سلامت و دانشگزارشگر کسب و کار

بعد از ارتودنسی چه باید کرد؟

اصول و نحوه مراقبت از دندان ارتودنسی شده

افرادی که شروع به درمان ارتودنسی دندان می کنند باید بیشتر از همیشه به مراقبت های ارتودنسی و بهداشت دهان و دندان خود توجه کنند. این افراد باید یکسری توصیه ها و دستورالعمل ها را که متخصص ارتودنسی در تهران به آن ها توضیح می دهد را عملی کنند. ما در این مقاله، نکات و تمام اصول مورد نیاز برای مراقبت از دندان ارتودنسی شده را ذکر کرده‌ایم، با ما همراه باشید.

مراقبت های ارتودنسی شامل چه مواردی است؟

مراقبت‌های ارتودنسی به طور کلی در چند دسته قرار می‌گیرند. این دسته‌بندی‌ها عبارتند از:

  • مراقبت های قبل از ارتودنسی
  • مراقبت های روزانه
  • مراقبت های دوره ای
  • و مراقبت های بعد و یا در حین ارتودنسی دندان

در ادامه هر کدام از این موارد را توضیح خواهیم داد.

۱. مراقبت های قبل از ارتودنسی

مراقبت‌های قبل از ارتودنسی نیز برای حفظ سلامت دندان‌ها و بهبود نتایج درمان بسیار مهم هستند. در زیر چند مورد از مراقبت‌های قبل از ارتودنسی را برایتان آورده‌ام:

    ملاقات با متخصص ارتودنسی: قبل از شروع درمان ارتودنسی، ملاقات با متخصص ارتودنسی جهت بررسی وضعیت دندان‌ها و ارزیابی نیازهای درمانی از جمله جرم گیری دندانها، پر کردن دندان، کشیدن دندان اضافه و… ضروری است.

    مراقبت از دندان‌ها: قبل از شروع درمان ارتودنسی، باید بهداشت دهان را بهبود داده و دندان‌ها را بهترین حالت ممکن قرار دهید. این شامل تمیز کردن منظم دندان‌ها، استفاده از مسواک و نخ دندانی مناسب و ملاقات با دندانپزشک برای درمان هرگونه مشکل دندانی است.

    ترک عادت‌های نامناسب: لازم است که قبل از شروع ارتودنسی، عادت های غلط را کنار بگذارید مثل خوردن غذاهای سخت و مشابه، تحریک دندانها با زبان و … باید این عادت‌ها را تا حد ممکن قبل از شروع درمان ارتودنسی کنترل کرده و تغییر دهید.

۲. مراقبت های ارتودنسی ثابت (روزانه)

بعد از اینکه دوره درمان را آغاز کردید، حالا مراقبت های اساسی و ویزه شروع می‌شود، در این دوران باید مواردی را که در ادامه بیان می کنیم به خوبی در رعایت کنید تا دوره درمان به درستی و کامل تکمیل شود، مراقبت های روزانه کارهایی است که شما باید هر روز و گاهی اوقات چند مرتبه در روز تکرار کنید.

    استفاده صحیح وسایل ارتودنسی: اگر از پلاک های متحرک استفاده می‌کنید باید حتما به میزان تعیین شده در دهان شما باشد و طبق اصولی که متخصص خواسته است، یا اگر از کش ارتودنسی استفاده می کنید، باید به خوبی مراقب آنها باشید و فقط موقع غذا، آنها را از دهان خارج کنید.

    تمیز کردن ارتودنسی با نخ و مسواک : مهمترین بخش مراقت های روزانه همین استفاده از نخ و دندان است، که شامل شستشوی دندان‌ها و ارتودنسی پس از هر وعده غذایی با استفاده از مسواک و نخ دندانی است.

    رعایت رژیم غذایی مناسب: مصرف غذاهای نرم و جلوگیری از خوردن غذاهای سخت از واجبات مراقبت های حین ارتودنسی استف به خصوص که باید در روزهای اول به این موارد بیشتر توجه کنید. در ارتباط با اینکه چه نوع غذاهایی مصرف کنید، پیشنهاد می کنیم به محتوای “بعد از ارتودنسی چه بخوریم” مراجعه کنید.

۳. مراقبت های دوره ای حین ارتودنسی

بعضی از موارد مراقبت از ارتودنسی شامل یک سری کارهایی است که به صورت دوره ای انجام می شود، و مهم است که به آنها توجه داشته باشید. به طور مثال:

        ملاقات‌های منظم با متخصص ارتودنسی: برای بررسی و تنظیم درمان ارتودنسی و بررسی پیشرفت درمان، باید با متخصص ارتودنسی خود دوره‌های ملاقات تعیین کنید.

        تغییر به موقع ابزارهای ارتودنسی: به توصیه متخصص ارتودنسی،وسایل و ابزار ارتودنسی را در زمان‌های مناسب تغییر و تعویض کنید.

