سرباطری چیست و چه کاربردی دارد؟ (آشنایی با انواع سرباطری)
سرباطری که نام دیگر آن یا کانوکتور است یک وسیله اتصال دهنده سیم برق منفی و مثبت به باطری است. برخلاف ظاهر سرباطری که ساده و ناکارآمد به نظر می رسد این وسیله وظیفه بسیار حساسی را در خودروها بر عهده دارد. سرباطری یک حلقه با اندازه و سایز مشخص می باشد که با کمک پیچ و مهره از یک سو به سیم باطری و از سوی دیگر به خروجی متصل می شود. از سرباطری در خودرو، قایق، قطار، برق اضطراری، باطری خورشیدی و … استفاده می کنند.
انواع سرباطری از نظر جنس
سرباطری ها انواع مختلفی دارند که در این بخش از مقاله به آن ها می پردازیم:
- سرباطری مسی
- سرباطری سربی
- سرباطری اهرمی
- سرباطری برنجی
- سرباتری برنزی
سرباتری برنجی
برنج یکی از آلیاژهای مهمی است که در ساخت سرباطری قابل استفاده می باشد. آلیاژ برنج در مقایسه با سرب برنج قدرت بیشتری در انتقال انرژی دارد. فلز برنج از مقاومت بالایی در برابر اکسیده شدن برخوردار است. با توجه به اینکه سرباتری برنجی نرم است و هنگام اتصال باید فشار زیادی به آن وارد نشود زیرا شکل ظاهری خود را از دست می دهد.
سرباتری مسی
یکی از بهترین و محبوب ترین آلیاژها برای ساخت سرباطری، فلز مس است. این آلیاژ در مقایسه با سرب و برنج قدرت رسانایی بیشتری دارد. از آنجایی که فلز قیمت بالایی دارد کمتر مورد استفاده خودروسازان قرار می گیرد.
سرباطری سربی
در بین سرباطری های معرفی شده، سرباتری سربی بهترین و معروف ترین نوع سرباتری است که در بین مصرف کنندگان طرفداران زیادی دارد. سرباطری سربی بسیار مستحکم است و بین قطبی منفی و مثبتی ترمینا چسبندگی بیشتری ایجاد می کند. برای خرید سرباطری سربی می توانید به صورت اینترنتی یا حضوری اقدام کنید.
سرباتری برنزی
از دیگر فلزاتی که برای ساخت سرباتری مورد استفاده قرار می گیرد، برنز است. این فلز شباهت زیادی به رباتری برنجی دارد. اگرچه مقاومت بالاتری نسبت به برنج دارد. برنز به سختی سولفاته می شود و نصب آن روی باطری به راحتی امکان پذیر است. اگرچه در مقایسه با نوع مسی قدرت کمتری در انتقال برق دارد..
چرا باید از سرباتری مرغوب استفاده کرد؟
سرباتری حتی اگر از با کیفیت ترین آلیاژ تولید شده باشد بعد از مدتی استفاده سولفاته خواهد شد. زیرا در کاپوت همیشه بخار و آب وجود دارد که به مرور زمان سرباتری را خراب می کند. اگر بخواهید مانع از بروز سولفاته شوید باید همیشه محل اتصال باتری به قطب های مثبت و منفی را خشک کنید. همچنین دقت کنید که سرباتری خریداری شده دارای درپوش پلاستیکی باشد.
انواع سرباطری موجود در بازار
در حالت کلی سرباتری ها به دو نوع سواری و دیزلی تقسیم بندی می شود:
- سرباطری سواری همان طور که پیداست برای خودروهای سواری مورد استفاده قرار می گیرد.
- از سرباطری دیزلی برای دستگاهای دیزلی مانند کامیون، خاور و تریلی کمک می گیرند.
اگرچه در برخی موارد می توان از سرباطری دیزلی برای خودروهای سواری نیز کمک گرفت. در سرباتری سواری قطب ها در دو سوی باطری قرار گرفته اند اما در سرباتری دیزلی قطب ها در یک سمت قرار دارند.
چگونه سر باتری ماشین را باز کنیم؟
قبل از برداشتن سر باتری ماشین باید ماشین را خاموش کنید و هیچ گاه در زمان روشن بودن، سر باتری را در نیاورید. جدا کردن سر باتری هنگام روشن بودن خودرو، منجر به آسیب دیدن بخش های مختلف گوناگون ماشین از جمله صدمات بدنی می شود. همین طور موقع روشن بودن ماشین اگر سر باتری جدا شود ممکن است خطر برق گرفتگی را به دنبال داشته باشد.
