سابقه کار برای پروانه اشتغال نظام مهندسی

پروانه اشتغال به کار مهندسی چیست؟

مطابق با ماده ۴ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان دارندگان مدرک تحصیلی کارشناس و بالاتر، در هر یک از «رشته های اصلی» یا «رشته های مرتبط» می توانند از طریق تقاضای صدور پروانه اشتغال به کار مهندسی با توجه به مدارک تحصیلی و سوابق کار و تجربه در یک یا چند زمینه خدمات مهندسی از قبیل طراحی، محاسبه، نظارت، اجرا، بهره برداری، نگهداری، کنترل و بازرسی امور آزمایشگاهی، مدیریت ساخت و تولید، نصب، آموزش و تحقیق درخواست تشخیص صلاحیت نمایند. مطابق ماده ۱۲۸۷قانون مدنی «پروانه اشتغال» یک سند رسمی دولتی است و کلیه آثار و تبعات اسناد رسمی را داراست.

مقاله مرتبط: مراحل اخذ پایان کار ساختمان چیست؟

مدارک مورد نیاز جهت اخذ پروانه اشتغال به کار مهندسی

مطابق با ماده ۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان برای صدور «پروانه اشتغال» علاوه بر دارابودن مدرک تحصیلی، گواهی اشتغال به کارآموزی و گواهی قبولی در آزمونهای مربوط و سابقه کار حرفه ای در رشته های تخصصی و فنی مربوط، بعد از تاریخ اخذ مدرک به شرح زیر ضروری است:

    الف ـ دارندگان مدرک علمی دکتری با حداقل ۱ سال کارآموزی یا سابقه کار.

    ب ـ دارندگان مدرک کارشناسی ارشد با حداقل ۲ سال کارآموزی یا سابقه کار.

    پ ـ دارندگان مدرک کارشناسی با حداقل ۳ سال کارآموزی یا سابقه کار.

اکثر فارغ التحصیلان مهندسی بعد از دانشگاه و اتمام تحصیل، به سراغ گرفتن پروانه اشتغال رفته تا با استفاده از آن مشغول به کار شوند. برای گرفتن پروانه باید بعد از دریافت مدرک دانشگاهی، مدت زمانی را به تجربه اندوزی و‌ کسب مهارت در حوزه تخصصی فعالیت خود بپردازید.

حال سوال اینجاست که آیا در این مدت زمانی که به عنوان سنوات و سابقه کار برای مهندسین در نظر گرفته می شود، همه افراد مشغول به فعالیت می شوند؟ آیا همه آنها شروع به کسب تجربه و کار آموزی و کسب مهارت در حوزه تخصصی خود کرده و برای آزمون نظام مهندسی آماده می شوند؟

از دید حرفه ای پاسخ سوال بالا این است که، بیشتر افرادی که در دفعات اول در آزمون های نظام مهندسی، نمره قبولی می گیرند، در  مدت در نظر گرفته شده برای سابقه کار، در حوزه مرتبط، مشغول به فعالیت بوده و توانسته اند علاوه بر درک تئوری مطالب، از نزدیک با فضای عملی و حرفه ای کار نیز آشنا شوند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا توضیحات تکمیلی راجع به سابقه کار مدارک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری و نحوه محاسبه سنوات هر کدام را برای شرکت در آزمون مهندسی به شما ارائه دهیم.

سابقه کار مدرک کارشناسی برای آزمون نظام مهندسی

فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی با داشتن سه سال سابقه کار می توانند در آزمون نظام مهندسی شرکت نمایند. تاریخ  محاسبه سه سال دقیقا از روزی شروع می شود که در مدرک فارغ التحصیلی شخص (مدرک دائم یا موقت) ثبت شده و به عنوان تاریخ دریافت مدرک عنوان شده است. پایان این سه سال حداکثر تا روز برگزاری آزمون نظام مهندسی خواهد بود.

با توجه به این موضوع لازم است به این نکته مهم توجه داشته باشید که دریافت ، یعنی مجوز فعالیت تخصصی و حرفه ای شما در حوزه مهندسی، و روند دریافت این مجوز، حدود ۱ سال زمان می برد.

