عمومیگزارشگر کسب و کار

پشت تابلو فرش چگونه باید باشد

1اندازه گیری مرتب عرض و ارتفاع تابلو فرش : عرض تابلو فرش رو اندازه می گیریم تا متوجه جمع شدگی احتمالی از عرض بشیم و زود برطرفش کنیم ، ارتفاع تابلو فرش رو اندازه می گیریم که متوجه بالازدگی یا پایین زدگی احتمالی در ارتفاع بشیم. ( برای رفع این مشکل ها به زودی مقاله ای در سایت منتشر خواهیم کرد)حواستان باشد در حال خلق کردن یک اثر هنری فاخر هستید : آفریدن طرح های نقاشان مشهور جهان با تعداد محدودی رنگ مطلق و تعداد محدودی پیکسل واقعا یک شاهکار هنری هست.

از نقشه خوان صوتی استفاده کنید : اگه گوشی اندروید دارین ،  خیلی میتونه بافت رو براتون آسونتر کنه. حدالامکان دار چرخشی بدون پایه استفاده کنید : دار چرخشی چون این امکان رو داره که بعد از مقداری بافت ، پایین کشی کرد و نیاز به صندلی برای بافت نداره ، کار بافت رو آسونتر میکنه ، البته شاید بخواین از دار پایه دار استفاده کنین اما دار پایه دارچون عمود وامیسته و نمیشه به دیوار تکیه داد در دراز مدت برای گردن و کمر مشکل ساز میشه.

از پود ضخیم رنگی به جای سفید استفاده کنید : پود ضخیم رنگی باعث میشه پشت تابلو فرش شما زیباتر و ریزبافت تر دیده بشه ، در حالیکه پود ضخیم سفید باعث میشه از پشت تابلو فرش رگه های سفید دیده بشه و بافت شما رو نامرتب نشون میده ( شرکت نخ و نقشه شهریارنوین پود ضخیم رو سفید میفرسته مگه اینکه مشتری اشاره کنه که پود رنگی میخواد دلیلش هم اینه که اینطوری جا انداختن که پود رنگی یعنی کهنه!!!)

گره ها را حدالامکان کوتاه ببرید : خودتون بهتر میدونین که کسری نخ میتونه کلی مشکلات باتون درست کنه ( دو رنگی کار و توقف و تاخیر در بافت و … ) ، البته شرکت نخ و نقشه شهریارنوین کسری نخ مشتریای خودش رو به صورت رایگان جبران میکنه اما به دردسرش و معطلیش نمیارزه . ابزار بافت خود را تیزکاری و پرداخت کاری کنید : به مرور زمان در سطح ابزار بافت شما زائده های خیلی ریزی ایجاد میشه که موقع بافت و شانه زدن به چله های شما آسیب میزنه و حتی ممکنه باعث نازک تر شدن و در نهایت پاره شدن چله هاتون بشه.

از پارچه تیره رنگی در پشت چله هاتون استفاده کنید : قدیما که در شهر سردرود تابلو فرش های خیلی ریزبافتی بافته می شد رایج بود که یا چله ها رو رنگ میکردن ( همه چله ها منظورمه نه فقط ده تا ده تا ، یه رنگ مات و ملایم رنگ میکردن ) یا پشت چله ها ( و اگه دارتون چرخشی باشه مابین دارتون ) یه پارچه مشکی می کشیدن تا چشم های بافنده به خاطر سفیدی و براقی چله ها آسیب نبینه.

از نور ملایم موقع بافت استفاده کنید : متاسفانه خیلی از ماها عادت کردیم به نور شدید و خونه هامون چراغانی و خیلی نورانی هست. در صورتی که نور شدید هم برای چشم و هم برای اعصاب ما میتونه مضر باشه. این موضوع هنگام بافت تابلو فرش اهمیت بیشتری داره.بافت تابلو فرش و فرش را شبیه نواختن یک ملودی بدانید : هر گره یک نت هست که در کنار هم ملودی چشم نوازی را با دستان شما می آفریند.

قیچی کنید تا نتیجه کار را مشاهده کنید : هرازگاهی تابلو فرش خودتون رو قیچی کنین تا با مشاهده نتیجه کار ، به ادامه بافت دلگرم بشین. همانطور که میدانید ما در هنگام خرید فرش و یا باید بیشتر از اینکه به نمای اصلی و جلوی آن توجه داشته باشیم، باید به قسمت پشت آن توجه داشته باشیم. پشت تابلو فرش آیینه تمام نمای کیفیت بافت تابلو فرش می باشد و اگر بافنده در حین بافت خطاهایی داشته باشد و یا اگر خود تابلو فرش ایراداتی داشته باشد، با نگاه و دقت کردن به پشت تابلو فرش می توانیم این خطا ها و ایرادات را متوجه شویم.

