انبساطی :

فوم پلی استایرن انبساطی بسیار سفت و سخت است و به فوم سلول بسته معروف است. این ورق فوم سفید است و از دانه های پلی استایرن ساخته شده است. از فوم پلی استایرن انبساطی در ورق قالب گیری برای ساخت فوم عایق صوتی و فوم عایق حرارتی و بسته بندی مواد مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع از ورق فوم غالبا به عنوان پانل سفت و سخت مورد استفاده قرار می گیرد.

دکمه بازگشت به بالا