پس لازم است دقت داشته باشید که اگر قصد فعالیت در رشته تخصصی خود را دارید، باید سریع تر پروانه اشتغال به کار خود را دریافت نمایید.  معمولا سالانه در دو نوبت برگزار می شود که یک نوبت آن در نیمه اول سال، و نوبت دیگر در نیمه دوم سال می باشد.

بر اساس ماده پنجم آیین نامه اجرایی، سوابق کار حرفه ای متقاضیان آزمون نظام مهندسی می بایست تا قبل از موعد برگزاری آزمون باشد. همان گونه که در سال های اخیر مرسوم بوده، برای آزمون سال جاری نیز این قانون برقرار بوده، و حداقل سنوات کاری می بایست تا قبل از  ماه شهریور و مهر حتما احراز گردد.

پس دانشجویان مهندسی باید به این نکته دقت زیادی داشته باشند که تا حد ممکن روند فعالیت ها و امور دانشجویی خود را زودتر کامل نموده و مدرک فارغ التحصیلی خود را دریافت کنند، تا محاسبه سنوات سالانه یا همان سابقه کارشان به تعویق نیوفتد.

برخی از دانشجویان که در شرف پایان دوره تحصیلات خود هستند، به دلایل مختلفی دریافت مدرک را به تاخیر می اندازند، غافل از اینکه این کار به منزله تاخیر در دریافت پروانه اشتغال و در نتیجه آن، دیرتر شروع کردن کسب و کار حرفه ای شان می شود.

سوابق کاردانی نیز به غیر از رشته عمران (محاسبات) و به شرط هم رشته بودن با رشته آزمون، از زمان اخذ کاردانی تا اخذ مهندسی، هر پنج سال کامل حداقل یک تا دو سال به سنوات مهندسی آنها افزوده خواهد گردید.

در صورتی که هم رشته نباشد، این سنوات برای مهندسی قابل محاسبه نخواهد بود. مثلا سوابق سنوات رشته نقشه برداری برای آزمون قابل محاسبه نیست.

پس توجه نمایید که سنوات کاری مقطع کاردانی، از فارغ التحصیلی کاردانی تا فارغ التحصیلی کارشناسی می باشد. همچنین یادتان باشد که سنوات کاری کاردانی برای آزمون محاسبات عمران و طراحی معماری محاسبه نخواهد شد.

سابقه کار مدرک کارشناسی ارشد برای آزمون نظام مهندسی

دانشجویان دارای مدرک کارشناسی ارشد که قصد شرکت در آزمون نظام مهندسی را دارند، برای شرکت در این آزمون، و اخذ پروانه اشتغال، نیاز به سابقه کاری دارند که این اصطلاح متفاوت از سابقه کار رایج در میان مردم است.

دانشجویان مقطع علاوه بر داشتن مدرک در رشته مجاز، باید داری سابقه کار برای ثبت نام در آزمون نظام مهندسی باشند. منظور از این سابقه، داشتن کار تجربی و یا بیمه ای نیست؛ بلکه منظور، گذشتن زمان مشخصی از تاریخ اخذ مدرک کارشناسی ارشد دانشجو است.

در صورتی که که از تاریخ اخد مدرک کارشناسی ارشد داوطلبان آزمون نظام مهندسی حداقل 2 سال گذشته باشد، داوطلب سابقه کار لازم برای شرکت در آزمون نظام مهندسی را دارد.

نکته بسیار مهم در مورد سابقه کار مدرک کارشناسی ارشد در این است که این سابقه از تاریخ اخذ مدرک کارشناسی ارشد تا روز آزمون (نه تاریخ ثبت نام) محاسبه می شود و نباید حتی یک روز کمتر از 2 سال باشد.

دانشجویانی که بعد از اتمام کارشناسی ارشد دوست دارند هرچه سریعتر پروانه اشتغال را گرفته و بتوانند مشغول به کار شوند، باید مدت زمان 2 سال که برای محاسبه سنوات برای آزمون نظام مهندسی لازم است را برای تجربه اندوزی و کسب تخصص و مهارت در رشته خودشان به فعالیت بپردازند.