· باز کردن سر منفی باتری
معمولا سر منفی باتری به رنگ مشکی یا آبی است. برداشتن سر باطری همیشه باید از سر منفی آن شروع شود. برای این کار از انبردست، آچار و یا وسایل دیگری که در دفتر راهنمای خودرو بیان شده است استفاده کنید. سپس پیچ یا مهره ای که سر باتری نوع منفی را در جای خود حفظ می کند، شل کرده و بعد از آن سر منفی باطری را جدا کنید. بعد از جداسازی سر باتری نوع منفی، کابل را در جایی امن قرار دهید که با باطری تماسی نداشته باشد.
· باز کردن سر مثبت باتری
سر مثبت باطری خودرو داری رنگ قرمز است که بعد از باز کردن سر منفی، دقیقا همین فرایند را برای سر مثبت باطری تکرار کنید. دوباره مطمئن شوید که کابل را دور از باطری نگه می دارید تا تماسی با آن نداشته باشد.
بهترین نوع و جنس سرباتری خودرو چیست
سر باتری ماشین از فلزهای گوناگونی ساخته می شود که بیشترین نوعی که دارد شامل مسی، برنجی، سربی، روی و کروم است. بهترین سر باطری از نوع باتری های سربی هستند. باتری های سربی، نرمی و استحکام کافی را برای چسبیدن به قطب های باطری مثبت و منفی را دارند. چون قطب های باتری نیز از جنس سرب هستند، این فلزها خوردگی خیلی کمتری نسبت به سایر باطری ها دارند. سر باتری ها از لحاظ طراحی، متنوع و گوناگون می باشند که در انتخاب سر باتری باید این موارد را در نظر گرفت:
- سر باتری دوام و ضخامت لازم را داشته باشد
- هنگام سفت شدن به صورت کامل بر رو قطب های باطری محکم شود و جدا نشود
- پیچ ها و همین طور اتصالات سفت کننده آب دارای کیفیت لازم باشند تا در طی زمان هرز نشوند.
- سر باطری ها اگر دارای سرپوش باشند بهتر است.
انواع سر باطری خودرو
سر باتری ماشین انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
- سر باتری سربی: از بهترین و محبوب ترین سر باتری ها است. این سر باتری به علت استحکام زیاد، چسبندگی بیشتری بین قطب منفی و مثبت ایجاد می کند.
- سر باتری مسی: بهترین سر باطری مسی است زیرا در ساخت آن از فلز مس بهره گرفته اند و قدرت رسانایی آن نسبت به برنج و سرب بیشتر است.
- سر باتری برنجی: آلیاژی مهم است که در ساخت باتری استفاده می شود و در مقایسه با نوع برنج قدرت زیادتری در منتقل شدن انرژی دارد.
- سر باتری اهرمی: این سر باتری داری روکش قلع و مس است و انتقال برق را خیلی خوب انجام می دهد.
- سر باتری برنزی: فلز برنزی شباهت زیادی به نوع برنجی دارد ولی مقاومت آن بیشتر از برنجی است. برنز خیلی سخت سولفاته می شود و نصب آن بر روی باطری راحت است.
- سر باطری گیره ای: از مهم ترین و بهترین سر باتری ها در بازار است که مناسب برای تمام ماشین های سواری مثل پیکان و پراید می باشد. همین طور مناسب خودروهای وارداتی می باشد. این سر باتری اهرمی و فابریکی محسوب می شود.
هنگام خرید سر باتری ماشین پراید به این موارد توجه کنید:
اطمینان پیدا کنید که سر باتری با باطری خودروی شما سازگاری داشته باشد.
اطمینان پیدا کنید که سر باطری کاوری ایمن داشته باشد تا از ترمینال ها در تماس با تصادف محافظت کند. قیمت سر باطری پراید بسیار مناسب و با صرفه است زیرا این محصول بیشتر در دسترس است. خرید عمده این محصول خیلی مقرون به صرفه است و قیمت مناسبی دارد. قیمت سر باطری پراید به عواملی بستگی دارد که شامل این موارد است:
- برند سر باتری
- آلیاژ سر باتری
- خاص بودن سر باتری