متاسفانه برخی از فروشندگان تابلو فرش در هنگام خرید با نشان دادن نمای جلویی تابلوفرش و عدم نمایش پشت آن و با تعریف و تمجید های بسیار، سعی می کنند اگر تابلو فرش عیبی و ایرادی داشته باشد، آن را مخفی نمایند. شاید این سوال را از خود بپرسید که خب ما که قرار نیست در خانه و محلی که می خواهیم تابلو فرش را در آن نصب کنیم به پشت تابلو نگاه کنیم! و اگر نمای ظاهری تابلو فرش بدون عیب و ایراد باشد، مساله ای نخواهد داشت.

در پاسخ باید خدمت شما عرض نماییم که تابلو فرش دستباف یک کالا و محصول لوکس و گران قیمت محسوب می شود و کیفیت بافت آن در تعیین قیمتش تاثیر بسیاری دارد و اگر کوچکترین عیب و ایرادی داشته باشد، قیمتش پایین تر خواهد آمد. همچنین با توجه به گران قیمت بودن تابلو فرش، شاید شما بخواهید پس از مدتی از خرید خود، آن را به فروش برسانید.

حال اگر تابلو فرشتان ایراد دار باشد و کیفیت بافت آن ضعیف باشد، در این صورت با قیمت خیلی کمتری آن را از شما خواهند خرید و شما دچار ضرر و زیان مالی خواهید شد. حتی اگر قصد نداشته باشید که تابلوفرش را در آینده بفروشید، اگر تابلوی شما دچار ایرادات در بافت باشد به طور قطع عمر مفید و کیفیت پایین تری خواهد داشت و دوام آن در بلند مدت کاهش می یابد.

پس تا به اینجا به اهمیت وجود ایرادات و عیوب در تابلو فرش پی برده ایم. اکنون در ادامه می خواهیم به این عیوب و ایرادات تابلو فرش که معمولا با نگاه کردن به پشت تابلو فرش نمایان می شوند اشاره کنیم. یک تابلو فرش مرغوب باید عاری از چنین ایراداتی باشد و اگر این ایراد ها را در آن دیدید بهتر است در خرید آن تامل فرمایید.

سفیدک یا سفیدی زدن پشت تابلو فرش

در برخی تابلو فرش ها ما مشاهده می کنیم که در پشت آن خط های سفیدی وجود دارد که حتی در برخی اوقات ضخامت قابل توجهی دارند. این عیب یکی از عیوب رایج تابلو فرش دستباف می باشد. دلیل این موضوع به پودکشی نادرست توسط بافنده باز میگردد. بافنده در حین پود کشی یا از پود ضخیم با ضخامت بیشتر از استاندارد استفاده کرده و یا با دفه زنی نادرست باعث شده که پود ضخیم در جای صحیح خود ننشیند.

این مشکل می تواند دلیل دیگری هم داشته باشد و آن چله کشی نادرست است. اگر چله کشی شل باشد، پود ضخیم با هرچه قدر دفه زنی در جای خود درست قرار نمی گیرد و باعث سفیدک یا سفیدی زدن تابلو می شود.

-داشتن نقطه های سفید رنگ به علت پاره شدن نخ چله

در هنگام بافت یک فرش یا تابلوفرش، امکان دارد که نخ چله به دلایل متعددی دچار پارگی شود. به طور مثال اگر بافنده در هنگام دفه زنی دقت کافی را انجام ندهد و دفه را به موازات چله ها حرکت ندهد، امکان پارگی چله وجود دارد یا اگر چله کشی بیش از اندازه شل یا سفت باشد امکان به وجود آمدن پاره شدن نخ چله در تابلو فرش وجود خواهد داشت. بعد از پارگی نخ چله بافنده برای رفع این مشکل چاره ای جز گره زدن نخ های پاره شده نخواهد داشت. این گره بعد از بافت به صورت نقطه های سفید رنگ در پشت کار دیده می شود که یکی از عیوب رایج و مهم می باشد.

اگر یک تابلو دارای چنین نقاطی باشد یعنی در بافت آن دقت کافی به عمل نیامده و دارای ایراد می باشد و یک تابلوفرش نفیس باید عاری از چنین نقاطی باشد پس حتما در هنگام خرید به این نکته توجه لازم را داشته باشید.