صرف وقت و انرژی در مدت زمانی که برای سابقه کار شما در نظر گرفته شده، این امکان را برای شما فراهم می کند که در همان دفعات اول در آزمون نظام مهندسی، ‌نمره لازم را گرفته و با رتبه عالی قبول شوید.

مزیت این که در طول مدت 2 سال در حوزه مرتبط مشغول به فعالیت شوید، این است که توانسته اید علاوه بر درک عملی مطالب، از نزدیک با فضای حرفه ای و تخصصی کار نیز آشنا شده و چالش های آن را لمس کنید.

سابقه کار مدرک دکترا برای آزمون نظام مهندسی

متقاضیانی که  با مدرک دکتری مهندسی، قصد شرکت در آزمون نظام مهندسی را دارند، باید دارای سنوات یا همان سابقه کار در رشته خود باشند. سابقه کار در نظر گرفته شده برای مقطع دکترا 1 سال است.

در صورتی که از تاریخ اخد مدرک دکتری داوطلبان آزمون نظام مهندسی 1 سال گذشته باشد، فرد متقاضی، سابقه کار لازم برای شرکت در آزمون نظام مهندسی را دارد. سابقه کار از تاریخ اخذ مدرک دکتری تا روز آزمون (نه تاریخ ثبت نام) محاسبه شده و نباید حتی یک روز کمتر از یک سال باشد.

بدین ترتیب، بعد از به شرکت کنندگانی که موفق به اخذ نمره قبولی شوند، پروانه اشتغال اعطا می گردد. اگر بین مشخصات فردی متقاضی و  میزان سابقه کار درج شده توسط داوطلب  و شرایط ثبت نام (میزان سابقه کار) آزمون نظام مهندسی مغایرتی دیده شود، قبولی داوطلب لغو و تحت بررسی کمیسون دانشگاه قرار خواهد گرفت.

یکی از مهمترین شرایط شرکت در آزمون نظام مهندسی به سابقه کار داوطلبان اختصاص دارد. این افراد باید با نحوه محاسبه میزان سابقه کار، آشنایی لازم را داشته باشند. اگر در محاسبه دقیق سابقه کار خود دچار مشکل شده اید، در مرورگر خو‌د با جستجو کلمه محاسبه آنلاین سابقه کار، می توانید سایت های مرتبط که این کار را انجام می دهند، پیدا کرده تا این کار را با دقت بیشتری برای شما انجام دهند.

همانطور که در این مقاله چندین بار به وضوح  اشاره شد، سابقه کار با هر مدرکی که داشته باشید، از تاریخ اخذ مدرک تحصیلی تا روز برگزاری آزمون محاسبه می گردد. بنابراین متقاضیانی که سنوات لازم را تا روز برگزاری آزمون نداشته، و با ورود اطلاعات نادرست اقدام به ثبت نام نمایند؛ در صورت قبولی در آزمون، قبولی شان لغو و باطل اعلام خواهد شد.

بعضی از افراد هستند که در رشته مهندسی مدرک دکتری دارند اما مدرک کاردانی آنها، متعلق به سال های قبل است و بعد از گذشت مدت زیادی دوباره وارد فضای درس و دانشگاه شده اند و توانسته اند مدارک بالاتر نیز دریافت کنند.

سوالی که اینجا مطرح می شود این است که آیا مدت زمانی که بین دریافت دو مدرک فاصله افتاده است جزو سنوات فعالیت متقاضی  محسوب می شود؟ پاسخ این است که به ازای هر ۵ سالی که از مدرک کاردانی سپری شده باشد، یک سال سنوات محسوب می شود.

کارشناسان سامانه مشاوره هیوا آماده اند تا به تمامی سوالات شما در خصوص سابقه کار برای آزمون نظام مهندسی​ پاسخ دهند. شما می توانید از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی هیوا با کارشناسان مجرب این مرکز مشاوره در ارتباط باشید.

سوالات متداول

1- ✔️ دریافت پروانه اشتغال نظام مهندسی به چه میزانی زمان می برد؟

✔️ با توجه به متن مقاله، دریافت پروانه اشتغال یا همان مجوز فعالیت تخصصی و حرفه ای شما در حوزه مهندسی، حدود ۱ سال زمان می برد.