۴. نحوه مراقبت از دندان ارتودنسی شده

و اما مراقبت هایی که باید بعد از ارتودنسی به آنها توجه کنید، در واقع کارهایی که برای مراقبت از دندان ارتودنسی شده لازم است که انجام دهید:

توجه به تغذیه در حین ارتودنسی

در مدتی که تحت درمان ارتودنسی دندان قرار دارید، باید غذاها و نوشیدنی‌های سالم مصرف کرده و برای جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها و عوارض ارتودنسی از خوردن غذاهای قندی و نوشابه‌های گازدار خودداری کنید. برای جلوگیری از شکستگی بریس‌ها می‌بایست غذاهای نرم مصرف کنید و از خوردن غذاها و خوراکی های زیر اجتناب کنید:

  • خوراکی‌هایی که نیاز به جویدن زیاد دارند
  • خوراکی‌های ترد و سفت مثل ذرت بو داده
  • خوراکی‌های چسبناک مثل آدامس
  • خوراکی‌هایی که نیاز به گاز زدن دارندمانند بلال، سیب، هویج

رعایت بهداشت دهان و دندان

رعایت بهداشت دهان و دندان با روزی سه بار مسواک زدن با یک خمیردندان دارای فلوراید، استفاده از یک دهان‌شویه برای ارتودنسی فلورایدی و کشیدن نخ دندان با استفاده از برس‌های بین دندانی مخصوص در طول درمان ارتودنسی الزامی است. در صورت عدم رعایت این موضوع دندان‌ها دچار آسیب‌های سطحی، لک و پوسیدگی می‌شوند.

مراقبت از بریس‌ها

مراقبت از بریس ها بسیار مهم است و نیروهایی که به طور مداوم در هنگام جویدن به بریس‌ها وارد می‌شوند می‌توانند اتصال بریس‌ها به دندان‌ها، که با چسب ایجاد شده، را بشکنند. هر چه تعداد دفعات این شکستگی‌ها بیشتر باشد، درمان طولانی‌تر خواهد شد. به طور متوسط هر شکستگی ۲ ماه به طول درمان اضافه می‌کند. موفقیت درمان به عملکرد بیمار بستگی دارد. رعایت همیشگی بهداشت دهان و دندان و مراقبت از بریس‌ها باعث به دست آمدن نتیجه‌ای عالی و کوتاه شدن زمان درمان می‌شود.

کیت نگهداری از بریس را همراه خود داشته باشید

کیت مراقبت از بریس را در صورتی که پزشک توصیه کرده است همراه خود داشته باشید. کیت مراقبت از بریس بیشتر برای کودکان و آوردن آن به مدرسه بسیار مهم است، مخصوصاً برای بچه‌هایی که به تازگی از بریس استفاده می‌کنند. کیت مراقبت در سخت‌ترین شرایط و اتفاقات ناشی از استفاده از بریس به آمادگی فرزند شما کمک خواهد کرد.

بطری آب همراه داشته باشید و از کم آبی بدن جلوگیری کنید

هیدراته نگهداشتن بدن برای سلامتی کلی کودک شما بسیار عالی است، اما نوشیدن مقدار زیادی آب نیز به از بین بردن ذرات غذایی از دندان‌ها و بریس‌ها کمک می‌کند. همچنین نوشیدن مقدار زیادی آب نیز می‌تواند به جلوگیری از نوشیدن نوشابه‌های گازدار و نوشیدنی‌های شیرین دیگر که می‌توانند دندان‌ها را لکه دار کنند، کمک کند. به وجود آمدن لک روی دندان‌ها در هنگام استفاده از بریس می‌تواند منجر به بروز نقاط سفید ناشی از براکت‌ها در هنگام برداشتن بریس گردد.

اگر فرزند شما گاهی نوشابه‌های گازدار یا نوشیدنی‌های شیرین را می‌نوشد، بهتر است از یک نی برای نوشیدن استفاده کنید که تا حد امکان بتوانید این مواد را از دندان‌هایشان دور نگه دارید. همچنین، به آن‌ها گوشزد کنید که پیش از فرو دادن، سودا را در دهان خود نچرخانند.

کشیدن نخ دندان در زمان ارتودنسی

نخ کشیدن صحیح حین دوره ارتودنسی بسیار مهم است. زیرا نخ دندان پلاک را از بین دندان ‌ها و زیر خط لثه یعنی قسمت هایی که مسواک به آن دسترسی ندارد، تمیز می کند. اگر نخ نکشید، بیش از 40 درصد سطح دندان تمیز نمی ‌شود.

حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید و زیر سیم‌ ها و دندان‌ ها را تمیز نمایید. مراقب باشید به براکت ‌ها آسیب نرسانید. بهتر است  از نخ دندان مخصوص دوران ارتودنسی یا فلاس تریدر با سر سفتی استفاده کنید که بتوانید آن را در فاصله بین دندان‌ ها و بالای سیم دندان‌ های بالا و زیر سیم دندان‌ های پایین وارد کنید.

روش صحیح کشدن نخ دندان در دوران ارتودنسی به شرح زیر است:

  • طول کافی از نخ دندان را زیر سیم برده و وارد فضای بین دو دندان کنید و دو سر نخ را با انگشت های اشاره بگیرید.
  • نخ را به آرامی چند بار بین دندان‌ ها جلو و عقب ببرید.
  • با رسیدن به خط لثه، نخ را به شکل C حلقه کنید و زیر خط لثه را نیز با حرکت ملایم رو به بالا و پایین نخ بکشید.
  • نخ را با احتیاط بیرون بکشید و با استفاده از یک تکه نخ تمیز این مراحل را بقیه برای دندان ‌ها تکرار کنید.
  • خونریزی لثه در هفته اول کاملا طبیعی است. به مرور لثه‌ ها سفت شده و به نخ کشیدن عادت می ‌کنند.
دکمه بازگشت به بالا