3- یکنواخت و منظم نبودن گره ها در پشت کار

یک تابلو فرش دستباف مرغوب تابلویی است که با نهایت دقت و ظرافت و با صبر و حوصله بافته شده باشد و از هرگونه عجله و شتاب برای اتمام آن توسط بافنده پرهیز شود. گره ها، باید با دقت تمام در محل صحیح خود زده شود و دفه زنی به طور کاملا یکنواخت و با حوصله انجام شود تا گره های یک رج کاملا به صورت منظم در کنار یکدیگر بنشینند. اگر به پشت کار نگاه کردید و متوجه شدید که گره ها به صورت نامنظم و ناهماهنگ با یکدیگر در کنار هم نشسته و قرار گرفته اند، باید بدانید که این تابلوفرش با دقت کافی بافته نشده و بافنده با عجله و شتاب برای اتمام آن اقدام نموده است.

یکنواخت و منظم بودن گره ها نشان دهنده آن است بافنده در کار خود متبحر بوده و تمام تلاش خود را برای افزایش کیفیت تابلو به کار برده است. در تصویر زیر یک گره زنی بسیار منظم را مشاهده می فرمایید.

4- هماهنگ نبودن پشت تابلو فرش با جلوی آن

این مورد در هنگام خرید تابلو فرش دقت بیشتری را از شما مطالبه خواهد کرد و باید زمان بیشتری را برای توجه به آن صرف کنید. برای این کار باید ابتدا به طرح و نقشه ی تابلو فرش در قسمت های مختلف در جلوی آن نگاه کنید و سپس دقیقا در همان نقاط در پشت تابلو به گره ها دقت نمایید که آیا دقیقا مطابق با گره های زده شده در جلوی تابلو فرش است یا خیر. اگر متوجه شدید که تفاوتی در گره ها و طرح در قسمت جلو و پشت کار وجود دارد، این مساله به خاطر آن است که بافنده در بافت تابلو فرش در حین نقشه خوانی یا خود بافت دچار اشتباه شده و به اصطلاح دچار غلط بافی شده است و خطای به وجود آمده بعد از بافت با تکنیک های خاصی مانند رفوگری یا پرداخت اصلاح شده و این ایراد پنهان شده است.

پشت و جلوی یک تابلو فرش دستباف مرغوب باید کاملا مطابق و هماهنگ با یکدیگر باشند و هیچ گونه عدم تطابقی نباید وجود داشته باشد.

5- تراز نبودن گره ها و وجود پستی و بلندی در تابلو فرش

در هنگام خرید، حتما در پشت تابلو فرش به تراز بودن گره ها حتما دقت نمایید. هر ردیف از گره ها که به آن لای یا رج نیز گفته می شود، باید در یک تراز افقی باشند و هیچ گونه پستی و بلندی در آن ها دیده نشود. اگر احیانا مشاهده کردید که گره ها در هر لای در یک تراز افقی نیستند و بالا یا پایین شده اند، به احتمال زیاد این تابلو فرش دچار مشکل بالازدگی، پایین زدگی و یا حتی موج دار شدن، شده است و معیوب است.

این مشکل می تواند به علت عدم چله کشی صحیح تابلوفرش، عدم مهارت کافی بافنده در دفه زنی، پود کشی نادرست و دلایل متعدد دیگری باشد. توصیه میکنیم از خرید چنین تابلوفرشهایی جدا خودداری کنید.

6- متقارن نبودن تابلو فرش

یکی دیگر از مشکلات معمولا رایج تابلو فرش مینیاتور  و فرشهایی هایی که دارای نقشه و طرح متقارن هستند (مانند طرح های زیرپایی) عدم وجود تقارن و متقارن نبودن آن هاست. برای تشخیص این مشکل می توانید فرش یا تابلو فرش را از محور تقارن اش یک بار از محور افقی و بار دیگر از محور عمودی اش تا کنید. در هر دو مورد دقیقا باید ابتدا و انتها ( گوشه ها) باید دقیقا بر روی یکدیگر بنشینند و اگر دیدید که این گوشه ها بر روی یکدیگر قرار نمیگیرند، به احتمال زیاد این تابلو یا فرش دچار ایراد است. این مشکل می تواند دلایل زیادی داشته باشد و معمولا هم قابل اصلاح کردن نیست.

دکمه بازگشت به بالا