2- ✔️ سوابق کاری برای آزمون نظام مهندسی باید براسرویس آزمون های : منظور از سابقه کار در آزمون نظام‌مهندسی، گذشتن مدت‌زمان مشخصی از مدرک تحصیلی است؛ افراد بعد از گذشت ۳ سال از مدرک کارشناسی یا ۲ سال از مدرک کارشناسی ارشد و یا ۱ سال از مدرک دکترای خود می‌توانند در آزمون نظام‌مهندسی شرکت کنند. به‌جز این نیاز به سابقه کار خاصی نیست.

برای داوطلبان کارشناسی ناپیوسته، هر ۵ سال فاصله بین مدرک کاردانی و کارشناسی معادل یک سال کارشناسی در نظر گرفته می‌شود. مثلاً فردی در شهریور ۹۳ مدرک کاردانی و در مرداد ۹۶ مدرک کارشناسی خود را اخذ کرده باشد، بین دو مدرک کاردانی و کارشناسی ۳۵ ماه فاصله بوده که تقسیم بر ۵ شده و برابر ۷ ماه کارشناسی می‌گردد. یعنی به جای اینکه ۳ سال (۳۶ ماه)، کافی است ۲۹ ماه از تاریخ اخذ مدرکش گذشته باشد.

توجه: سوابق کاردانی برای آزمون نظام‌مهندسی به‌غیراز رشته عمران (محاسبات)، در صورت هم رشته بودن با رشته آزمون، از تاریخ اخذ مدرک کاردانی تا زمان اخذ مدرک مهندسی به ازای هر ۵ سال کامل یک کامل و حداکثر دو سال به سنوات مهندسی اضافه خواهد شد. در صورت هم رشته بودن سنوات کاردانی قابل‌محاسبه برای آزمون مهندسی نمی‌باشد به‌عنوان مثال سنوات کاردانی رشته نقشه‌برداری قابل‌محاسبه برای آزمون عمران و سنوات کاردانی رشته عمران قابل‌محاسبه برای آزمون نقشه‌برداری نمی‌باشد.

توجه ۱: سنوات کاری کاردانی از فارغ‌التحصیلی کاردانی تا فارغ‌التحصیلی کارشناسی می‌باشد.
توجه ۲: سنوات کاری کاردانی برای آزمون محاسبات عمران و طراحی معماری محسوب نمی شود.

سنوات از تاریخ اخذ مدرک تحصیلی تا روز برگزاری آزمون محاسبه میگردد بنابراین متقاضیانی که سنوات لازم را تا روز برگزاری آزمون نداشته باشند و با ورود اطلاعات نادرست اقدام به ثبت نام نمایند در صورت قبولی در آزمون، قبولی آنان کان کم یکن تلقی میشود.

چند سال پس از اتمام دوره کارشناسی می‌توان در آزمون‌های نظام‌مهندسی شرکت کرد؟
با توجه به جدول سنوات که از تاریخ دریافت مدرک تحصیلی تا تاریخ آزمون نظام‌مهندسی (نه تاریخ ثبت‌نام) محاسبه می‌شود، برای مدرک کارشناسی ۳ سال، کارشناسی ارشد ۲ و دکتری ۱ سال از زمان دریافت مدرک تحصیلی باید گذشته باشد.

آیا برای شرکت در آزمون نظام‌مهندسی، نیازی به عضویت در سازمان نظام‌مهندسی هست؟
خیر، برای شرکت در آزمون نیازی به عضویت نبوده، ولی پس از قبولی باید در سازمان نظام‌مهندسی، در شهر مربوطه عضو شوید.

2- ✔️ حداقل سابقه کار مدرک دکتری مهندسی برای آزمون نظام مهندسی باید به چه میزانی باشد؟

✔️ با توجه به متن مقاله، سابقه کار از تاریخ اخذ مدرک دکتری تا روز آزمون نظام مهندسی محاسبه شده و نباید حتی یک روز کمتر از یک سال باشد.

منبع:

تهران من

وزارت راه و شهرسازی

دکمه بازگشت به بالا